23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

İSTANBUL’DA YAŞIYOR VE ÇALIŞIYOR

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Dünyaca Ünlü Sanatçıları İstanbul'da Ağırlamaya Devam Ediyor

İSTANBUL’DA YAŞIYOR VE ÇALIŞIYOR

03 Temmuz 2009 / 08:30

TURİZMİN SESİ


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği tarafından yürütülen ve Ajans'ın ana projelerinden olan “İstanbul'da Yaşıyor ve Çalışıyor” Projesi kapsamında, çağdaş sanatın yaşayan en önemli öncülerinden biri olarak kabul edilen İspanyol sanatçı Antoni Muntadas ile İstanbul 2010 AKB Ajansı arasında proje sözleşmesi imzalandı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın İstanbul'un sanat altyapısını iyileştirerek sanatçıların üretim imkânlarını geliştirmek amacıyla başlattığı, “İstanbul'da Yaşıyor ve Çalışıyor” Projesi evrensel sanata ivme kazandırmış sanatçıların katılımıyla devam ediyor. İspanya'da çağdaş sanat alanında verilen en önemli ödül olan “Velazquez Ödülü”nü, Temmuz ayında İspanya Kralı I. Juan Carlos'un elinden alacak olan Antoni Muntadas atölyeleri Kadırga'daki İstanbul 2010 Sanat Üretim Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.'nin organizasyonunu üstlendiği proje kapsamında İstanbul'u ziyaret edecek 7 sanatçıdan biri olan, çağdaş sanatın yaşayan en önemli öncülerinden olarak kabul edilen İspanyol sanatçı Antoni Muntadas, 2 Temmuz Perşembe günü, saat 12.00'de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra ev sahipliğinde gerçekleşen imza töreniyle çalışmalarını sürdürecek.

Antoni Muntadas, gerçekleştireceği atölyelerde İstanbul'un medya aracılığıyla nasıl sürekli yeniden yapılandırıldığı üzerine bir çalışma yapacak. Bu süre boyunca genç sanatçılarla birlikte çalışacak olan Muntadas, birikimlerini çağdaş sanat alanında faaliyet gösteren genç sanatçılar ile paylaşacak. İmza töreninde bir konuşma yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul'da Yaşıyor Çalışıyor” gibi önemli bir projeye öncülük eden ve çağdaş sanatın yaşayan en önemli öncülerinden biri kabul edilen Antoni Muntadas'ı Türk sanatçılarla buluşturarak İstanbul için bir çalışma yapmalarına olanak yaratan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği adına Yönetmen Beral Madra'ya teşekkür etti.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt “İstanbul doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle Avrupa Kültür Başkenti olmaya gerçek anlamda yakışan bir şehir. Antoni Muntadas gibi değerli bir sanatçıya İstanbul ile ilham vermekten mutluluk duyuyoruz” dedi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra da yaptığı konuşmada farklı kültürlerden farklı ülkelerden dünya çapında kabul görmüş önemli sanatçıların İstanbul 2010 kapsamında Türkiye'deki genç sanatçılarla bir araya gelmesinin önemine dikkat çekerek “'İstanbul'da Yaşıyor Çalışıyor' projesi kapsamında toplam yedi sanatçıyı ağırlıyacağız. Remo Salvadori'nin ardından Antoni Muntadas ile devam eden atölye çalışmalarımız kapsamında İstanbul, 2010 yılı sonuna kadar beş önemli sanatçıya daha ev sahipliği yapacak” dedi.

Ünlü İspanyol sanatçı Antoni Muntadas ise daha önce birçok şehirde çalışmalar gerçekleştirdiğinden bahsederek “Gittiğim her yerde en önem verdiğim şey, o yerin gerçeğini öğrenmek, tanımak, karmaşık yanlarını, yoğunluğunu keşfetmek. İstanbul, her sanatçıya ilham veren bir şehir. Şimdi araştırma safhasındayım. Araştırmalarım sonunda benim gözümden İstanbul'u anlatan eserimi sizlerle paylaşacağım.” dedi.

Antoni Muntadas Hakkında
1942 İspanya doğumlu Antoni Muntadas, 1971 yılından bu yana New York'ta yaşıyor. Eserleri sosyal, siyasi ve iletişimsel meselelere, toplumsal çerçevede özel ve kamusal alan arasındaki ilişkiye ve iletişim kanallarıyla bunların merkezi bilgi akışını nasıl sansürlediği ve düşünceleri ne şekilde yaydığı üzerine araştırmalara odaklanmaktadır. Fotoğraf, video, yayın, internet ve multi-medya yerleştirmeleri gibi değişik araçlarla çalışmaktadır.

Barselona'daki Escuela Tecnica Superior de Ingenieros Industriales ve New York'taki Pratt Graphic Center'da eğitim gördü. San Diego “University of California”, Bordeaux ve Grenoble “Ecole des Beaux Arts”, “ Massachusetts Institute of Technology”, “San Francisco Art Institute”, Paris “Ecole Nationale des Beaux Arts”, Brezilya “University of Sao Paulo”, New York “Cooper Union” ve diğer birçok kurumda eğitmenlik yapmış ve seminer yönetmiştir.

Muntadas Guggenheim Vakfı, Rockefeller Vakfı, National Endowment for the Arts, New York Şehri Sanat Konseyi, Linz/Avusturya Arts Electronica, Locarno/İsviçre Laser d'Or, Katalonya Premi Nacional d'Arts Plastiques de la Generalitat de dahil birçok ödül kazanmıştır. Paris Ulusal Plastik Sanatlar Merkezi, Marseille Fonds d'Arts Publiques, New York Public Art Fund tarafından sipariş edilen birçok sanat yapıtı üretmiş ve Rochester Görsel çalışmalar Amölyesi, Kanada Banff Center, San Sebastian/İspanya Arteleku, Avustralya Kuzey Sidney Üniversitesi gibi birçok araştırma ve eğitim merrkezine ziyaretçi sanatçı ve danışman olarak katkı vermiştir.

Eserleri Venedik Bienali, Kassel Documenta Vl ve X, Sao Paulo Bienals, Lyon ve La Havana Bienali ile New York Modern Sanat Müzesi, California Berkeley Sanat Müzesi, Columbus Ohio Wexner Sanat Merkezi, Montreal Çağdaş sanat Müzesi, Bordeaux Capc, Brezilya Rio de Janeiro Modern Sanat Müzesi, Macaristan Budapeşte Ludwig Müzesi ve İspanya Madrid Reina Sofia Ulusal sanat müzesi başta olmak üzere dünya çapında sergilenmiştir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.