22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

HİJYEN EĞİTİMİ ŞARTI KANUNLAŞTI

28698 Sayılı “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği” gereğince insan sağlığına yönelik üretim yapan tüm işletmelerin ‘”zorunlu hijyen eğitim” alması gerekiyor

Hijyen Eğitimi Şartı Kanunlaştı

10 Haziran 2016 / 09:39

TURİZMİN SESİ


Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında gıda ve su sektöründe çalışanların almak mecburiyetinde olduğu eğitime dayalı olarak program hazırlandı.Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında, gıda ve su sektöründe (gıda üretim ve perakende iş yerleri, gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten işyerleri, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerleri ) çalışanlara yönelik eğitim resmi gazetede yayımladı.

5 Temmuz 2013 Tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan " Hijyen Eğitimi Yönetmeliği" gereği ; Gıda İş yerlerin de hijyen eğitimi almamış kişilerin çalıştırılmaması gerekmektedir.Bu doğrultuda; Gıda iş yeri sahibi üyelerimizin çalışanlarına hijyen eğitimi aldırmaları ve hijyen eğitimi almayan personel çalıştırmamaları gerekmektedir. Aksi Takdirde gıda iş yerlerinde yapılacak denetimlerde hijyen eğitimi almamış personel çalıştırıldığının tespiti halinde; her bir personel için iş yeri sahibine 2016 yılına göre 440 TL para cezası uygulanacağı ve bu kişilerin hijyen eğitimi alana kadar çalıştırılmaması gerektiği İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bildirilmiştir.

Başta gıda üretimi yapan ve perakende satan iş yerleri olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhî iş yerlerinde çalışanların “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği” kapsamında, eğitim almalarının zorunlu olduğu belirtildi. Yüzlerce gıda firmasını ilgilendiren bu kanun, çalışanların belirli zamanlarda yapılması gereken portör muayeneleri veya tetkikleri yerine sağlık bilgisi eğitimine tabi tutulacağını öngörmekte. Bu çerçevede hazırlanan “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği”ne göre söz konusu eğitimler yine Mesleki Eğitim Merkezi tarafından verilecek. Yeni mevzuatın getirdiği bu uygulamayla her iş kolunun özelliğine göre verilecek sağlık bilgisi eğitimleriyle, çalışanların halk sağlığı konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Bu yönetmelikten önce hijyen eğitimi kapsamında alınan tüm belgelerin de geçersiz olduğu bildirildi.

Yasa Kapsamındaki İş Yerleri
Yasa kapsamına gıda üretimi yapan ve perakende satış gerçekleştiren tüm iş yerleri dâhil edilmiştir. İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pearcing yapılan mekânlar, masaj ve güzellik salonları, otel, motel, pansiyon ve misafirhaneler, ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti yapan yerler, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ile diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkânlar, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerleri bu eğitimi almak zorunda. Her iş kolunun özelliğine göre çalışanın kendisinin ve halkın sağlığını tehlikeye sokmayacak biçimde hizmet vermesini sağlamak amacıyla yapılacak uygulamanın ve alınan temizlik önlemlerinin bir yıl içerisinde tamamlanması gerekiyor.

http://www.bhsm.gov.tr/galeri/mevzuat/Y_05072013_1.pdf

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.