23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

‘HEY TAKSİ’ LİVERPOOL’DA

‘Hey Taksi’ 109. Bölümünde İngiltere’nin pop müzik ve futbol mabedi sayılan şehri Liverpool’de

‘HEY TAKSİ’ LİVERPOOL’DA

28 Ağustos 2012 / 12:50

TURİZMİN SESİ


Dünyanın en büyük limanlarından biri olan Liverpool Limanı’ndan Üç Zerafetler adı verilen binalara, Beatles’ın şarkılarına konu olan Penny Lane ve Strawberry Fields’dan Liverpool futbol takımının 45 bin kişilik Anfield Road Stadyumu’na, Belediye Binası’ndan Superlambanana denilen koyun ve muz figürlü heykellere kadar, İngiltere’nin en renkli kentlerinden biri olan Liverpool ‘Hey Taksi’de. ‘Hey Taksi’ 1 Eylül 2012 Cumartesi günü saat 17:25’te TRT-TÜRK’de. Tekrarları ise, 2 Eylül Pazar günü saat 11:40, 20:10 ve 00:40’da yine TRT-TÜRK ekranında.
‘Hey Taksi’ bu hafta, İngiltere’de müziğin ve futbolun başkenti sayılan Liverpool’de. Kent 14 yıllık taksi şoförü Paul Fletcher’in gözünden TRT-TÜRK ekranına geliyor.


Liverpool 450 bine yaklaşan nüfusu ile 19 yüzyılın başlarında dünya ticaretinin yüzde 40’ına ev sahipliği yapıyordu. Artık bu çapta olmasa da Liverpool Limanı hala önemini koruyor. Limanın içinde yer alan Albert Dock, denizdeki gel-gitlerin ölçüldüğü dünyanın ilk kuru dokların bir tanesi.
Kente gelen turistlerin ilk duraklarından biri, yapımları 1900’lü yılların başlarında tamamlanmış Üç Zerafetler adı verilen binalar. Üç Zerafetleri; Liverpool Liman Binası, Cunard Binası ve Royal Liver Binası oluşturuyor.


Liverpool aynı zamanda köle ticareti ile de anılıyor. Merchant adlı bir geminin, 1699’de Afrika'da köle ticaretine başlamak için Liverpool limanından ayrılmasıyla başlayan köle ticareti, şehrin zenginleşmesine yol açmış. Liverpool pop müzik alanında dünyanın önde gelen kentlerinden biri. 1960’lı yıllarda dünyayı kasıp kavuran Beatles grubu bu kentten çıktı. Beatles, kentin tarihi mirasının da önemli bir parçası. Grubun şarkılarında adı geçen Penny Lane ve Strawberry Fields'a düzenlenen turlar, binlerce Beatles hayranını kente çekiyor. Şehirde ayrıca Beatles Müzesi’de yer alıyor.
 

Liverpool, Beatles kadar Liverpool futbol takımı ile de tanınıyor. ‘Asla yalnız yürüme’ şarkısı ile ünlenen ve tarihi başarılarla dolu takım, karşılaşmalarını, 45 bin kişilik Anfield Road Stadyumu’nda oynuyor. Diğer bir ünlü kulüp olan Everton ise, kentin en eski takımı özelliğini taşıyor. Kentin en büyük kültür merkezi Echo Arena. Çeşitli konser ve festivallere ev sahipliği yapan merkez, Liverpool takımı tarafından da kullanılıyor. Liverpool’un en görkemli yapılarından bir diğeri Belediye Binası. Belediye Başkanlığı Konağı’nın da yer aldığı bina, şehrin sembollerinden biri. Liverpool’un hemen her yanında koyun ve muz figürlerinin birleşiminden oluşmuş heykeller dikkat çekiyor. ‘Superlambanana’ adı verilen bu heykeller, Japon sanatçı Taro Chiezo tarafından yapılmış.TRT-TÜRK ekranına ‘Biz Buradayız’’, ‘Ve Zaman Durdu’ ve ‘Gurbetçi Futbolcular’ programlarını taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan ‘Hey Taksi’nin yapımcılığını Gökhan Güvenç, genel koordinatörlüğünü Hakan Güvenç, yönetmenliğini Halit Ziya Demirtaş, editörlüğünü ise Didem Koryürek üstleniyor.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.