22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

İRAN TURİZM PAZARINDA REKOR BEKLENTİSİ 

İran turizm pazarı yeniden yükselişe geçti. Mart ayında İran’dan turist girişleri hızlanacak

İran turizm pazarında rekor beklentisi 

01 Mart 2022 Salı 09:30

TURİZMİN SESİ


Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), bu yıl Türkiye’yi 2 milyonun üzerinde İranlı turistin ziyaret etmesinin beklendiğini, 2017 yılındaki 2.5 milyonluk rekorun ise 2023 yılında aşılabileceğini açıkladı. Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarından İran, pandemi rötarının ardından yine rekora göz kırpıyor. Pandemi öncesinde Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkeler arasında yer alan İran pazarı yeniden yükselişe geçti. Yılın ilk ayında bu pazardan gelen olumlu işaretlerle bu yıl Türkiye’yi 2 milyonun üzerinde İranlı turistin ziyaret edeceği öngörülürken, 2017 yılındaki 2.5 milyonluk rekorun ise 2023 yılında aşılabileceği beklentisi oluştu.

turob-ismail-tasdemir.jpgTürkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tanıtım ve pazarlama çalışmalarını yeniden hızlandırdı. Salgın sürecinde ilk durak İran olurken, TÜROB ve pazarın önde gelen seyahat acentelerinden Sea Travel işbirliğiyle Tahran’da gerçekleştirilen workshop’a İranlı turizmciler büyük ilgi gösterdi. Pandemi sonrasında İran’da düzenlenen en büyük turizm organizasyonu olarak gösterilen workshop ve sonrasında düzenlenen gala gecesine İstanbul, İzmir, Van, Bursa, Sapanca, Kuşadası ve Bodrum’dan otelcilerin yanı sıra İran’dan 400’ün üzerinde turizm acentesinin temsilcisi katıldı. 

TÜROB, workshop sonrasında bir rapor hazırlayarak sektörün İran pazarına ilişkin öngörülerini paylaştı. Bu yıl İran turizm pazarının yükselişini sürdüreceği vurgulanan raporda, özellikle mart ayındaki Nevruz döneminde İranlıların yine Türkiye’ye akın etmesinin beklendiğine dikkat çekildi. 

muberra-eresin-005.jpg

İstanbul ve Van’a talep yüksek
Raporda görüşlerine yer verilen TÜROB Başkanı Müberra Eresin, İran’dan Türkiye’ye yönelik talebin yeniden canlandığını söyledi. Bu canlılığın mart ayında ağırlıklı olarak başta İstanbul ve Van otellerinde doluluklara olumlu etki yapmasının beklendiğini ifade eden Eresin, “Öncelikle, pandeminin yaşandığı bu süreçte ülkemizin başarılı bir şekilde tanıtılmasına vesile olan bu başarılı organizayon nedeniyle başta İran pazarının önde gelen seyahat acentelerinden Sea Travel ve CEO’su Azade Dochi ile ekibi başta olmak üzere organizasyona katılan meslektaşlarımıza teşekkür ederim. 21 Mart’ta başlayan Nevruz bayramı İranlı turist trafiğinin en fazla hızlandığı dönem olarak öne çıkıyor. Bu yıl mart ayında 250-300 bin civarında İranlı turistin gelmesini bekliyoruz. Yine İstanbul ve Van’a yüksek talep söz konusu. İstanbul ve Van’ın yanı sıra İzmir, Antalya, Bursa, Sapanca, Kuşadası ve Bodrum’da bu yıl en fazla tercih edilen destinasyonlar arasında yer alacak. 2022 yılı boyunca ülkemizi 2 milyonun üzerinde İran’lı turistin ziyaret etmesini bekliyoruz” dedi.

Talep artarak sürecek
Mart ayından sonra da İran’dan talebin artarak sürmesini beklediklerine dikkat çeken Eresin, “Pazarı olumsuz etkileyebilecek herhangi bir gelişme olmaması halinde yıl sonu itibariyle İranlı turist sayısında önemli oranda artış öngörüyoruz. Türkiye, İran için öncelikli destinasyonlar arasında yer alıyor. İranlı turistlerin yurtdışı tatillerinde en çok tercih ettiği ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer alıyor. Bu yıl da bu unvanı sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Bu pazarın alışveriş, iş, ziyaret ve tatil segmentlerinde öne çıktığına işaret eden Eresin, harcama düzeylerinin de kişi başı ortalama bin doları geçtiğini belirtti. Eresin, İranlı turistlerin üst segment otelleri de tercih etmeye başlamalarından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

“Türk vatandaşlarını İran’a bekliyoruz”
İran Havayolu Ulaşımı ve Turizm Acenteleri Birliği (AATTAI) Başkanı Hürmetullah Refii de, “Bu yıl için çok sayıda vatandaşımızın Türkiye’ye gitme taleplerini memnuniyetle alıyoruz. Aynı şekilde Türk vatandaşlarının da İran’ın turizm olanaklarından yararlanmasını bekliyoruz. Böylece iki ülke turizm portansiyelini beklentilerin çok ötesine çıkartabiliriz” dedi.

Ödeme sisteminde revizyon şart, nakit ödeme limiti artırılmalı
Bu arada İran’ın bankacılık sisteminin Türkiye ile uyumlu olmaması İran’dan Türkiye’ye potansiyelin altında turist gelmesine neden oluyor. Kredi kartı kullanımı olmadığı için İranlı turistler yüklü bir nakitle yolculuk etmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla gelenler de potansiyelin altında harcama yapabiliyor. Bir başka zorluk ise, ülkemizdeki mevzuat gereği işletmelere en fazla 7 bin TL nakit ödemeye imkanı tanıması, bu tutarın üzerinde ise banka veya finans sistemleri aracılığıyla yapılabilmesi olarak gösteriliyor. Ülkemizdeki nakit ödeme sisteminin İran vatandaşları için ‘fatura miktarı kadar’ şeklinde düzenlenmesinin harcama miktarını önemli oranda artıracağı belirtiliyor. Ayrıca İran riyali, İran dışında konvertibl bir para olmadığı ve İran’da kredi kartı kullanımı olmadığı için İranlı turistlerin seyahatleri öncesinde satın alabilecekleri DEBİT adı verilen nakit para kartı sisteminin hayata geçirilebileceği kaydediliyor. Bu sitemle DEBİT kartlarına para yükleyen İranlıların, Türkiye’deki harcamalarını bu kartla yapabilecekleri ifade ediliyor.

Pandemi süreci bu pazarı da vurdu

Yıl    İranlı turist  (Bin kişi)
2012    1.186
2013    1.196
2014    1.569
2015    1.700
2016    1.665
2017    2.501
2018    2.001
2019    2.102
2020    385
2021    1.153

2022 yılı artışla başladı 

Tarih    İranlı turist sayısı     Değişim (%)
Ocak 2020    120.527    25
Ocak 2021    37.993    -68
Ocak 2022    106.957    181


 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.