22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

HIZLA ARTAN KISIRLIĞIN PERDE ARKASI

Evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15'i çocuk sahibi olmakta güçlük çekiyor ve bu oran gün geçtikçe artıyor

HIZLA ARTAN KISIRLIĞIN PERDE ARKASI

01 Ocak 2012 / 19:53

TURİZMİN SESİ


Kısırlığa yol açan nedenleri ve konuyla ilgili birçok önemli noktayı Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Serdar Koç'a sorduk…

Kadınlarda kısırlığa yol açan yapısal bozukluklar nelerdir ?
Genital organların başlangıcı olarak vajinayı ele alırsak vajinanın tam kapalı olduğu ,kızlık zarının tamamen kapalı olduğu,rahim ağzının kapalı olduğu, rahimde perde olarak ifade ettiğimiz septim varlığı,rahmin ve tüplerin ve yumurtalıkların doğuştan oluşmadığı durumlar genital organların kısırlığa sebep olan yapısal problemleridir.

Hangi enfeksiyon tipleri tüplerin tıkanmasına neden olur?
İltihap ile seyreden her türlü genital organ enfeksiyonu tüplerde tıkanmaya sebep olabilir.Son yıllarda Klamydya VE Mikoplasma enfeksiyonları çok sık görülmekte olup özellikle ülkemizde sık olarak görülen tüberkülozun yapacağı hasar çok ağır olmaktadır.Uzun süre tedavi edilmemiş vajinal enfeksiyonlar,tüplerdeki enfeksiyon için önemli bir sebeptir.

İleri yaşta görülen kabakulağın kısırlığa yol açabileceği söylenir...Doğru mu?
İleri yaşlarda kabakulak enfeksiyonu geçirilirken aynı zamanda vücudun kendi organlarına karşı reaksiyonu gelişir.Bu reaksiyondan en çok etkilenen organların başında testis dokusu gelir.Küçük yaşta kabakulak enfeksiyonu geçirmemiş ergenlerin aşı yaptırmaları uygun olacaktır.

Kistler kadınlarda kısırlığa neden olabilir mi ?
Kadınlarda gelişen kistlerin çoğu basit kist dediğimiz ve kendiliğinden geçen zararsız kistlerdir.Ancak çikolata kisti olarak da adlandırdığımız Endometriozis durumlarında kısırlık ciddi bir sorun olmaktadır.Aynı zamanda bir metabolik problem olan polikistik over sendromunda diğer kistlerden farklı olarak çok küçük kistler oluşur, ve bu durum yarattığı olumsuz hormonal denge sebebiyle yumurtlama kusuru oluşturarak kısırlığa sebep olabilir.

Erkeklerde kısırlığa yol açan yapısal bozukluklar nelerdir ?
Erkeklerde kısırlık sebebi cinsel fonksiyon bozuklukları bir kenara bırakıldığında genellikle testislerden sperm üretim kusurunda ya da üretilen spermlerin penise gelmesini sağlayan yolaklarda tıkanıklardan kaynaklanır.Her iki durumda da tüp bebek seçeneği başarıya en yakın yaklaşım olacaktır.

İlaçların ve vitaminlerin bilinçsiz kullanımı doğurganlığı etkiler mi ?
Vücut geliştirmek için kullanılan Anabolizanlar ve Steroid türevi ilaçlar testislerde sperm üretimini olumsuz olarak etkileyerek kısırlığa sebep olabilir. Bunun haricinde benzeri hormon Preperatlarının bilinçsizce kullanımı kısırlık sebebi olabilir.

Bebek sahibi olmak için geç kalmamak adına kadınlar ve erkekler nelere dikkat etmeliler?
Çağımızın ortak sorunu kariyer sahibi olmak ya da düşkünlüğümüzün sınırını belirleyememek nedeniyle bir çok hastamız gebe kalma yaşını 30'lu yaşların ortalarına ertelemektedir.Oysa kesin olan bir şey vardır ki 35 yaşından itibaren yumurtalıkların hem kapasitesi hem de kalitesi bozulmaya başlamaktadır.Bu sebepten ötürü hastalarımıza gebe kalma zamanlamasını iyi düşünerek yapmalarını öneriyoruz.Erkekler için yaş problemi kadınlar kadar kesin olmamakla beraber ileri yaşın kötü yönde etkilerini minimalde olsa görmekteyiz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.