22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ISS TÜRKİYE,3BİN KİŞİYİ İŞE ALACAK

Danimarkalı ISS, tesis yönetim sektöründe 25 yıllık bir geçmiş ile çalışmalarına, her yıl yüzde 20 büyüme ile devam ediyor

ISS Türkiye,3bin Kişiyi İşe Alacak

16 Şubat 2016 / 10:00

TURİZMİN SESİ

ISS, % 1’lik pazar payı ile dünyada kendi sektörünün dördüncüsü konumunda yer alıyor. Her ülkede istihdam yaratan ISS, Türkiye’de 6 bin kişi ile başlayan çalışmalarına 29 bin kişi olarak devam ediyor. ISS, Türkiye’de, bu yıl ki hedefi yüzde 20 büyüme ile birlikte 3.000 yeni istihdam.

Dünyanın 4.en büyük işvereni
ISS, 1901 yılında Danimarka’da tesis yönetimi (temizlik, yemek, güvenlik, haşere kontrol, bitki bakım, teknik bakım, bina yönetimi) üzerine kurulan bir şirket.   Toplamda 53 ülkede 530 binden fazla çalışanı ile dünyanın 4.en büyük, Avrupa’nın ise 3.büyük özel işvereni konumunda. Yüzde 100’ü halka açık olan ISS, Türkiye’ye 10 yıl önce, daha önce tek çatı altında birleşen Proser ve Service Master şirketlerini satın alarak girdi. Şimdiye kadar 10 şirket alımı gerçekleştiren ISS, 2009’dan buyana global olarak şirket alımı yapmıyor. 
 
CMC Malatya’nın en büyük işvereniydi
ISS Türkiye CEO’su Cavit Habib‘’ISS 30 Ekim’de 12 firma arasında gerçekleşen konkur ile satılan CMC ( Çağrı Merkezi)’in satışını gerçekleştirdi. En karlı grup şirketi olmasına rağmen Batı Avrupa ve Avrupa’da çağrı merkezlerinin karlılıkları düşüktü. İstanbul, Malatya, Urfa’da merkezleri bulunan CMC 5000 çalışanı ile Malatya’nın en büyük iş vereni konumundaydı’’ dedi.
 
Iss Catering Türkiye’nin ikinci en büyük yemek şirketi 
Şuan dört ayrı grup firması bulunan Iss, güvenlik, catering, bitki bakım & haşere ilaçlama ve tesis yönetimi alanlarında 29bin kişilik dev ekibi ile hizmet sunuyor. Temizlik ve tesis yönetim alanında 18bin çalışan, Proser ( güvenlik ) 5.100 kişi ve catering bölümünde 4.000 çalışanı bulunuyor. Günde 230bin yemek servisi gerçekleştiriyor. 
 
Türkiye’de hizmet sektörü 25-30 milyar TL
ISS Türkiye Ceo’su Cavit Habib,’’ Türkiye’de yapılmış bir araştırma maalesef yok, bizim tahminlerimize göre Türkiye’de hizmet sektörü 25-30 milyar TL ’’ dedi. Ayrıca sektörün büyümesinin Türkiye’de inşaat, avm, okul ve plaza sayılarının artışı ile hız kazandığını, belirtti. ISS Türkiye, toplamda 3.000’e yakın kuruma hizmet veriyor. Temizlikte ve haşere ilaçlamada birinci, cateringte ikinci ve güvenlikte dördüncü sırada yer alıyor. Güvenlikte tekli hizmet veren uluslararası güçlü rakiplerinin olduğunu belirten Cavit Habib, cateringde ise taşıma işi yapılmadığını sadece yerinde pişirme yapıldığını bu sebeple de kendi pazar paylarının daralmasının söz konusu olduğunun altını çizdi.  Geçen yıl ki cironun 1 milyar 130 TL olduğunu belirten Habib, ‘’ bu sene yüzde 20 büyüme bekliyoruz’’ dedi. 
 
2016’da 3000 mavi yakalıya iş imkanı sağlanacak
ISS, Türkiye’de 29 bin kişiyi yönetiyor.  Firma eğitim seviyesi düşük ve normal şartlarda iş gücüne katılımını nasıl destekleneceği bilinmeyen birçok kişiyi meslek edinme şansı yaratıyor. Kadrosunda temizlik işçisi olarak çalışmaya başlayıp, direktör olarak 2.000 kişiyi yöneten kişiler yer alıyor. Ayrıca çeşitli aralıklarla açılan sınavlarla terfi ederek, şef, yönetici ve direktör olarak atanabiliyor. Yılda ortalama yüzde 20 büyüyen ISS, Türkiye’de 6 bin kişilik ekibini, 10 yılda 29bine yükseltti. 2016 yılı içinde 3000 mavi yakalıya da iş imkanı sağlayacak. ISS Türkiye CEO’su Cavit Habib, Türkiye’de çalışacak insan bulamadıklarına değinirken, her ay 1.000-1.500 kişi işten ayrılıp, 1.500-2.000 kişi işe başlıyor. Sektörün en büyük sıkıntısı ile ilgili olarak , aylık ortalama yüzde 4 çalışan sirkülasyonu ile çalışan sorunu olduğunu belirtti.  Ayrıca kıdem tazminatı  ile çalışanın şirkete sadakat duygusu sağladığını, yeni yasa ile kıdem tazminatının kariyet gelişimi ve meslekleşmeye olumlu etki katacağını belirtti.
 
ISS krizlerle büyüyor
En büyük müşterileri Avm’ler olan ISS Türkiye sağlık, eğitim, turizm ve sanayi gibi çokça sektörde var olan bir kurum. ISS Türkiye CEO’su Cavit Habib, ‘’Seçimlerle sürekli değişkenlik yaşayan Türkiye ekonomisinden biz çok fazla etkilenmiyoruz. Bizim şirketimiz krizlerle büyüdü. Çalışma tarzımız ve yapımızda kurmuş olduğumuz sistemde temeller çok doğru. Doğru müşteri yapısıyla doğru nakit dengelerini sağlayan bir yapı kurduk. Bizim işin en önemli konusu tahsilatın gününde yapılabilmesi. Yüzde 72-73 işçilik gideri olan bir şirketiz. Maaşları gününde ödeyen bir şirket olarak parayı tahsil etmemiz, karlılıktan daha önemli. Bunu sağladığınız sürece büyümeyi sağlarsınız. Daha önceden de belirtmiş olduğum gibi biz krizlerle büyümüş bir şirketiz çünkü doğru müşterilerle çalıştık. Riskli gördüklerimizle çalışmayı uygun görmedik ve sadece özel sektörle çalışıyoruz. 2006-2009 arası ciddi bir şirket alımı yaptık. ISS Türkiye, 10 yıl içinde 60 milyon TL’lik şirket alımı gerçekleştirdi. Var olan döviz kredimizi bu yılın başında kapattık. Sermayeye katarak sermayemizi güçlendirdik. Herhangi bir faiz ödememiz bulunmuyor. Şuanda sektörde sermayesi en büyük şirketlerden biriyiz. Sektör ‘’multiple services’’ çoklu hizmet dediğimiz yapıya döndü. Dünyada bu yönde ilerliyor. Şirket stratejimiz olan ISS Way de bunu destekleyen özellikle de global müşteri yapısını destekleyen bir yapı. Bugün Barkley’s HP, Microsoft, City Bank gibi tüm dünyayı tek kontratla alınmış işler var. HP’nin tüm dünyadaki işlerini tek kontratla ISS yönetiyor. Bu durum; satın alım gücünü standardizasyon yaratırken, müşteri memnuniyeti oluşuyor’’ dedi. 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.