İKİ SEVDALI SERGİ
Rahmi M. Koç Müzesi'nde Ahmet Güleryüz arşivinden derlenen ephemera, fotoğraf ve objeler ile İstanbul Şehir Hatları A.Ş.'den gelen altı gemi modelinin olduğu sergi, İstanbul ve denizi tutkunlarına anlatıyor
06 Nisan 2011 / 00:12
TURİZMİN SESİ
'İstanbul ve Deniz; İki Sevdalı' adlı sergi haziran ayı sonuna kadar Lengerhane binasında görülebilir. Rahmi M. Koç Müzesi Lengerhane binasında açılan 'İstanbul ve Deniz; İki Sevdalı' sergisi haziran sonuna kadar gezilebilir. Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği Başkanı Ahmet Güleryüz koleksiyonundaki ephemera, fotoğraf ve objelerden oluşan sergiye İstanbul Şehir Hatları da altı gemi modeli ile destek sağladı. İstanbul Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Genç, Deniz ve İstanbul birbirinden ayrılmayan iki sevdalı. İstanbul'u denizden ayrı düşünmek imkânsız dedi.
Güleryüz koleksiyonundan 70 fotoğraf
Tarihten günümüze İstanbul'u ve deniz araçlarını konu alan sergide Ahmet Güleryüz koleksiyonundan 70 eski İstanbul fotoğrafı bulunuyor. Dünyada bu tip sergilerin çok az olduğunu anlatan Ahmet Güleryüz, tarihten günümüze İstanbul'un görünüşüne de şahitlik eden fotoğrafların sergide yer aldığını belirtiyor. Güleryüz, Sergiyi İstanbul'la denizi, eskiyle yeniyi fotoğraflar ve modellerden oluşan geniş bir koleksiyonla oluşturduk. Denize kıyısı olan bu kadar güzel bir şehir ve o kadar güzel ve nostaljik deniz ulaşımı başka bir yerde var mıdır? İstanbul, Boğazı'yla, adalarıyla tarih ve modernizmi bir arada yaşatırken şehir hatları vapurlarıyla turistlerin de gözdesi diyor.
Ahmet Güleryüz hakkında
1938 yılında İstanbul'da doğan Ahmet Güleryüz, yüksek öğrenimini Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Sanatlar bölümünde tamamladı. Çalışma hayatına reklâmcılık dünyasında başlayan ve otuz yılı aşkın sürdüren sanatçının, grafik sanatlar konulu, aralarında bir önceki Arçelik ambleminin de bulunduğu birçok ulusal ve uluslararası yarışmada kazandığı dereceler ve ödüller bulunmaktadır. Güleryüz'ün, önceleri bir hobi olarak başlayan gemi ve deniz sevgisi, yıllar geçtikçe oldukça önemli bilgi ve belge yoğunluğuna erişti. Denizcilik ve gemiler konularını kapsayan birikimini toplumla da paylaşmak isteyen Ahmet Güleryüz, dostu Alman mühendis Bernd Langensiepen'le birlikte 1988 yılında ilk kitapları olan Ottoman Torpedoboats and Destroyersi ve 1995 te Ottoman Steam Navy adlı eserlerini Almanya ile İngiltere'de yayınladılar. Ardından 2000 ve 2002 yılları içinde 18281923 Osmanlı Donanması, Boğaziçi Vapurları, Kadırgadan Kalyona Osmanlı'da Yelken, Yandan Çarklıdan Günümüze İstanbul Vapurları, Ertuğrul - Savarona ve Türk Devlet Yatları ve Yavuz ve Midilli Torpidobotlar ve Hamidiye-Mecidiye adlı kitaplarını bireysel olarak hazırladı. Yirmi yılı aşkın bir süredir Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği yönetiminde bulunan ve başkanlığını sürdüren Güleryüz' Uluç Ali Reis ve Türk Denizaltıcılığı adlı bir çalışmayı da gerçekleştirmiş bulunmaktadır.
Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:
Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'de Ulaşım, Endüstri ve İletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir. Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11.250 m2'lik kapalı alana sahiptir. Müze, 1991 yılında alınan Lengerhane Binasında kurulmuş; binanın restorasyonu Garanti Koza firması tarafından yapılmıştır. Aralık 1994'de açılan müzenin ilk bölümünün süratle büyümesi ile 1996 yılında Haliç'in kıyısında, Hasköy Tersanesi alınmıştır. 14 terk edilmiş bina ve tarihi kızak orijinaline sadık kalınarak restore edilmiş, müzenin ikinci kısmı Temmuz 2001'de açılmıştır. Müzenin koleksiyonu, gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilere ve uçaklara kadar uzanan binlerce objeyi içermektedir. Yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alanda ise Fenerbahçe Vapuru, Liman II buharlı römorkör, Kont Ostrorog teknesi, Tekel 15 takası, Hasköy-Sütlüce Demiryolu ve İstasyonu, Elmalı Barajı buharlı pompa motorları, B-24 uçak 'Hadley's Harem', Turgut Alp Maçunası, Jet Provost T3A küçük yolcu uçağı, DC 3 yolcu uçağı, çift katlı otobüs double decker 1962 AEC RoutemasterLondra ve atlı karınca ile çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat Restaurant'ta yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise 10.00-20.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Müzeye giriş yetişkin için 11, öğrenci için ise 6 TL'dır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.