İSTANBUL RANT MERKEZİ HALİNE GETİRİLDİ
İstanbul'da tarihi, doğayı koruma yerine, şehri rant merkezi haline getirme gayretleri var
12 Nisan 2012 / 15:04
TURİZMİN SESİ
HABER MERKEZİ-Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kültür Turizmi ve İstanbul Paneli'nde yaptığı konuşmada, İstanbul'un rant merkezi haline getirildiğine dikkat çekerek, İstanbul'a karşı çok suçluyuz. Tarihi, doğayı korumak yerine rant merkezi haline getirme gayretleri var. Rant hırsını frenleyemezsek İstanbul'a yazık olur dedi. İstanbul'un tahribatının Sultan Abdülaziz döneminde başladığına dikkat çeken Bakan Günay, Sarayın avlusundan demiryolu geçirilerek tarihi yarımadanın kalbine saplanmış. Aynı bilinçsizlikle Çankaya'nın avlusuna fabrika yaptırırım diyen siyasetçilerimiz oldu bizim. Dünya örneklerini gözeten çalışmalar yapılıp sahip olduğumuz zenginlikleri koruyacağız dedi. İstanbul'a geçen yıl 8 milyon turist geldiğini de belirten Günay, 10 milyon turist gelse bize yeter. Gelmese de yaptığımız çalışmalarla İstanbul'da yaşayan insanlar sahip oldukları zenginliklerin farkında olsunlar istiyoruz açıklamasında bulundu.
Milas'ta Akropol çıkartıyoruz
Bakan Günay, Türkiye'nin sahip olduğu zenginliklere gözü gibi bakması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: Biz şu anda 122 arkeolojik kazı yapıyoruz. Yabancılarda Türkiye'de 40 kadar çalışma yapıyor. Türk-yabancı demeden eserlerimize sahip çıkmalıyız. Eserlerimizin izinsiz olarak götürülmesinin karşısında durmalıyız. Şu anda Milas'ta bir çalışma yapılıyor. Atina'daki gibi bir Akropol üzerine çalışıyoruz. Yüzyılın araştırması olacak nitelikte. Bizim için önemli olan konular bunlar. Bizim derdimiz gelen insan sayısı 60'a çıkmış da gelirimiz 40'ta kalmış, bu değil. Yeter ki gelen sayısı 60'a çıksın, gelir altta kalsın. dünyaya çıkmanın yolu yereli unutmadan evrensele çıkmaktır.
Dünya turizmindeki potansiyel iyi değerlendirilmeli
Panelde konuşan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ise, Okan Grubu'nun, Türkiye'de aktif turizm anlayışını ilk başlatan şirketlerden olduğunu hatırlattı.1980'lı yıllarda Türkiye turizm gelirlerinin 400 bin dolar seviyelerinde olduğunu, yatak kapasitesinin ise 40 bin olduğunu ifade eden Okan, 2012 yılında gelindiğinde gelirlerin 30 milyar dolara, yatak kapasitesinin ise 1.2 milyona yükseldiğini kaydetti. Dünyada her yıl 1 milyar insanın seyahat ettiğine işaret eden Okan, Seyahat eden bu 1 milyar insan 1 trilyon dolar da para harcıyor. Bu potansiyelin iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor dedi. Okan, Türkiye'nin dünya turizm sıralamasında 10. sırada yer aldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: 2023 yılı hedefimiz ise dünya turizm sıralamasında ilk 5'e girmek. Altyapı olarak gerçekten çok güzel tesisler yapıldı. 1980'lerde otelimize ağırlıklı Alman turist geldiği için otel müdürümüz Almandı. Biz bu süreçleri çoktan geçtik. Artık bırakın Türkiye'yi, dünya genelinde hizmet veren uluslararası otellerin genel müdürleri Türk.
