23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

İSTANBUL TURİZM 2010 İSTATİSTİKLERİ

Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre BİLGİLİ,Sayısal göstergelere bakacak olursak yılın ilk yarısı %4,6 eksi durumda kapantık altı ayda İstanbul'a 3.358.243 ziyaretçi gelmiş bulunmaktadır

İSTANBUL TURİZM 2010 İSTATİSTİKLERİ

17 Temmuz 2010 / 11:44

TURİZMİN SESİ
İstanbul turizminde 2010 yılının ilk yarısını bitirdik. Sayısal göstergelere bakacak olursak yılın ilk yarısı %4,6 eksi durumda kapanmıştır. Yani altı ayda İstanbul'a 3.358.243 ziyaretçi gelmiş bulunmaktadır.

Değerlendirmede önemli noktalar:
a) Türkiye'nin turist girişlerindeki artış olan %10,2 oranı, özellikle vizelerin kaldırılması ve dış politikadaki pozitif çalışmaların bir neticesi olarak sınır şehirlerimize yapılan ziyaretlerin artması sonucu gerçekleşmiştir.
b) İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olmasına rağmen bir artış sağlanamaması İstanbul'a en çok ziyaretçi gönderen Avrupa ülkelerinde (Avrupa ülkelerinin İstanbul içerisindeki payı % 50,2'dir) iktisadi krizin devam etmesi, bunun da seyahatin önemli oranda Avrupa içi gerçekleşerek yurt dışı çıkışları olumsuz etkilemesi olmuştur. İstanbul'a gelen ziyaretçi sıralamasında ilk onda olan ülkelerin altısı Avrupa ülkeleridir ve bu ülkeler arasında İtalya hariç hepsi eksi konumdadır. İlk onda bulunan Avrupa ülkelerindeki ortalama düşüş oranı: % 11,66'dır.
c) Avrupa ülkelerinden İstanbul'a gelişteki düşüşün bir diğer nedeni ise; Türk kökenli Avrupalıların Türkiye'ye girişlerinde İstanbul'a değil doğrudan Ankara ve Anadolu şehirlerine uçuş yapmalarının artış göstermesidir.
d) THY'nin transit yolcularının artması sonucu doğrudan İstanbul'a gelen yolcuların yer bulmakta zorlanmaları da bir problem olarak görünmektedir.
e) İran'da % 33,5 olarak gerçekleşen ciddi bir artış vardır. Arap ülkelerinin ise bir bütün olarak değil bazılarında bir artış söz konusudur. Bunların en önemli artış nedenleri; vizelerin kaldırılması ve uygulanan dış politika sonuçları olarak görmek gerekir.
f) Rusya'da ise geçen yıla göre (% 18,9) bir artış bulunmaktadır. Güney Kore ve Japonya da ciddi artış söz konusudur.
g) ABD son yıllarda ciddi bir istikrar içerisinde yükselişini sürdürmektedir.
h) Kapıkule, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli Karahudut kapıları ve Kapıkule, Uzunköprü gar hudut kapılarından beş ayda 794.265 kişi giriş yapmıştır. Burada bir ay boyunca araştırma yaptırılmış ve elde edilen verilerden yola çıkılarak en az üç kişiden birinin İstanbul'a giriş yaptığı anlaşılmıştır. Bundan dolayı ilk beş ayda 264.755 kişinin İstanbul'a girmiş olduğu hesaplanmıştır ve bundan sonra bu rakamlar İstanbul turist sayısına eklenecektir.

Tüm bu gelişmeler ve neticeler İstanbul ziyaretçi sayısının bir düşüş içerisinde olduğu değil, gerçekçi bir duruma gelmenin ifadesi olarak görünmektedir. İstanbul'u yurtiçi aktarma noktası olarak kullananların azalması, otellerimizdeki oda fiyatlarının yükselişi ve doluluk oranları, turistlerin yeme-içme ve eğlence başta olmak üzere daha fazla harcama yapmaları gibi değerlendirmeler ışığında İstanbul'a gelen turist sayısı olarak ifade ettiğimiz rakamın artık daha gerçekçi olarak İstanbul turizmini yansıttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.