23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

HEY TAKSİ İSTANBUL'DA

Dünyadaki en şanslı taksicilerden sayıyorum kendimi. Çünkü bir kıtadan diğer bir kıtaya 3 dakikada seyahat edebiliyoruz

HEY TAKSİ İSTANBUL'DA

19 Aralık 2009 / 19:02

TURİZMİN SESİ


Hey Taksi' bu hafta iki kıtanın sultanı, 2500 yıllık tarihinde 3 imparatorluğa başkent olmuş İstanbul'da.. Boğazdan Dolmabahçe'ye, Galata'dan Balat'a, Sultanahmet'ten Beyoğlu'na..Taksici Nebahat Koçtemiz'in gözünden İstanbul'un tüm güzellikleri, 'Hey Taksi'de..'Hey Taksi' 19 Aralık 2009 Cumartesi saat 12.15 ve 20 aralık Pazar gün boyu TRT-TÜRK'de ekrana geliyor..

Nebahat Koçtemiz..54 yaşında..54 yıldır İstanbul'da yaşıyor..6 yıldır günde 12 saat İstanbul trafiğinde direksiyon sallıyor ve 'Bu mesleğe başlamadan önce İstanbul'un büyüklüğünün farkında değildim. Taksicilik mesleği ile öğrendim' diyor.. Eskiden mağaza yöneticiliği yapan Nebahat Hanım'ı İstanbul trafiğinde taksicilik yaparken görenler şaşırıyor. Kimilerinin eski Türk filmlerindeki gibi 'Şoför Nebahat Abla' diye seslendiği Nebahat Hanım, erkek işi olarak bilinen taksicilikte kendini kabul ettirmek için epey mücadele vermiş..

Nebahat Hanım Boğaziçi Köprüsü'nden geçerken, 'Dünyadaki en şanslı taksicilerden sayıyorum kendimi. Çünkü bir kıtadan diğer bir kıtaya 3 dakikada seyahat edebiliyoruz” diyor. Dünyanın 7. Büyük asma köprüsü olan Boğaziçi Köprüsü'nün toplam uzunluğu 1560, yerden yüksekliği ise 165 metre.. Dünyada iki kıta üzerinde gerçekleştirilen tek maraton yarışı 'Avrasya Maratonu'da burada yapılıyor.

Karadeniz'i Akdeniz'e birleştiren 31.7 kilometrelik İstanbul Boğazı, dünyada en işlek ikinci suyolu olarak kabul ediliyor. İstanbul Boğazı'ndan yılda ortalama 55 bin gemi geçiyor.. Nebahat Hanım trafiğin büyük bir problem yarattığı İstanbul'da zaman zaman arabalı vapuru kullanmayı tercih ediyor. İstanbul'da bugün, Deniz Otobüsleri İşletmesi'ne bağlı 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 35 yolcu vapuru ve 18 arabalı vapur hizmet veriyor. Roma, Bizans ve Osmanlı'ya başkent olmuş İstanbul'da Yunan Ortodoks Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi, Katolik Levantenler ve Sefarad Yahudileri dini azınlıkları oluşturuyor.

Kentte tarihsel değere sahip 49 kilise ve 16 sinagog var. Ortodoks mezhebinin merkezi Rum Ortodoks Patrikhanesi de Fatih'in Fener semtinde bulunuyor.
Nebahat Hanım'ın yolu bu kez tarihi Kapalıçarşı'nın önünden geçerek Sultanahmet Meydanı'na düşüyor. Tarihi yarımada da, 6 minare ile inşa edilen tek camii olan 20 bini aşkın İznik çinisinin süslediği Sultanahmet Camii, 916 yıl kilise, 481 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya ve 380 sene Osmanlı sultanlarının resmi ikametgahı olan Topkapı Sarayı tüm ihtişamı ile yer alıyor.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.