23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

HEY TAKSİ CİDDE’DE

'Hey Taksi' 49. Bölümünde, Suudi Arabistan'ın, Kızıldeniz kıyısındaki en büyük yerleşim yeri olan Cidde'de

HEY TAKSİ CİDDE’DE

07 Nisan 2011 / 08:52

TURİZMİN SESİ
Kentin can damarı Kızıldeniz'in kıyılarından dünyanın en yükseğe su püskürten Kral Fahd fıskiyesine, dünyanın en büyük bisikletinin yer aldığı El-Darace Meydanı'ndan Hz. Havva'nın mezarına, eski Cidde çarşılarından Hicaz Evleri'ne kadar, Cidde'de hayatın akışı 'Hey Taksi'de..'Hey Taksi' 9 Nisan 2011 Cumartesi günü, saat 15.40'da TRT-TÜRK'de.. Tekrarları ise; 10 Nisan Pazar saat 01.40, 10.40, 19.10 ve 11 Nisan Pazartesi saat 02.40'da, yine TRT-TÜRK ekranında..

'Hey Taksi' bu hafta, Ortadoğu'nun en zengin kentlerinden biri olmasının yanı sıra, İslam'ın kutsal kenti Mekke'nin de, giriş noktası olan Cidde'de. Cidde, taksi şoförü Abdullah Al Sayiğ'ın rehberliğinde geziliyor...

Yaklaşık 2500 yıl önce bir balıkçı köyü olarak kurulan Cidde'de hayat, deniz kenarında akıyor.. Kentte yaşayanların en büyük eğlencesi balık tutmak ve sahil kıyısında akşam gezintileri yapmak.. Burada ayrıca, çeşitli su sporları da yapılabiliyor..

Cidde'de hem sahilde hem de kentin çeşitli meydanlarında, modern heykeller ve sanat yapıtları bulunuyor.. Kordon boyunu süsleyen Kral Fahd fıskiyesi ise , dünyanın en yükseğe su püskürten fıskiyesi olarak, Guinnes Rekorlar kitabına girmiş..1980 yılında yapılan fıskiyeden çıkan su, 312 metre yükseğe ulaşıyor..

Kentte bulunan çok sayıdaki meydandan en bilineni El-Darace Meydanı.. Bu meydanda bulunan dünyanın en büyük bisikleti de, yine Guinnes Rekorlar kitabında yer alıyor..

'Cidde' adının nereden geldiği konusunda iki farklı görüş bulunuyor.. Birincisi, kentin adının 'deniz kıyısı', ikincisi ise 'büyükanne' anlamına geldiği yönünde.. Çünkü Ciddeliler Hazreti Havva'nın mezarının burada bulunduğuna inanıyorlar.. Bu yüzden bölgedeki El Esat Mezarlığı'na aynı zamanda, 'Havva Ana Mezarlığı' da deniliyor..

Modern bir kent olan Cidde'de ülkenin muhafazakar yapısı bir miktar değişim göstermiş.. Diğer kentlerde tamamen kapalı gezen kadınlar, Cidde'de daha rahat giyiniyor ve kentteki büyük alış veriş merkezlerini dolduruyorlar.. Ama bu merkezler, herşeyin bulunabildiği eski Cidde çarşılarına gösterilen ilgiyi azaltmıyor.. Eski Cidde çarşıları parfüm, baharat, kahve, hediyelik eşya, kumaş ve altın satan dükkanları ile günün her saati dolup taşıyor..

Kentin eski bölümü, 'Hicaz Evleri' denilen geleneksel evler ile süslenmiş.. Kızıldeniz sahilinden alınan mercan kayalarından yapılan bu evler, mimarisi ve süslemeleri ile göz kamaştırıyor..

Ekonomisi son derece gelişmiş olan Cidde'de çok sayıda banka bulunuyor.. Bu bankaların en önemlisi ise İslam Konferansı Örgütü'ne bağlı İslam Kalkınma Bankası.. 1975'de aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 29 müslüman devlet tarafından kurulan bankanın, bugün 48 üyesi var..

Cidde; tarihi, gelişmiş ekonomisi ve limanı ile canlı ve hareketli bir şehir.. Geleneksellik ile modernliğin yanyana yaşandığı bu güzel kent, Suudi Arabistan'ın gülen yüzü olmaya devam ediyor..

TRT-TÜRK ekranına 'Biz Buradayız'' ve 'Ve Zaman Durdu' programını da taşımış olan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan 'Hey Taksi'nin yapımcılığını Gökhan Güvenç, genel koordinatörlüğünü Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş üstleniyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.