22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

İSTANBUL'UN 2010 ANALİZİ

2010 yılı istatistiklerinin değerlendirildiği bir toplantı düzenleyen İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, gecelemeyi dikkate alan istatistiksel bir yaklaşım geliştireceklerini söyledi

İSTANBUL'UN 2010 ANALİZİ

09 Ocak 2011 / 13:20

TURİZMİN SESİ
Bilgili, İstanbul tanıtımı için de "İstanbul Turizm Siyaseti" kavramının ön planda olacağını belirtti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre BİLGİLİ ,İstanbul Turizmi 2010 yılı Değerlendirme toplantısı, Four Seasons Hotel Bosphorus'da gerçekleştirildi. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili'nin yönetiminde düzenlenen toplantıya, TYD Başkanı Turgut Gür, TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi Direktörü Tülin Ersöz, TUREB Başkanı Şerif Yenen ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy katıldı.


İstanbul'a 2010 yılında gelen turist sayısının nasıl belirlendiğine dair bilgiler vererek sözlerine başlayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, rakamsal verilere ulaşmada Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Karaköy ve Haydarpaşa deniz limanından giriş yapan yabancıların gümrük kapılarından yaptıkları giriş kayıtlarını incelediklerini ancak mevcut sistemde yurtdışından gelip başka bir ile transit geçenleri, sadece havalimanına uğrayanları ya da karayoluyla gelenleri dahil edemediklerini ifade etti.

Bu çerçeveden bakıldığında 2010 yılında İstanbul'a gelen yabancı sayısının toplamda 6 milyon 960 bin 980 kişi olduğunu vurgulayan Bilgili, milliyetlere göre dağılımda ise ilk sırayı yüzde 12.8 ile Almanya'nın, ikinci sırayı yüzde 5.9 ile Rusya'nın ve üçüncü sırayı yüzde 5.8 ile İtalya'nın aldığını dile getirdi. 2010 yılında bir önceki yıla oranla Rusya, İtalya, İran, Japonya ve Güney Kore'den gelen ziyaretçi sayılarında artış yaşandığını belirten Ahmet Emre Bilgili, Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya, Ukrayna, Avusturya, İsviçre ve İsrail'den gelen turist sayısında ise düşüş yaşandığını kaydetti.

Mevcut hesaplama sistemine göre gelen yabancı sayısında azalma olması rağmen otel doluluk oranları ve geceleme sürelerinde artış yaşandığını da belirten Bilgili, turist sayısına ilişkin değerlendirme yaparken gümrük girişlerinden ziyade geceleme sürelerini dikkate almanın daha sağlıklı veri elde edilmesine yardımcı olacağını dile getirdi. 2009 sonu itibarıyla 61 bin 246 olan işletme belgeli otel yatak kapasitesinin 2010 sonu itibarıyla 63 bin 395'e ulaştığını ve yüzde 3.5'luk bir artış yaşandığını ifade eden Bilgili, otellerin doluluk oranı artışının turist sayısının artışıyla değil geceleme sayısının artışıyla bağlantılı olduğunu da sözlerine ekledi.

MÜZELERİN YABANCI ZİYARETÇİ SAYILARINDA CİDDİ ARTIŞ VAR
Gelen turistin niteliğine ilişkin önemli bir kriterin de müze ziyaretlerindeki artış olduğunu ifade eden Bilgili müzelerin yabancı ziyaretçi sayısında 2009 yılına oranla ciddi artışlar yaşandığını söyledi.

İSTANBUL TURİZM SİYASETİ VE İSTANBUL TANITIM OFİSİ
İstanbul için iki yeni çalışma kararı aldıklarını da belirten Bilgili, "İstanbul turizmini yönetenler olarak kendi siyasetimizi oluşturuyor ve geliştiriyoruz" dedi. Bilgili şöyle devam etti:

"Birincisi, mevcut yöntemle İstanbul turizm rakamlarının belirlenmesinde sorunlar olduğunu düşünüyor ve kruvaziyerin dışında gecelemeyi esas alan bir yöntem üzerinde çalışıyoruz. İstanbul çapında alacağımız örnekleme tekniği ile mart ayından itibaren geceleme sayısına ilişkin rakamlarını sizlere sunacağız.

İkincisi, İstanbul 2010 AKB ajansının yaptığı yurt dışı tanıtım faaliyetleri ve bunların olumlu etkileri İstanbul yurt dışı tanıtım faaliyetlerinin sadece Ankara'dan değil yerel olarak şehir tarafından yapılmasının önemini bize göstermektedir."

Şehrin tüm unsurlarını içinde barındıran bir Tanıtım Ofisi'nin kurulmasının önemli önceliklerden birisi olduğunu da ifade eden Bilgili, bu ofisin temel amaçları arasında:

-mütevelli heyetinin denetiminde oluşturulan bütçeyi kullanarak İstanbul'un yurt dışı tanıtım faaliyetlerini planlamak ve uygulamak,

-İstanbul'un kısa ve uzun vadeli turizm stratejisini planlamak

-Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurt dışı müşavirlikleriyle koordineli biçimde oluşturulan starateji doğrultusunda hedef pazarlarda reklam ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Tanıtma Ofisi'ni bu yıl içerisinde hayata geçireceklerini de belirtti.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.