HİPOTERAPİ TEKNİĞİ AVRUPA’DAN SONRA TÜRKİYE’DE
Sağlık sektöründe her gün gelişen teknikler sayesinde hastalar farklı tedavi yöntemleriyle şifa buluyor
19 Temmuz 2014 / 18:27
Halk arasında ‘at üzerinde terapi’ yöntemi olarak bilinen Hipoterapi tekniği Avrupa’dan sonra Türkiye’de de giderek yaygınlaşıyor. Turizm sektöründe otel ve at çiftliği olarak hizmet veren Berke Ranch’te sıra dışı tatil alternatiflerinin yanı sıra omurilik problemlerine, otistik, down sendromlu, ‘cerebral palsy’ rahatsızlıklarına sahip olan çocuklar için Hipoterapi uygulanıyor.Daha çok Avrupalı çocukların katıldığı Hipoterapi yöntemi ülke içinde de ilgi görüyor. İnsana en dost hayvanlardan olan atlar, fiziksel ve zihinsel sorunları olanlar için de terapi amaçlı kullanılabiliyor. Tıp dünyasında "Hipoterapi" adı verilen at üstünde terapi yöntemi doğayla iç içe ortamlarda fizyoterapistler eşliğinde yapılıyor.
Hotel Berke Ranch’te 10 yıldır uygulanıyor…
Berke Ranch Otel ve At Çiftliği sahibi Ayberk Bozkurt yaklaşık 10 yıllıdır bu yöntemi tesislerinde uygulandığını ve daha çok Avrupalı çocukların katıldığını belirtiyor. Ayrıca 6 ile 15 kişilik gruplar halinde gelen çocukların doktorları, fizyoterapistleri ve aileleriyle birlikte terapiye katıldıklarını belirten Bozkurt, bu yöntemin tesislerinde uygulanmasındaki asıl amacın sosyal sorumluluğa katkıda bulunmak olduğunu da sözlerine ekliyor.
Özellikle yürüme engelli çocuklarda etkili oluyor…
Hipoterapi yönteminin çocuklar üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirten terapist Koray İşcanoğlu, yöntem hakkında şu bilgileri aktardı.“1.dünya savaşında yürüme zorluğu çeken askerlere uygulanan bu yöntemin tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Hipoterapi, fizyoterapi gören hastalara destek amacının yanı sıra zihinsel ve bedensel engellilerin de algı ve fiziksel fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı oluyor. Zihinsel ve bedensel engelli bireyler, otistikler, depresifler ve beyin travması geçiren kişilerin iyileşme sürecine katkı sağladığı belirtilen hipoterapi; ilaç tedavisi, cerrahi ve rehabilitasyon gibi asıl tedavi yöntemlerine destek olarak uygulanıyor.Tedavide çocuklar ata eyersiz veya özel olarak hazırlanmış eyerlerle bindiriliyor. Atların vücut ısıları, yürüme ritimleri ve yaptıkları salınım hareketleri, uzun süre yatmak, oturmak zorunda olan hasta için omurlara ve kalçaya masaj etkisi yapıyor. “cerebral palsy" olarak nitelendirilen tüm hastalık türlerinde etki sağlayan yöntem özellikle denge problemi ve yürüme zorluğu çeken çocuklarda daha çok fayda sağlıyor. Aynı zamanda atlarla iletişim, çocuğun ruh haline olumlu katkı yaparak hastaların moralini yükseltiyor”
Kaynak:
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.