Kültür turizminden yeterli payı almıyoruz
Turizmin en önemli ayaklarından birinin de kültür turizmi olduğunun altını çizen Bekir Okan, Türkiye'nin bu pastadan yeteri kadar pay almadığına dikkat çekti. Paris'i yılda 40 milyon kişi ziyaret ediyor, İstanbul'u ise 8-10 milyon diyen Okan, Kültür turizmini geliştirmek için sadece hükümetten çalışma beklemek olmaz. Sivil toplum örgütleri, üniversiteler, özel sektör ve halkta buna destek vermeli. Roma'da tek bir medeniyet yaşamış. İstanbul ise pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış . Öncelikle bu kültür miraslarımızı korumalıyız ancak bunu yapamıyoruz. Yatak kapasitesi de artıyor. İstanbul'da 110 otel inşa halinde. Yatak sayımız yeterince artmış olacak ama bu tesislerin yapılıyor olması da yetmeyecek açıklamasında bulundu. Okan Üniversitesi olarak, yurt dışından öğrenci alımına önem verdiklerini söyleyen Okan, Bu yıl 250-300 öğrenci alacağız. Aileleri de buraya gelmiş olacak. Bu yönde bir katkı sağlayıp kültürümüzü anlatacağız. Yemeğimiz de bize ait kültür. Türk restoranlarını dünyada yaymak gerekiyor. New York'ta baklava satılıyor. Bunu yaygınlaştırmak, desteklemek gerekir diye konuştu.
Turist sayısı değil, memnuniyet sıralaması önemli
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 1980'li yıllarda Turgut Özal ile başlayan turizm atağıyla Türkiye'nin sektörde önemli bir yere geldiğini söyledi. 30 yıl önce Türkiye'nin 20 uçağı ve 4 bin yolcu kapasitesi olan bir ülke olduğunu, 2012 yılına gelindiğinde ise uçak sayısının 447'ye, yolcu kapasitesinin ise 80 bine ulaştığını bildiren Ulusoy, Biz hep yurtdışından insanlar bekliyorduk. Gelenlere itibar ettik, kendi vatandaşımızı unuttuk dedi. Türkiye'nin dünya turizm sıralamasında gelen turist sayısı bakımından 7., döviz girdisi bakımından ise 8. Sırada olduğuna dikkat çeken Ulusoy, önemli olan konunun ise 'memnuniyet' sıralaması olduğunu dile getirdi.
Hedef 50 milyar dolar gelir, 50 milyon turist
Türkiye'nin 2023 yılında 50 milyar dolar turizm geliri ve 50 milyon turist hedeflediğinin altını çizen Ulusoy, Turizm sektöründe ilerlemek istiyorsanız, kültür varlıklarınızı, çevreyi, denizi ve doğayı da korumanız gerekiyor. Türkiye'de 305 müze var. Bunları 20 TL'ye gezme imkanı sunuyoruz. 2011 yılında bu işi TÜRSAB olarak biz devraldık. Bizden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı 2010 yılında 80 milyon TL net gelir elde etmişti. 2011 yılında ise kazancı 160 milyon TL oldu. 19. Yy sanayi, 20. Yy insan odaklıydı. 21. Yy ise çevre odaklı. Çevreyi koruyamazsanız turizmde olamazsınız. Siz kaz dağlarında altın gümüş arayamazsınız. Kaz dağları kaz gezsin diye derlendi, onlar kazın diye anladılar. Biz bunların değerini bilmiyorduk. Bunlar gençlere emanet. Ben Karadeniz yaylalarından hiç bahsetmiyorum. Ben gelin yaylayı görün diyorum benden önce kiremit tuğla gidiyor. Sümela'ya yol yaptık her taraf bozuldu. Medeniyet bazen zarar getiriyor açıklamasında bulundu. Kültür Turizmi ve İstanbul Paneli'ne Bakan Günay'ın yanı sıra Turizm Eski Bakanı ve Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı Bahattin Yücel, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Onursal Başkanı Faruk Pekin, Yazar Ahmet Ümit ve Okan Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Onur Gülbahar da katılım gösterdi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.