19 Aralık 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

KAFTANLAR TEMALI SERGİ AÇILDI

Osmanlı motiflerinden yola çıkılarak modernize edilmiş seramik kaftanlardan oluşan "Kaftanlar" temalı sergi Ankara'da açıldı.

KAFTANLAR TEMALI SERGİ  AÇILDI

23 Ekim 2009 / 16:50

TURİZMİN SESİ


Seramik sanatçısı Tevfik Türen Karagözoğlu'nun eserleri, Eranus Sanat Galerisi'nde beğeniye sunuluyor. Sergide çeşitli boyutlarda çok sayıda ve renkte seramik kaftanın yanı sıra seramik nalınlar ve çömlekler yer alıyor.
Karagözoğlu, eserlerini 'raku' adı verilen teknikle yaptığını, bunun özellikle Japonların eski çağlardan beri kullandığı bir teknik olduğunu söyledi. Tevfik Karagözoğlu, 1992 yılından bu yana tekniği 'deneysel' olarak uyguladığını, son beş yılda tamamen bu yöntemle çalıştığını belirtti.

Seramik sanatçılığının özellikle ülkede tam olarak yerleşmediğini belirten sanatçı Karagözoğlu, şöyle konuştu: "Seramik daha çok feminen bir iş gibi görünüyor. Daha çok çanak çömlek veya takıda ve özellikle de kadınların yaptığı bir iş gibi bakılıyor. Sanat eseri olarak özellikle Avrupa'da önde geliyor ama Türkiye'de fazla tanınmıyor. Bana 'ne iş yapıyorsunuz' diye soruyorlar. Seramik yapıyorum dediğimde, 'metrekaresini kaça döşüyorsunuz' diyorlar. Aslında seramik ağır bir iş ve hatta bedensel olarak da güç gerektiyor."

Sergi, 12 Kasıma kadar görülebilecek. İzmit'te 1965 yılında doğan Karagözoğlu, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yaptı. Öğrencilik yıllarından başlayarak, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli sergi ve yarışmalara katıldı. Sanatçının son yıllarda yer aldığı sanat etkinlikleri arasında 2004 yılında Bodrum'da düzenlenen ve 2005'te Türk Kültür Derneği tarafından Berlin'e taşınan "Denizi Pişirdik" etkinliği kapsamındaki karma seramik sergisi, "Deniz Olgusuna Bakış"ı işlediği kişisel sergi (Bodrum/2004), "Kaftanlar" konulu kişisel sergi (İstanbul/2007), "Atlar" konulu yapıtlarıyla katıldığı karma sergi (Yalıkavak/2008), Dibeklihan karma seramik sergisi (Bodrum/2009) ve "Clay Office" Sempozyum, workshop ve sergisi (Gürcistan/2009) bulunuyor.

Sanatçı, 1991'de aldığı Okul Bitirme Başarı Ödülü'n ün ardından özgün yapıtlarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çeşitli kurum ve kuruluşların ödüllerine değer görüldü. İlk seramik atölyesini 1992 yılında İzmir'de açan sanatçı, 2001'den bu yana çalışmalarını Bodrum Yalıkavak'a taşıdığı "Derinmavi" atölyesinde sürdürüyor. Karagözoğlu Muğla Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde de sö zleşmeli öğretim görevlisi olarak ders veriyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.