24 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

İSTANBUL İÇ VE DIŞ TURİZMDE CAZİBE MERKEZİ

Bayram tatilinin yaz dönemine gelmesiyle önümüzdeki birkaç günde turizm sektörünün hareketlenmesi bekleniyor

İstanbul iç ve dış turizmde cazibe merkezi

16 Temmuz 2015 / 12:00

TURİZMİN SESİ

İç turizmde hareketlenmenin yanı sıra dış turizmindeki hareketlilik de devam ediyor. MasterCard Hedef Şehirler Endeksi’nde İstanbul bu yıl ziyaretçi sayısında iki basamak birden yükselerek New York ve Singapur’u geçip 5’inciliğe yerleşti. MasterCard’ın gelenekselleştirdiği ve dünyanın önde gelen 132 şehrini inceleyen turizm trendleri raporuna göre İstanbul, ziyaretçi sayısında yükselişini sürdürüyor. Ramazan Bayramının yaz dönemine gelmesinden dolayı iç turizmin hareketleneceği bu dönemde, dış turizmin de canlanması bekleniyor. “Hedef Şehirler Endeksi 2015” raporunda bu yılın sonuna kadar şehirlerin uluslararası ziyaretçi sayılarındaki değişim ve turizm geliri potansiyelleri inceleniyor.

2015’te 12,56 milyon ziyaretçi beklentisiyle dünyanın en çok ziyaretçi çeken kentleri arasında beşinci sırada İstanbul yer alıyor. 2014’te toplam 11,27 milyon ziyaretçi alan İstanbul’un, ziyaretçi sayısının 2015’te %11,4 oranında büyüme kaydedeceği hesaplanıyor. Bu büyüme, tüm dünyada listelenen ilk 40 şehir arasında en yüksek oran olarak dikkat çekiyor. İstanbul bu yılki turizm büyümesiyle Singapur ve New York’u geride bırakarak 2014’te elde ettiği yedinci sıradan beşinciliğe yükseliyor. 2015 yılında Avrupa listesinin ilk iki sırasında ise Londra ve Paris yer alıyor.Londra ve Paris’ten sonra Avrupa’da en çok ziyaretçi ağırlayan şehir 2014’te olduğu gibi 2015’te de İstanbul. Bu yıl, 2014 verilerine göre %7,3 artışla İstanbul’a gelen turistlerin toplam 9,37 milyar dolar harcayacağı hesaplanıyor. Bu miktar, İstanbul’u toplam turizm gelirlerinde Barselona’nın ardından Avrupa’nın dördüncü en kazançlı şehri kılıyor. Turizm gelirlerinde İstanbul, dünyada da 10’uncu sırada yer alıyor.
 
Ramazan Bayramı’nda Müslüman ülkelerden de talep var
Tüm dünya ekonomisi için önemli bir müşteri haline gelen Müslümanlar birçok endüstri için odak segmente dönüşmüş durumda. Özellikle tatil tercihlerinde aile değerlerine uygun hizmetleri ve lokasyonları tercih eden tüm dünyadan Müslümanlar, ürün ve hizmetlerde helal kriterlerinin sağlamasını vazgeçilmez olarak görüyor.MasterCard ve CrescentRating’in 2011 yılından beri hazırladığı “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporunda ise beş yıldır birinciliği diğer ülkelere kaptırmayan Malezya’nın ardından Müslümanların en çok tercih ettiği ülke yine Türkiye oldu.
 
MasterCard’ın raporuna göre 2015 yılında endeks skoru 83,8 olarak belirlenen Malezya, Müslümanların seyahatte en çok tercih ettiği ülke oldu. Araştırmanın beşinci yılında, Malezya yine birinci ülke konumunu korudu. İkinci sırada ise 73,8 puanla Türkiye geldi. Üçüncülüğü 72,1 puanlık skoruyla Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. İslam İşbirliği Konferansı üyesi olmayan ülkeler arasındaki değerlendirmede ise birinci sırayı Singapur, ikinci sırayı Tayland aldı. Singapur ve Tayland, Müslümanların seyahat tercihlerinde ilk 20 sırada gelen ülkeler arasında İslam İşbirliği Konferansı üyesi olmayan yegane iki ülke olarak dikkat çekiyor.2014 yılında toplam Müslüman turist sayıları ele alındığında en çok tercih edilen iki ülke olan Malezya ve Türkiye’nin toplam Müslüman tatilcilerin %13’lük büyük çoğunluğunu çektiği raporda vurgulanıyor. Araştırmaya göre Müslümanların yarısı, seyahat ettiğinde mutlaka ailesiyle birlikte seyahat ediyor. Bu sebeple aile değerlerine uygun ülkeleri, eğlence ve dinlenme mekanlarını tercih ediyor.
 
Avrupalılar bu yaz İstanbul’a akın edecek
Avrupalılar arasında İstanbul’u ziyaret etme trendi hızla yükseliyor. “Hedef Şehirler Endeksi 2015”e göre İstanbul’a en çok turist gönderecek şehir 471 bin ziyaretçiyle Londra. Londra’dan gelen turistlerin bu yıl İstanbul ekonomisine 432 milyon dolar turizm geliri bırakması bekleniyor. İkinci sırada 406 bin ziyaretçiyle Paris geliyor. İstanbul’u ziyaret edecek Parislilerin toplam 275 milyon dolar gelir bırakacağı hesaplanıyor. İlk beş içinde 385 bin ziyaretçiyle Düsseldorf, 350 bin ziyaretçiyle Frankfurt ve 310 bin ziyaretçiyle Amsterdam; Londra ve Paris’i takip ediyor. Avrupa’nın ziyaretçi çeşitliliğinde lideri de İstanbul. İstanbul’u ziyaret edenlerin yarısı 33 farklı şehirden geliyor.Araştırmaya göre Avrupa’da ziyaretçi sayısında en hızlı büyüyen şehir yine İstanbul. 2009-2015 arası büyüme rakamlarına göre İstanbul, ziyaretçi adedini her yıl ortalama %10,1 oranında artırıyor. Son 6 yılın büyüme rakamlarında İstanbul’un arkasından Hamburg, Kopenhag, Lizbon ve Berlin geliyor.
 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.