22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

İSTANBUL’DA OTEL FİYATLARI DİBE VURDU

Otel fiyatlarındaki gerileme Kasım ayında da devam etti

İSTANBUL’DA OTEL FİYATLARI DİBE VURDU

12 Kasım 2009 / 14:02

TURİZMİN SESİ
Avrupa genelindeki konaklama ücretlerindeki düşüşün ortalama yüzde 10 değerinde olduğu belirlendi. Kasım ayı otel fiyatlarının bir önceki yılın Kasım ayı karşısında yüzde 9 ucuzlaması ile 2008 karşısındaki zayıf seyir devam etti. İstanbul'da ise bu düşüş ortalamanın çok üzerinde, yüzde 22 olarak gerçekleşti. Otel fiyatları karşılaştırma sitesi www.trivago.com.tr  tarafından her ay açıklanan Kasım ayı trivago Otel Fiyat Endeksi (tHPI) Raporu'nda, özellikle Roma, Venedik, Madrid ve İstanbul'un Kasım ayında tatil yapmak için en uygun destinasyonlar olduğu belirtildi.

11 Kasım 2009. Avrupa'nın en çok ilgi çeken 50 kentinin incelendiği trivago Otel Fiyat Endeksi (tHPI) Kasım ayı raporunda, ortalama oda fiyatlarının Avrupa'da bir önceki aya göre yüzde 10, geçen yıl karşısında da yüzde 9 gerilediği bildirildi. Raporda Kasım ayı Avrupa ortalamasının 106 avro olduğu açıklandı. Kasım ayında Avrupa metropollerinde konaklamak isteyenler Ekim ayına göre yüzde 10 daha az ödeyecekler. Ekim ayında IMF ve Dünya Bankası 2009 Kongresi nedeniyle hızlı bir yükseliş kaydeden İstanbul otel fiyatları ise bu yükselişin etkisini üzerinden çabuk attı. İstanbul'da standart oda fiyatları ortalama yüzde 22 gerileyerek 91 avro ile son 9 ayın en düşük değerine geriledi.

Türkiye kış uykusuna hazırlanıyor, Marmaris direniyor
Sonbaharın sonlarına yaklaşılan Kasım ayında, fiyatlardaki gerilemenin en büyük olduğu dördüncü Avrupa ülkesi konumundaki Türkiye'de fiyatlar kış durgunluğuna hazırlanıyor. Fiyatların daha da düşerek bir önceki aya göre ortalama yüzde 15 gerilediği Türkiye, 86 avro ile hala 106 avro olan Avrupa ortalamasının altında seyretmeye devam ediyor.

tHPI raporunda, büyük düşüşlerin gözlemlendiği Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında bir önceki aya göre en hızlı düşüşü gören beldenin yüzde 38 değer kaybeden Side olduğu bildirildi (46 avro). Listede Side'yi Fethiye (eksi yüzde 32, 57 avro) ve Belek (eksi yüzde 29, 120 avro) takip ediyor. Kasım ayında fiyat artışı yaşayan ender beldelerden biri de Marmaris oldu. Havanın etkisiyle artan iç turizmin ve düzenlenen bazı etkinliklerin de desteğiyle fiyatların yüzde 21 artığı Marmaris' te oda fiyatları 67 avro seviyesine çıktı.

Avrupa destinasyonları sonbahar indirimine girdi
Rapordaki verilere göre, yüksek fiyatlarıyla tanınan Avrupa destinasyonlarında Kasım ayında hızlı bir fiyat düşüşü yaşandığı gözlendi. Avrupa'nın en çok turist çeken şehirleri arasında ikici sırada bulunan Roma'da standart çift kişilik oda fiyatı yüzde 26 oranında düşerek ortalamada 116 avro seviyesine indi. Avrupa'nın diğer favori turistik kentlerinde de durum değişmedi. Sonbahar biterken, düşen fiyatlarıyla Floransa (96 avro, eksi yüzde 25), Venedik (132 avro, eksi yüzde 33), Madrid (97 avro, eksi yüzde 14) bir önceki aya göre daha hesaplı şehirler olarak dikkat çektiler. Kuzey Avrupa destinasyonlarından Dublin'de ise otel fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 22 gerileyerek 2009 yılında ilk defa 100 avronun altına düşerek 96 avro seviyesine indi.

En pahalı ve en ucuz şehirler
Avrupa'nın en ucuzları listesinde Prag ve Budapeşte yine üst sıralarda yeraldılar. Bu kentlerde konaklamak isteyen tatilciler, Kasım ayında çift kişilik standart bir oda için 69 avro ödeyecekler. Lizbon'u tercih edenler ise 85 avroya konaklayabilecekler. Raporda yer alan en ucuz şehir ise, Avrupa'nın en iyi korunan Orta Çağ kentlerinden birine olan ve Polonya'nın kültürel başkenti Krakov. Krakov'da ortalama 59 avroya konaklamak mümkün. Fiyat artışı kaydeden ender şehirlerden biri olan Cenevre ise Avrupa'nın en pahalı kenti olarak listenin başında yer alıyor. Cenevre'de bir gece kalmanın bedeli 191 avro, fiyatı neredeyse hiç değişmeyen Londra'da ise 146 avro. İskandinav ülkelerinde de durum benzer: Stokholm'da bir gece konaklamak ortalama 158 avro, Kopenhag'da 154 avro seviyesinde. Oslo'da da yılın en yüksek fiyatına erişildiği (174 avro) raporda belirtiliyor.

Otel fiyatları karşılaştırma sitesi www.trivago.com.tr  ´nin Otel Fiyat Endeksi (tHPI), trivago'da en çok talep gören Avrupa şehirlerinin konaklama fiyatlarını yansıtmaktadır. Araştırmada çift kişilik standart oda fiyatları kullanılmaktadır. Değerlerin belirlenmesinde, kullanıcılar tarafından yapılan günlük ortalama 40.000 otel fiyatları karşılaştırması baz alınmaktadır. Yapılan bu karşılaştırmalar arasından, bir sonraki aya ait karşılaştırmalar kaydedilerek, tHPI'nin açıklandığı aya ait gecelik konalama ücretleri önceden belirlenebilmektedir. trivago Otel Fiyat Endeksi (tHPI), Avrupa online rezervasyon pazarındaki fiyatları yansıtmaktadır. Şehirlerin, bölgelerin ve ülkelerin ortalama gecelik konaklama fiyatlarını 53 farklı online acente ve otel zincirleri etkilemektedir.
Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.