İZMİRİN İLK MÜZİK AKADEMİSİ KURULDU
Urla Müzik Akademisi'nde (UMA) bu yıl Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden 6 usta, genç müzisyenlere eğitim verecek.
25 Temmuz 2009 / 21:38
TURİZMİN SESİ
Urla'da tarihi binaların yoğun olduğu Zafer Caddesi üzerinde bulunan, yıllardır bakımsız durumdaki binayı alan İnci Coşkuner ve Sedef Tunçağ kardeşler, İzmir'in ilk müzik akademisini kurdu. Akademi henüz bu yıl kurulmasına rağmen Avrupa'nın önde gelen orkestralarında çalan usta müzisyenleri Urla'ya çekti.
Akademinin kuruluşuna katkıda bulunan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Fagot Grup Şefi Tolga Alpay, İzmir'de yıllardır sıkıntısı çekilen bir konuda Urla'da önemli bir girişimin yapıldığını belirtti. Benzeri sanat ortamlarının Ege'de Bodrum çevresinde kurulduğunu, ancak kültürel merkez konumundaki İzmir'de akademi ortamının ilk kez UMA ile sağlandığını dile getiren Alpay, şu bilgileri verdi: "Yıllar önce bu tarihi evi alan İnci Coşkuner, bir süre önce bana kurmak istediği akademiyi anlattı. Evi restore ettirdiğini, burada dünyadan ve Türkiye'den önemli hocaların yaz kursları vermesini planladığını söyledi.
Bu bizim yıllardır istediğimiz bir şeydi. 2 aylık bir çalışma sonucu UMA'yı Türkiye'deki tüm genç müzisyenlerin hizmetine açtık. Tarihi bir mekanda çok güzel bir sanat ortamı oluştu. Bu yaz, 5 yaz kursu yapıyoruz. Sadece yaz değil kışın da kurslar düzenlemeyi planlıyoruz." Kursların özellikle genç müzisyenlere yönelik olduğunu, mezun olmuş, ancak kendisini geliştirmek isteyen müzisyenlere fırsat yaratmak istediklerini dile getiren Alpay, "Burada ders veren hocalarla birlikte çalışmak için yurt dışına gitmeniz gerekiyordu. Ancak şimdi çok daha uygun şartlarda güzel bir ortamda ders alabiliyorlar" dedi. Alpay, henüz bu yıl kurulmasına rağmen çok değerli hocaların ders vermeyi kabul ettiğine dikkati çekti.
Akademi'nin kurulma sürecinde hocalara Urla'yı anlatan yazı ve görseller gönderdiklerini ifade eden Alpay, "Bir çoğu İzmir'i biliyordu ancak Urla ilk etapta biraz yabancı geldi. Urla'yı biraz tanıyınca teklifimizi hemen kabul ettiler. Şu anda da çok memnunlar" diye konuştu. Kurslara öğrenci ilgisinin de çok yoğun olduğunu kaydeden Alpay, her kurs için 10-12 aktif öğrenci sınırı getirdiklerini, gelecek yıl kurs sayısını daha da artırarak talebe karşılık vermeyi düşündüklerini ifade etti.
Türkiye'de özel girişimcilerin sanata yatırımları konusunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Alpay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde en pintice yatırım yapılan alan maalesef kültür alanı. Devlet, bütçesinin binde 3'ünü ayırıyor. Özel girişimlerden çok b üyük destek almak zorundayız. Dünyada Türk insanının çok yetenekli olduğunu gösterebilmemiz için hem devlet desteği, hem özel girişimcilerin desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Özel girişimcilerin ilgisinde sevindirici artış var. Urla'da kurulan bu akademi de sanatsever girişimciler için çok güzel bir örnek oldu."
UMA, bu yıl Tolga Alpay'ın verdiği fagot ve kamış yapım kursuyla a çıldı. Flütte dünya çapında tanınırlığa sahip Münih Müzik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Andras Adorjan'ın kursuyla sezona devam eden Akademi'de bu yıl, Berlin Müzik Akademisi'nde eğitim veren obua sanatçısı Hansjörg Schellenberger, Salzburg Mozarteum Üniversitesi'nde eğitim veren viyolonsel sanatçısı Heidi Litschauer, Conservatoire National Superieur de Musique de Paris'te klarnet eğitimi veren Guy Dangain eğitim verecek. Eğitimlerde piyano eşliğini ise Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Öğretim Görevlisi Andree Sommer yapacak. 29 Eylül 2009'da sona erecek kursların yanı sıra UMA, bazı ev konserlerine de sahne olacak.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.