22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

KAHVE İLHAM VERDİ SERGİ AÇACAK

Ressam Özden Odman, kahve telvesinden yola çıkarak yaptığı resimlerin büyülü dünyasını İ stanbul'da gelecek hafta açılacak "kahVesaire telVesile" sergisiyle sanatseverlerin beğenisine sunacak

KAHVE İLHAM VERDİ SERGİ AÇACAK

02 Ocak 2010 / 10:42

TURİZMİN SESİ


MDF üzerine kök boya, doğal boya, vernik altına boya gizleme ve yakma teknikleriyle sanatsevere seramik görüntüsüyle sunulan resimlerin merkezinde, fincan içinde kahve telvesi fotoğrafları yer alıyor.
Özden Odman, her zaman Türk kahvesinin telve şekillerinin sanatsal bir değer olduğunu düşündüğünü dile getirdi. Bakılsa da bakılmasa da her Türk kahvesi içiminden sonra alışkanlık gereği kapatılan falların içeriğindeki şekillerden etkilendiğini belirten Odman, "Bu şekillerin kişiye özgünlüğünü resimle tamamlamak ve sanat yolu ile kalıcı olmasını istedim. Sanırım bu da benim misyonumdu" dedi.

Odman, projesinin, ABD'nin Ohio eyaletindeki küçük bir kafede sunulan Türk kahvesiyle başladığını ifade ederek, şunları söyledi: "Türk kahvesinin özel oluşuna renk katmak isteğimle proje ilerledi.Değişik kişilere aynı fincanda Türk kahvesi ikram ettim. Bitirdiklerinde ters çevrilerek tabağa kapatılmış, bir süre sonra da açılmış fincanların içinde telveyle oluşan çizgi ve sembollerin fotoğrafını çektim. Bu fotoğrafları b üyütüp, resimle devamını getireceğim MDF tablolara sabitledim. Fotoğraf odaklı bu görüntülere, kendi sanatsal yorumumu katarak devamını sağladım. Kahve telvesindeki sembollerin hissettirdiklerini renkli ve kalıcı bir sanatsal gerçeklik olarak tuvale aktardım."

Resimlerin, MDF üzerine kök boya, doğal boya, vernik altına boya gizleme ve yakma teknikleriyle sanatseverin beğenisine seramik görüntüsüyle sunulduğunu dile getiren Odman, sergisinin adının anlamını ise şu sözlerle anlattı: "Türk kahvesinin hazırlanışı, sunumu, kültürel ve sosyal yönü, içimi yani kahve vesaire (kahVesaire), telvesinin ise resimlere vesile olması yani telve vesile (telVesile).

Türk kahvesinden ortaya çıkan ve telvenin de vesile olduğu bu projenin ismi de 'kahVesaire telVesile' oldu." Odman, herkesin geride bırakabileceği, kişiye özgü, kendini anlatabileceği, bazen geleceğin habercisi olan bazen de geçmişine ait bir anı olarak saklayabileceği bir kahve yansıması olduğuna inancını dile getirerek, şöyle konuştu: "Hem kültürel hem sanatsal açıdan, telveden tabloya dünyada bir ilk.

Sanat, spor ve iş dünyasında ilkleri gerçekleştiren kişilerin kahve fotoğrafları, geleceğe bırakılabilecek bir değer. Kendi dallarında duayen kabul edilen kişilerin kahve falının resimleriyle bu projeyi devam ettirmek istiyorum." Toplam 27 resmin olduğu sergi, Odakule Sanat Galerisinde 5-30 Ocak tarihleri arasında gezilebilecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.