22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

İSTANBUL’DAN 40 KİŞİ GÖTÜREREK SİİRT MUTFAĞI KURTULMAZ 

Türkiye’nin tüm şehirlerinin özel yemek kültürü önce ülkemizde yayılmalıdır

İstanbul’dan 40 kişi götürerek Siirt mutfağı kurtulmaz 

23 Ekim 2017 Pazartesi 20:12

TURİZMİN SESİ


Siirt mutfağının kültürel miras olarak geleceğe taşınması, tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla İstanbul’da düzenlenen ‘Siirt Gastronomi Kongresi’nde konuşan; Türkiye Aşçılar Federasyonu-TAFED Başkanı Zeki Açıköz, “Mutfak bizim işimiz. 

turkiye-ascilar-federasyonu-tafed-baskani-zeki-acikoz-.jpgGiydiğimiz beyaz önlükler mutfakta temizliğin ve kalitenin işaretidir. Beyaz kelebekler olarak en iyi Türk yemeğinin yörenin ürünleri ile yapıldığını biliyoruz. Siirt başta olmak üzere Türkiye’nin tüm şehirlerinin özel yemek kültürü önce ülkemizde yayılmalı. Çıktığınız bu yolda bocalamalar olabilir. Yol yürüdükçe aşınmaz. Yol yürüdükçe güzelleşir. Siirt mutfağı yerinde güzel olabilir Gaziantep ve Hatay Mutfağı her yerde ulaşılabilir bir lezzet olmuş. İstanbul’dan 40 kişi götürerek Siirt mutfağı kurtulmaz. Ben buradan sizlere bir Aşçı bir akademisyen olarak sesleniyorum. Ben her şeyden önce AŞÇIBAŞIYIM. Geçimimi çoluğumu çocuğumu aşçılık mesleği ile geçindiriyorum.

turkiye-ascilar-federasyonu-tafed-baskani-zeki-acikoz--001.jpgSiirt mutfağı otellerdeki menülere girmeli, sonra ise yurt dışına açılmalıdır. Türkiye’nin tüm mutfaklarında Siirt yemekleri olmalıdır. Bizlere çok iş düşüyor. Can boğazdan geçiyor derler.Can aynı zamanda boğazdan da çıkıyor. Dünya şunu tartışıyor Yemek için yaşanmalı yaşamak için mi yemek yenmeli. Sadece kitap yazarak anlatmak havanda su dövmektir. Yemeğin tadını almaları sağlanmalıdır. Perde pilavı ile büryan kebabı dışında yemekleri olan Siirt mutfağı daha iyi tanıtılmalıdır. Biz aşçılar olarak bu konuda yapılacak tüm tanıtımlarda yer almaya hazırız.” Hindistan’da yapılan bir Türk yemekleri festivali vardı. Türk yemekleri yarışması yapıldı. Bizim sınırlarımızın dışında yapılıyor bu etkinlik. Yemeklerin  güzel sunulması ve lezzetinin yerinde olması için biz iki arkadaşımızı yönlendirdik. Doğru sunumu ve Lezzeti yakalasınlar diye. Bu tanıtımların bazıları rutin yapılıyor. Bu tanıtımlar rutin çalışmalar olarak kalmasın. Bizim işimiz yemek bizim işimiz üretmek. 

turkiye-ascilar-federasyonu-tafed-baskani-zeki-acikoz--003.jpgSalonda bulunan beyaz melekler öğrenciler sizler stajlarınızı delüx otellerde yıldızlı otellerde yapabilirsiniz ancak iyi bir aşçı önce iyi bir insan olmalı.  Otellerde yabancı yemekleri bilmek sizi iyi aşçı yapmaz. İlla yabancı yemekler yaparak aşçı olunmaz. Türk yemeklerini iyi öğrenin.  Ben size bir hikayemi anlatmak istiyorum iyi dinlerseniz anlarsanız. 

turkiye-ascilar-federasyonu-tafed-baskani-zeki-acikoz--002.jpgTürkiye’ye gelen Tommy Hilfiger markası bizleri ABD’ye davet etti . Bizler ABD’ye gittik. Türklüğümüzden Kültürümüzden utanmadık.Türk olmaktan gurur duyduk. Bana sorulan soruların başında Aşçı olmasaydın ne olurdunuz diye ? soru yöneltiliyor. Ben milyon kere doğsam yine AŞÇI olurdum. Yine bir soru Eşinizle evlenmeseydiniz kimle evlenirdiniz diye ben bu soruya da milyon kere yeniden doğsam eşimle evlenirdim cevabını veriyorum . ve ekliyor ben Milyer kerede doğsam TÜRK olarak doğmayı tercih eder NE MUTLU TÜRKÜM derim diyen Türkiye Aşçılar Federasyonu-TAFED Başkanı Zeki Açıköz sözlerine salondan alkışlarla yankılanıyor.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.