23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

‘HEY TAKSİ TUNUS’DA

Hey Taksi, 2009'dan bu yana 77 ülkede, 80 şehri TRT Türk ekranına taşıdı

‘HEY TAKSİ TUNUS’DA

03 Ocak 2012 / 18:26

TURİZMİN SESİ


3 yıla yakın süre içinde; 77 ülke, 80 şehir dolaşan 'Hey Taksi', 2012'nin ilk yayınında, Afrika'nın kuzeyinde yer alan Tunus'da. Kartaca Harabeleri'nden Fransız entelektüellerinin eski yerleşimi Sidi Busaid'e, Mustafa Kemal Caddesi'nden Bardo Müzesi'ne, tarihi Medine'den Zeytuniye Camii'ne kadar, Tunus'un aynı ismi taşıyan başkenti, 'Hey Taksi'de. 'Hey Taksi' 8 Ocak 2012 Pazar saat; 09.10'da TRT-TÜRK ekranında.Tekrarları ise yine aynı gün saat; 15.35 ve 22.05'de TRT-TÜRK'de yayınlanacak.

2009 yılı Ekim ayından beri TRT-TÜRK ekranında yayınlanan 'Hey Taksi', bu güne kadar 77 ülke ve 80 şehir dolaştı. 2012'nin ilk yayınında Hey Taksi'nin 80. şehri, Tunus'un aynı ismi taşıyan, yaklaşık 2 buçuk milyonluk başkenti. Tunus, 20 yıllık taksici Lütfi Habip'in gözünden ekrana geliyor.
Hem doğulu, hem de batılı bir şehir olan Tunus'un ilk sakinleri Fenikelilerdi. Milattan önce 5. yüzyılda Tunus'a yerleşen Fenikeliler, burada Kartaca Cumhuriyetini kurdular. Efsanevi komutanları Hannibal kuzey İtalya'ya kadar girdi.

Bu büyük uygarlığın günümüze kalan izleri, Tunus'a 10 kilometre uzaklıktaki Kartaca Harabeleri'nde görülebiliyor.
Tunus'un en turistik bölgelerinin başında Sidi Busaid geliyor. Eskiden Fransız entellektüellerinin yerleştiği bir yer olan bölge, mavi kapılı bembeyaz evleri ve çiçekli balkonları ile kentin en göz alıcı yerleri arasında.. Tunus'un kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Habip Burgiba, Atatürk'e olan hayranlığı ile tanınıyor. Tunus halkı O'na, 'Tunus'un Atatürk'ü diyor. Kentte Atatürk'e ve Türklere duyulan sevgiden dolayı bir caddeye Kemal Atatürk, bir başka caddeye ise 'Türkiye' adı verilmiş.
Dünyanın en ünlü mozaik müzesi olan Bardo Müzesi Tunus'da bulunuyor. Eski bir Osmanlı Konağı olan müzede, antik kentlerden çıkarılıp bir araya getirilen, paha biçilmez, pek çok mozaik sergileniyor.

Tunus'un tarihi hakkındaki en önemli ipuçları, UNESCO tarafından korumaya alınan eski şehir Medine'de bulunuyor. Daracık, gölgeli sokakların ve muhteşem kapılı taş binaların yer aldığı Medine'de, birçok tarihi eserin yanı sıra semt pazarları ve bir de kapalıçarşı bulunuyor.
Medine'deki en önemli tarihi eserlerden biri, Zeytuniye Camii. “İslam'ın Tunus'daki Mührü” denilen cami, 1856'da günümüzdeki görünümüne kavuşmuş. İlk İslam Üniversitelerinden biri olan Zeytuniye Külliyesi'nin içinde yer alan cami, kare şeklindeki minareleri ile de dikkat çekiyor.

1956'da bağımsızlığını ilan eden Tunus, tarihinin en zor dönemlerinden birini, 1987'den 2011 yılına kadar, 24 yıl iktidarda kalan Zeynel Abidin Bin Ali ile yaşadı. 14 Ocak 2011'de tüm dünyanın 'Yasemin Devrimi' olarak bildiği olayların başlaması ve. Zeynel Abidin'in başkanlığı bırakıp ülkeyi terk etmesi ile sonuçlanan protestoların ardından, Başbakanlık koltuğuna Ennahda Partisi'nden Hamadi Cibali oturdu.TRT-TÜRK ekranına 'Biz Buradayız'', 'Ve Zaman Durdu' ve 'Gurbetçi Futbolcular' programlarını taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan 'Hey Taksi'nin yapımcılığını Gökhan Güvenç, genel koordinatörlüğünü Hakan Güvenç, yönetmenliğini Halit Ziya Demirtaş, editörlüğünü ise Didem Koryürek üstleniyor.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.