29 Mart 2024
  • İzmir14°C
  • İstanbul14°C
  • Antalya11°C
  • Ankara11°C

İÇ TURİZME ODAKLI BÜYÜME,  SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİN ANAHTARI OLACAK

Aşı çalışmaları ve bunun  etkileri önümüzdeki sürecin belirleyicisi olacak

İç Turizme Odaklı Büyüme,  Sürdürülebilir Turizmin Anahtarı Olacak

19 Şubat 2021 Cuma 00:13

TURİZMİN SESİ


Bilinmezlerle girilen 2021 yılı, bugün sosyal ve ekonomik anlamda yeni süreçte neler yaşanacağı herkes için merak konusu. Özellikle turizm gibi son derece hassas dengeler üzerinde duran bir sektör için bu yanıtlar önem taşıyor. Sürece ilişkin değerlendirme yapan AKTOB Bşk. Erkan Yağcı; ” Aşı çalışmaları ve bunun  etkileri önümüzdeki sürecin belirleyicisi olacak. Olumlu gelişmelerin hemen ardından normalleşmeye dönmek zaman alacaktır. Ekonomik, sosyal etkilerin ve toplum psikolojisinin değişen dengeleri yeniden yapılandırması bir süreç gerektirecektir.

Tatil alışkanlıkları ve talep yönelimini yeni parametreler belirleyecek.  Bu süreçte, her dönemde büyümesi yönünde son derece önem verdiğimiz iç turizm odaklı büyüme, sürdürülebilir turizmin anahtarı olacak. Bu dünyadaki tüm destinasyonlar için de geçerli. Seyahat üzerindeki kısıtlamalar küresel olarak azalmaya başladıkça, dünyanın dört bir yanındaki destinasyonlar iç turizmi büyütmeye odaklanıyor. Türkiye’de ürün yelpazesi son derece geniş ve ulaşım ağı da bu ürünleri keşfetmek için uygun fırsatlar sunmaktadır.”5

Dünya genelinde atılan adımları da değerlendiren Başkan Yağcı; Dünya Turizm Örgütü’ne (UNWTO) göre, iç turizmin uluslararası seyahatten daha hızlı geri dönmesi ile bu, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için COVID-19 pandemisinin sosyal ve ekonomik etkilerinden kurtulma fırsatı sunuyor.UNWTO raporlarına göre, iç turizmin değeri ve mevcut eğilimler göz önüne alındığında, artan sayıda ülke pazarlarını büyütmek için adımlar atıyor. Turizm Gazetesi tarafından yapılan araştırma, dünyada iç turizme ilişkin  veriler sunuyor.  Tüm dünyada destinasyonlar iç pazara yönelik farklı kampanya ve teşvikler geliştiriyor.

SAYILARLA DÜNYADA İÇ TURİZM
9 milyar
İç turizme katılan kişi sayısı

1.4 milyar
Uluslararası turizme katılan kişi sayısı

6 kat
İç turizme katılanların uluslararası turizme katılanlara oranı

% 73
İç turizmin dünya toplamındaki payı
(73 ülkeden 33’ünün ortalaması)

%75
OECD ülkelerinde iç turizm harcamalarının toplam içindeki payı

İÇ TURİZMİ GÜÇLÜ ÜLKELER 
Ençok ziyaretçi alan Fransa aynı zamanda iç turizmi en güçlü ülke, en çok turizm geliri elde eden Amerika’da da turizm iç pazara dayalı. Günümüzde seyahat pazarının merkezi olan Avrupa’ turizmde öne çıkan ülkeler iç pazarı da güçlü olan ülkeler. Avrupa Birliği (AB) İstatistik Bürosu (Eurostat) verilerine göre Fransa, iç turizmde yüzde 39 pay ile ilk sırada yer alıyor. Dört ve daha uzun süreli tatile çıkanların yüzde 39’u tatilini kendi ülkesinde yapıyor. İç turizmde Fransa’yı İtalya izliyor. İtalya’da da dört ve daha uzun gecelemeli tatillerin yüzde 35’i yurtiçinde gerçekleşiyor. AB üyesi ülkelerde ortalama yüzde 26 olan bu oran en düşük yüzde 11 ile Danimarka’da gerçekleşiyor. Eurostat verilerine göre Danimarka’da dört ve daha uzun gecelemeli tatillerin ancak yüzde 11’i yurt içinde gerçekleşiyor.
Amerika’da ise iç turizmin payı çok daha yüksek. Ülkelerin iç turizmdeki durumu koronavirüs salgını nedeniyle daha da büyüyecek

AB ÜYESİ ÜLKELERDE İÇ TURİZMİN PAYI 

Fransa39,3
İtalya35,4
Polonya35,2
Romanya34
İspanya27,3
Bulgaristan26,7
Portekiz25,6
Slovakya25,4
Çek Cumh.22,8
Hollanda22
Almanya21,6
Norveç20,1
İngiltere19,9
İsveç19,5
Macaristan19,5
Avusturya19,1
Finlandiya15,1
İzlanda  11,3
Danimarka11
AB ortalaması26,4
Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.