22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

İŞSİZLİĞE KISA MESAJ ÇÖZÜMÜ

Yaygın olarak kullanılan kısa mesaj servisi, işsizliği önlemede bir parça da olsa katkı sağlayabilir mi?

İŞSİZLİĞE KISA MESAJ ÇÖZÜMÜ

23 Ekim 2010 / 10:01

TURİZMİN SESİ
İşsizlikle oluşan gerilimi azaltmada kısa mesaj servisi aşağıdaki şekilde kullanılabilir. Yetkilendirilecek bir kurum, halen hiçbir işte çalışmayan kişilere işsizlik kartı olarak adlandırılacak bir kart dağıtır. Bu kartların her biri farklı bir numaraya sahip olur, ayrıca üzerinde, anlaşılacak gsm operatörlerinin proje için belirlenecek özel dört haneli numarasını da taşır.

İşsiz bir kişi, yetkili kurum aracılığı ile bu kartlardan bir tane edinir ve kart üzerinde yazan numarayı ve kısa mesaj gönderilecek numarayı etrafındaki kişilere duyurur. Kişinin elindeki kartın numarasını kendi cep telefonlarına yazarak belirlenen dört haneli operatör numarasına gönderen kişiler sayesinde, işsiz kişinin kartında belirli bir para birikmesi sağlanır.

Ayrıca, Türkiye'de yoğun reklam yapan şirketlerle anlaşarak, işsiz kişinin kart numarası için kısa mesaj gönderen kişilerin cep telefonuna bu firmalardan reklam gelir ve işsiz kişi, kendisine mesaj gönderenlerin cep telefonlarına gelen reklam mesajları için, şirketlerin ödediği paradan da belirli bir pay alır.

Kartta birikecek para ay sonunda işsiz kişi tarafından kullanılabilir ve işsiz kişi, hem arkadaşlarından küçük de olsa bir ödeme almış olur ve hem de aracılık ettiği reklam hizmetleri nedeni ile para kazanır yani bir nevi çalışmış olur.

Kişiler, tanıdıklarından bu tip bir ödeme kabul etmek istemeyebilir, o zaman da önerinin sadece reklam kısmı uygulanabilir.

Kredi kartları sorunu
H. Ertuğrul Şahin, benzeri bir uygulamanın kredi kartı borçlarını ödemek için de kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca Maliye Bakanlığı tarafından, mevcut kredi kartı borcuna denk miktarda tahvil çıkarılması ve bu tahvillerin, kredi kartlarındaki borç miktarı oranlarına göre alış veriş yapılmış sektörlere ya da kartlardaki harcamalara göre belirlenen firmalara doğrudan satılması ile de bir nevi geçici çözüm oluşturulabileceğini belirtti.

Firmalar da aldıkları bu tahvilleri vergi ödemelerinde kullanabilirler diyen Şahin, böylece kredi kartı borçları için süreye yayılmış bir nevi af çıkarılmış olacak ve sonradan ödeme gücü bulacak borçluların ödeme yapmaları ile de paranın bir kısmı geri alınabilecek yani kısmi bir af oluşmuş olacak dedi.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.