23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

HEY TAKSİ GUERNİCA’DA

Hey Taksi' 21. bölümünde İspanya'nın Bask bölgesinde yer alan anıtsal kasaba Guernica'da

HEY TAKSİ GUERNİCA’DA

28 Mart 2010 / 16:04

TURİZMİN SESİ


'Hey Taksi' bu hafta Picasso'nun dünyaca ünlü tablosuna adını veren ve İspanya İç Savaşı'nda General Franco'nun ordularına karşı onurlu direnişi ile anılan Guernica'da Savaşın izlerini silip müzeleri, cafeleri, pazar yeri ile bugün Bask bölgesinin en renkli kasabalarından biri olan Guernica 'Hey Taksi' de..'Hey Taksi' 27 Mart 2010 Cumartesi saat 12.10 ve 28 Mart Pazar gün boyu TRT-TÜRK'de..

'Hey Taksi' 21. bölümünde İspanya'nın Bask bölgesinde yer alan anıtsal kasaba Guernica'da.. İspanyol ressam Pablo Picasso'nun dünyaca ünlü tablosuna adını veren Guernica'yı, 20 yıllık taksici Antonio Goikolea'nın gözünden tanımaya çalışıyoruz. Guernica, General Franco dönemindeki İspanya iç savaşında gösterdiği onurlu direnişle tarihe mal olmuş bir kasaba..

Bask Bölgesi'nin en büyük kenti Bilbao'ya 30 kilometre uzaklıktaki Guernica, 1937 yılında büyük bir insanlık dramı ile karşı karşıya kaldı. Zor kullanarak iktidarı ele geçirmeye çalışan General Franco'yu destekleyen Hitler'in savaş uçakları, bu küçük kasabayı bombalayarak yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu. İnsanlık dışı bu saldırıya karşı en sert yanıtlardan biri ise İspanyol ressam Pablo Picasso'dan geldi. Picasso, dünyada bugüne kadar yapılan en önemli savaş karşıtı tablo sayılan 'Guernica'yı resmederek, dünyanın hafızasına kazıdı..Bugün Madrid'deki Reina Sofia Müzesi'nde sergilenen bu tablonun bir kopyası ise New York'taki Birleşmiş Milletler Binası Güvenlik Konseyi Salonu'nun girişinde asılı.

Taksici Antonio, tablonun başka şehirde olmaması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: 'Picasso'nun tablosu Guernica'da olmalı. Çünkü burası için yapılmış. Eğer Guernica olmazsa bile Bilbao'daki müzeye konulabilir'
Antonio'ya göre Guernica'da ekonomi bugün o kadar da iyi durumda görünmüyor. Fabrikalar kapanıyor, iş olanakları azalıyor. Bugünkü iktidardan da memnun olmayan Antonia, Bask milliyetçisi ayrılıkçı Eta örgütünün ise Bask halkı için hiçbir şey yapmadığını söylüyor.

Guernica'nın hemen her yerinde İspanya'ya özgü küçük ''Tapas'' adı verilen bar ve kafeler yer alıyor. Akdeniz alışkanlığı olarak bilinen ''siesta'' burada da geçerliliğini korurken, sabahın erken saatlerinde açılan köylü pazarı ise cıvıl cıvıl görüntülere sahne oluyor.. Bir zamanların iç savaş ve terör mağduru olan Guernica'da halk bugün barışın tadını çıkarmaya çalışıyor. TRT-TÜRK ekranına 'Ve Zaman Durdu' programını da taşımış olan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan 'Hey Taksi'nin yapımcılığını Gökhan Güvenç ve Sedat Aral, genel koordinatörlüğünü Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş üstleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.