HOOLYWOOD'A İPEK KUMAŞ MUĞLA'DAN
Muğla'nın Yeşilyurt beldesinde tezgahlarda elle dokunan ve 300 yıllık geçmişi olduğu bildirilen ipek kumaşların Hoolywood filmlerinde kullanılmasının el dokuması kumaşlara olan ilgiyi artırdığı bildirildi.
14 Aralık 2009 / 12:59
TURİZMİN SESİ
Yeşilyurt beldesinde evlerinin avlusuna kurdukları atölyede ve beldede yaşayan kadınlara verdikleri dokuma tezgahlarında kaybolmaya yüz tutan ipek el dokumalarını ürettiklerini anlatan dokuma atölyesi sahibi Zeynep Karacan, 2 yıl önce ünlü modacı Cemil İpekçi'nin el dokuması ürünlerden sipariş verdiğini hatırlatarak, ''Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a da Muğla'yı ziyaretinde el dokuması kumaş hediye etmiştik. Yeşilyurt el dokuması dediğimiz bu dokuma kumaşları 300 yıllık bir geçmişe sahip. Neredeyse bu beldenin kuruluşundan beri var olan el sanatımız'' dedi.
Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman'ın Muğla Valiliği döneminde, yöresel el dokumacılığına katkı sağlamak ve tütüne alternatif olması amacıyla Muğla Valiliğince alternatif bir proje hazırlandığını anlatan Karacan, ''O dönemde devlet politikası olarak tütüne kota gelecekti. Valilik buna alternatif bir proje üretti. Proje kapsamında ev kadınlarının istihdamı sağlandı. O dönemde 57 kursiyerle açtığımız dokuma kursu yoğun ilgi görmüştü'' diye konuştu.
Yöresel dokumalardan üretilen kostümlerin 2 yıl önce Sadık Güven adlı Muğlalı bir Türk ile evli olan dünyaca ünlü film kostümü koordinatörü Jeeda Barford aracılığıyla Savaşçı, Harry Potter ve Truva filmlerinde kullanıldığını anımsatan Karacan, şunları söyledi: ''Harry Potter'ın pijamalarında ve Truva filminde Parisli Helen rolünü canlandıran ünlü oyuncu Diana Kruger'in kostümlerinde kullanılan ipek dokuma kumaşlar bizim el dokuma tezgahlarımıza üretildi. Truvalı Helen'in üzerinde ve Harry Potter filminde bizim tezgahlarımızda dokuduğumuz ipek kumaşları görünce inanılmaz mutlu olduk. Jeeda Barford, filmlerde kullanılan kumaşların bizim dokumalarımız olduğunu bildirince mutluluğumuz daha da arttı. Hoolywood setlerinde kullanılan ipek kumaşlarla Muğla'yı dünyaya tanıttık.''
Karacan, üretikleri kumaşların Hoolywood filmlerinde kullanılmasının ardından uluslararası fuarlara katılmaya çalıştıklarını anlatarak, ''Buna zaman zaman bakanlıklar destek verdi. Hatta en son geçtiğimiz yıl Fransada bir kültür derneğinin daveti üzerine Türk el sanatlarının tanıtımı adına 10 sanatçı ile birlikte Fransa'ya davet edildik ve Yeşilyurt'un ipek el dokumalarını Fransa'da tanıttık. Dünyada yaşanan ekonomik krizin tabii ki bize olumsuz etkisi oldu. Biz bu olumsuz etkiyi, daha fazla üretim yaparak atlatmaya çalışıyoruz'' diye konuştu. 3 yıldır el dokuma tezgahlarında çalıştığını anlatan Saniye Köse ise dokuma işini severek yaptığını belirterek, ''Buradan kazandığım parayla aile bütçesine katkıda bulunuyorum. Kullandığımız ipler yüzde yüz pamuk ve ipekten. Dokumalarımızı özellikle otel ve ev süslemelerinde kullanıyorlar. Kadınlar el dokuması, yatak örtüleri, perdeler ve masa örtülerine yoğun ilgi gösteriyorlar'' dedi.
İPEK DOKUMALAR
Yöre halkı ipekli kumaş için ipeği, yünlüler için de yünü kendileri hazırlıyor. Kök boya kumaşlarda sıkça kullanılıyor. Ayrıca, yörede 'Delice pamuk' olarak anılan yaban pamuğu özellikle tercih ediliyor. El dokuması ürünler, atölyedeki 4 tezgahta işleniyor. TARİŞ'ten alınan birinci sınıf kütle ipliği sıcak suda kaynatıldıktan sonra kurumaya bırakılıyor. Ardından çözgü masaralarında sayılarak çözgüsü yapılıyor. İplikler tezgah taraklarına yerleştirildikten sonra renk ve desenlere göre elle örülüyor.''
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.