22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

KAMPÇILAR FOTOĞRAFÇILAR VE KEYFİNE DÜŞKÜNLERİN ADRESİ

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde bulunan Pembe Kayalar, ilginç özelliğiyle öne çıkıyor

Kampçılar fotoğrafçılar ve keyfine düşkünlerin adresi

27 Şubat 2019 Çarşamba 12:39

TURİZMİN SESİ


Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde bulunan Kefken'deki Pembe Kayalar, doğal güzelliği, temiz havası ve ilginç jeolojik yapısıyla ziyaretçileri çekiyor. Kefken pembe kayalar kandıra Kocaeli’ne bağlı şirin bir balıkçı köyü havasında bir yer. Bu güzel turistik alanda ziyaret edilmesi gereken en önemli yer pembe kayalıklardır. Gün batımında bu pembelik doruk noktasına ulaşır.Prehistorik buluntu varlığının yanı sıra antik çağdan itibaren taş ocağı olarak kullanılmış. İlginç jeolojik yapısıyla görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Pembe renkli kayaların dikkat çeken özelliği ise suyun içinde yumuşak, çıkarılınca sertleşiyor olması ve renk almasıdır. 

pembe-kayaliklar-kefken-kocaeli-(7).jpg

OSMANLI MİMARİSİNDE KULLANILMIŞTIR 
Osmanlı Döneminde dikdörtgen şeklinde kesilerek deniz yoluyla İstanbul'a taşınmış ve mimaride sıkça kullanılmıştır. Bu kayalıkların en önemli yanı Anadolu Hisarı ve Sultanahmet Camii dahil pek çok caminin inşasında kullanılmış olmasıdır. Sarının yeşile ve maviye dönüştüğü Güneş ışıklarının resim yaptığı, keskin hatlar ve girintilerin, çıkıntılar Pembe kayalar doğa üstü olduğunu ziyaretçilerine hissettiriyor. Kapçıların ve günübirlik ziyaretçiler gün içinde çevrede piknik yapıp yaz aylarında ise denize giriyor ve eşsiz gün batımı manzarasını izleyip bol bol fotoğraf çekiyor.

pembe-kayaliklar-kefken-kocaeli-(7)-001.jpgTARİHİ ÖYKÜSÜ
Kocaeli’nin Kandıra İlçesi sınırları içerisindedir. Tarihi öyküsü M.Ö. 3000’lü yıllara kadar dayanır. İlk sakinleri “Sit”lerdir. Frigler, Bitinyalılar, Roma, Bizans tarafından bir merkez olarak kullanılmıştır. Selçuklular döneminde Süleyman Şah da buralardan geçmiştir. Osmanlı döneminde ise Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’in yüce komutanlarından “Akçakoca” Kocaeli Yarımadası’nı fethetmek için görevlendirildiğide Kandıra ve Kefken civarını Bizanslılar’dan almıştır. Ticaret limanı ve tersane olarak kullanılmıştır. 1888 yılında Kandıra ve civarı ile Kocaeli sancağına bağlanmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz işgaline uğramıştır. Kurtuluş Savaşı’nda ise Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. “İpsiz Recep” tarafından Yunan kuvvetlerinin püskürtülmesinde de bir güzergah olarak kullanılmıştır. 1921’de tamamen işgalden temizlenmiştir.

İSTANBUL’A YAKIN OLUŞU TERCİH SEBEBİ
İstanbul, İzmit ve Adapazarı gibi şehirlere yakınlığı ile yazları günübirlikçilerin tercihi oluyor. Konaklama imkanı sağlayan butik oteller, apart oteller ve pansiyonlar mevcuttur. Büyükşehir Belediyesi tarafından kampçılara ayrılan alan içinde  Wc ve duşda  bulunmaktadır. 

NASIL GİDİLİR?
İstanbul ve Ankara istikametinden otomobille gelenler TEM otoyulunu kullanarak İzmit’e vardıktan sonra Kandıra sapağından dönmek suretiyle 40 km. sonra Kandıra’ya ulaşabilirler. Kandıra’dan 20 km. sonra ise Kefken merkezine gelinebilir. İkinci alternatif güzergah olarak Adapazarı-Kaynarca yolu üzerinde 55 km. gelindikten sonra ulaşılabilir. Üçüncü alternatif ise Şile-Ağva-Kandıra üzerinden gelmektir. İzmit’ten Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerle direkt gelinebilir.İstanbul’dan ve Kocaeli Otogarı’ndan hareket eden şehirlerarası otobüsler mevcuttur. Kandıra’dan minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır. İstanbul’a 164 km uzaklıktaki bu sahil kasabası ve pembe kayalıklar mutlaka ziyaret etmelisiniz.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.