İSTANBUL AĞAÇ- PEYZAJ AŞ
Araba sürerken, trafikte beklerken yolda Meilland güllerine baktığınızı biliyor musunuz ? Artık yiyeceğiniz Türk lokumlarında Türk lalesinin rengi olacak
17 Nisan 2011 / 00:00
TURİZMİN SESİ-HANDE KURT
Hayalinizdeki her çiçeği satın alabileceğiniz bir çiçek marketi hizmete açılacak. İstanbul Ağaç Peyzaj AŞ.'nin projeleri üzerine bir röportaj . İstanbul Ağaç Peyzaj Pazarlama ve Satış Müdürü Hikmet Şahin, Turizmin Sesi Ekibini , Türkiye'nin ilk bahçe marketi olarak nitelenen Garden Market açılışı öncesi davet ederek Garden Market'i ve tesisleri gezdirdi. Altıncı İstanbul Lale Festivali dolayısıyla sorularımızı yanıtladı.
1959 yılında İspir´de doğan Hikmet Şahin, 1985 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi´nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi´nde yüksek lisans yaptı. Milli Eğitim´de öğretmen ve idarecilik, İGDAŞ´ta İkmal ve İdari İşler Müdür Yardımcılığı, UGETAM´da uzmanlık, İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.´de Ticaret Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2007 yılından itibaren İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.´de Pazarlama ve Satış Müdürlüğü görevini yürütmekte olan Şahin, Arapça ve İngilizce bilmekte olup evli ve 3 çocuk babası.
Hande Kurt : Hikmet Bey, altıncısı düzenlenen İstanbul Lale Festivali'nde İstanbul Ağaç Peyzaj 'ın fonksiyonu nedir ?
Hikmet Şahin : Lalelerin dikimi, tedariki ve bakımını biz kurum olarak üstlenmiş durumdayız. Sayın Başkanımız Kadir Topbaş ,bize lale anayurduna dönecek deyince ilk etapta önce ülkemizde üretimi olmadığı için Hollanda'dan aldık ; bir iki sene sonra yerli üreticiler bulduk ve dedik ki siz bu laleri üretin ,biz size alım garantili ürettireceğiz, onlar da kabul ettiler.En büyük üreticimiz Konya Çumra İlçesi'nde, yaklaşık 10-12 milyon lale üretildi . Orman köylülerine hem iş istihdamı sağlamak hem de 40-50 yıldan beri Silivri Seymen taraflarında lale üretimi vardı bunu canlandırmak istedik.Köylülerle toplantı yaptık, lale üretimi ile ilgili eğitimler verdik. Onlar da üç milyona yakın lale ürettiriyoruz. Üretip para kazandıktan sonra üretmek isteyen köylülerin sayısı arttı.
Çok da kârlı bir iş olduğunu anladılar. Örneğin bir dönüm karpuz , buğday ya da ayçiçeği ekili tarladan ,bir dönüm lale soğanı eken en az iki ,iki buçuk kat daha kârlı olduğunu köylülerin kendileri söylediler.
Hande Kurt : İstanbul Ağaç Peyzaj'ın belediye içindeki konumu ve görevini açıklayabilir misiniz?
Hikmet Şahin : İstanbul Ağaç AŞ. ,birinci derecede İstanbulumuzu daha yeşil yapmakta ve kent yaşam alanlarının artmasında daha çok rol almıştır. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulmuştur. Bir milyon adet ağaç dikilecek sloganıyla yola çıkmışız.Ağaç dikiminde 10 milyonu aşmış durumdayız. Türkiye'de çok büyük öncü bir rol oynamıştır .1998'den bu yana yeşil alan,park alanları ve ağaç adetleri en az üçe dörde katladı. İstanbul, bugün dünden daha yeşil, daha fazla ağaç ve çiçek var. İstanbul'un Avrupa kenti imajı için katkısı olan ,kent metropolü olduğunun bir göstergesi olarak Yeşilköy Atatürk Havaalanı'nda duvar süs bahçeleri yaptık. Yurt dışından çok büyük ilgi aldık. Yine lale noktasında biz öncü olduk. Yüzde 95 'i yerli üretim, yüzde 5 dışarıdan alıyoruz. O da türleri bulunmayanlar noktasında bir alımdır.
İstanbul Ağaç AŞ, üreticilere de önder oldu.Yönetici kadromuzu ve mühendislerimizi yurt dışında eğitimlere,fuarlara gönderiyoruz.Oradaki kriterleri Türkiye'ye nasıl uygularız diye çalışıyoruz.
Hande Kurt : İstanbul'daki yeşil alan çalışmalarınızdan bir örnek daha öğrenebilir miyiz?
Hikmet Şahin : Son zamanlarda E-5 ve TEM kenarlarına hiç bakılmıyordu.Yoğun bir şekilde Kurtköy'den Silivri'ye kadar milyonlarca ağaç ve gül dikildi. Fransız patentli Meilland gülleri, İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. 2001 yılından beri Türkiye´de üretimini ve satışını gerçekleştiriyor. -35 c derece soğuğa ve 50 c sıcağa dayanıklı, kuraklığa, egzoz gazına ve hava kirliliğine dayanaklı ,yılın sekiz ayı çiçek açan bir tür. Tıpkı laledeki gibi Meilland gülü üretiminde de başarılı olduk.Hatta Fransızlar siz daha iyi yapıyorsunuz dediler. Biz yılda bir milyon adet Meilland gülü üretiyoruz. Bunun en az 250 bin adetini 50-60 il Parklar ve Bahçeler Müdürlüklerine satıyoruz. Türkiye'nin 81 ili, Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü bizi takip ediyor. İstanbul'un dışında Anadolu kentlerinin girişlerinde güzel ağaçlar ve Meilland güllerini görebilirsiniz.
Hande Kurt : Hikmet Bey, birlikte çalıştığınız ünversiteler var mı ? Başka ne gibi projeleriniz var ?
Hikmet Bey : Ar-ge olarak lale festivalinde Sayın Başkanımız Kadir Topbaş'ın açıkladığı gibi Erciyes Üniversitesi ile organik gıda boyası dediğimiz lalenin tacından elde edilen boya, tamamen organik gıda boyası geliştirdik .Bunu lokumda ve pastada kullandık. Garden Center'ımız var, çiçek satış marketi dediğimiz bir çalışmamız var. Bir çok çiçek türünü burada görüp satın alabileceksiniz. Peyzaj ve çevre düzenlemesinin kent kültürüne katkısı büyük ,İstanbul'da eskiden bekçi beklerdi çiçekleri artık çiçekler koparılmıyor veya ezilmiyor, yerler temiz tutuluyor. Yaşatarak öğretiyoruz. Eskiden dikilen lalelerin yüzde 20-25'i koparılırdı. Şimdi yüzde bir bile değil. Varoşlar dahil, lalelerden bir tane bile koparılmadı. Halkımız artık kent yaşam kültürünü yaşayarak öğrendi.
Hande Kurt : Çok teşekkür ediyoruz Hikmet Bey.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.