22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

HER YÖNÜYLE TRABZON TANITILDI

Atatürk Kültür Merkezi'nde kurulan stantlarda, Trabzon hamsisinden tereyağına, laz böreğinden çayına yöresel ürünleri ve kültürüyle başkentte tanıtılıyor

HER YÖNÜYLE TRABZON TANITILDI

23 Şubat 2010 / 17:32

TURİZMİN SESİ


Trabzon Vakfı ile Trabzon Derneğinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Her Yönüyle Trabzon" etkinlikleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) kurulan stantlarda, kent hamsisinden tereyağına, laz böreğinden çayına yöresel ürünleri ve kültürüyle başkentte tanıtılıyor. AKM alanında bir araya gelen Trabzonlular zaman zaman, Karadeniz'in coşkulu müziğinin ritmine kendilerini bırakarak horon oynarken, meraklı vatandaşlar da ilgiyle izledikleri bu şölene zaman zaman eşlik ediyor.

Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği Vakfı Genel Sekreteri Hayrettin İmamoğlu yaptığı açıklamada, kentin kültürünü, sosyal yapısını, kendine özgü mutfağını tanıtmak ve başkentte yaşatmak istediklerini söyledi.
İmamoğlu, "Trabzon cinayetleriyle, sansasyonel olaylarıyla anılmak istemiyor. Çok zengin bir kültürümüz var. Tüm Türkiye'ye ve dünyaya tan ıtmak istiyoruz. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen 'Her Yönüyle Trabzon' etkinlikleri kapsamında kentin kültürde, sanatta ve sporda çok önemli yerde olduğunu göstermek istiyoruz" diye konuştu.

Trabzon'un, siyaset, ticaret, spor ve sanat alanında önemli isimler yetiştirdiğini belirten İmamoğlu, "metrekaresine en fazla sanatçı, bilim adamı ve yazar düşen şehrin Trabzon olduğunu" iddia etti.
Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül de tarihi, doğası, mutfağı, el sanatları, müziği, kemençesi, horonu, kolbastısı, şairleri, ressamları, fıkraları, Trabzonspor'u ve bütün bunları yaratan coşkulu insanlarıyla kentin bu yıl yine başkentte yüreğini açacağını söyledi.

Aygül, 20 Şubatta başlayan ve dört gün sürecek etkinliklerde, valilik ve belediye başta olmak üzere kamu kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin desteğiyle Trabzon'un tarihini ve kültürünü dinletiler, paneller, söyleşilerle aktarmayı planladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Osmanlı İmparatorluğu'nda şehzadelerin yetiştirildiği önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Trabzon'a ait 94 adet ferman devlet arşivlerinden alınarak etkinlik süresince sergilenecek. 2011 Trabzon Avrupa Gençlik Oyunları'nın tanıtım stanttı da fuarımızda yer alacak. Resim sergisinde Trabzonlu ressamlara ait tablolar yer alacak ayrıca, fotoğraf sanatçılarının Trabzon'un tarihi ve mimari dokusunu yansıtan fotoğrafları herkeste kenti görme özlemi yaratacaktır."

Aygül, geleneksel Trabzon el sanatlarının ustaların uygulamalarıyla yansıtılacağını, telkari, hasır bilezik, kazaz işi, bakır dövme, kemençe, tahta kaşık ve keser, sürmene bıçağı yapımının yanı sıra etkinliklerde, kısa film gösterimi ve Trabzon Sanat Tiyatrosunca sahnelenen oyunlarla da ziyaretçilere keyifli dakikalar yaşatılacağını söyledi. AKM alanında kurulan yayla pazarında da Trabzon'dan getirilen, Trabzon ekmeği, tereyağı, mısır unu, karalahana, peynir, mısır, helva gibi yöresel yiyeceklerin satışa sunulacağını belirten Aygül ayrıca, yöresel yemeklerin tanıtımının da yapılacağını kaydetti.

Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Aydın da etkinliklere gösterilen ilgiden son derece memnun olduklarını belirterek, hazırladıkları broşür ve CD'lerde belediyenin yaptığı organizasyonları anlattıklarını ve vatandaşı bilgilendirdiklerini ifade etti. AKM alanındaki etkinliklere katılan Şemsettin Akkaya, başkentte düzenlenen organizasyon sayesinde kendilerini Trabzon'da hissederek, memleket hasretini giderdiklerini söyledi. Gerçek hamsi tavanın ancak bir Trabzonlu'nun elinden yeneceğini ifade eden Akkaya, yapılan yemeklerin kokusundan, sunuş şekline kadar Trabzon'u temsil ettiğini belirtti.

Meliha Okumuş da ailesiyle AKM alanına geldiğini bildirerek, "Çalışıyorum. Canımın her istediğinde memleketine gitme şansım yok. Ama şimdi kendimi memleketimde hissediyorum" diye konuştu. Ayşe Özdemir ise Ankaralı olduğunu ancak Trabzon'u tanımak için, "Her Yönüyle Trabzon" etkinliğine geldiğini belirterek, "Her şey çok güzel düzenlenmiş. Beğendim. Trabzon'a gitmeyen bile kent hakkında burada sahip olduğu bilgilerle, özeniyor ve gitmek istiyor. Turizm anlamında da etkili olduğunu düşünüyorum" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.