KAŞTA SU ALTI KEŞFİ
Antalya'nın Kaş ilçesi, dalış turizminde son yıllarda yakaladığı başarı sayesinde geleneksel turizm anlayışının dışına çıktı.
17 Temmuz 2009 / 14:13
TURİZMİN SESİ
Türkiye'nin önemli dalış merkezlerinden biri olan Kaş'ta 15 dalış okulu faaliyet gösteriyor. Teknelerle sabah ve öğleden sonra iki kez dalış turu düzenlenirken, Kaş, her yıl daha fazla su altı tutkununu ağırlıyor.
Yaz aylarında günlük ortalama 600-1000 dalış gerçekleştirilen il çede 30'a yakın noktada yılın her mevsiminde dalış yapılabiliyor. Kaş'a gelerek dalış yapmayı tercih edenler, bir dalış için ekipmanla beraber 60 TL ödüyorlar.
Kaş'a dalış için gelen yabancı turistlerin büyük çoğunluğunu Alman ve İngilizler oluşturuyor. Genelde bir haftalık dalış turu için Kaş'a gelen tatilciler, sertifikalarına uygun dalış noktalarında su altının keyfini çıkarıyorlar. Su altı görüşünün çok net olduğu Kaş'ta dalış yapanlar, barakuda, vatoz, deniz kaplumbağası, nadir bulunan deniz tavşanları, akya, asker balıklığı, ahtapot, mürekkep balığı, müren, trompet balığı, orfoz ve lahozlar gibi su altı canlılarını yakından görme fırsatı bulabiliyorlar.
Kaş'ta dalış için en çok dikkati çeken yerlerden birisi 3 bin 300 yıl önce batan Uluburun Gemisi'nin batığı ve Kaş açıklarında 70 metre derinlikte bulunan, İkinci Dünya Savaşı sırasında batan İtalyan uçağının kalıntısı. Bu gelişmeleri dikkate alan Kaş Deniz Tarihi Araştırmaları Derneği de, Uluburun Gemisi'nin örneğini (replikasını) yaptırarak, Kaş Sualtı Arkeo Parkını kurdu.
Türk Hava Kuvvetlerine hizmet veren ve emekliye ayrılan C-47 Dakota tipi nakliye uçağı da, dalış turizminde kullanılması amacıyla, 12. Uluslararası Likya-Kaş Kültür ve Sanat Festivali kapsamında geçen ay batırıldı. Kaş'ta ayrıca su altındaki şehir kalıntıları, ikonalar, deniz çanakları ve mağaralar da en çok ziyaret edilen yerlerden.
Dalış için Gaziantep'ten Kaş'a tatile gelen Dr. Gökhan Özboz, dalışı sırasında 18 metrede orfoz ve balıklarla yüzdüklerini söyledi. Deniz canlılarının bir anlamda "resmi geçit yaptığını" belirten Özboz, "Hatta bir domuz balığı çift olarak yeni yumurtlamış, yumurtanın başında bekliyorlardı. Yaklaşık 35 santim büyüklüğünde. O bizim çok ilgimizi çekti" dedi.
Kanadalı Matt Keelty de, Kaş'ı çok beğendiğini, deniz altının da çok farklı olduğunu söyledi. Dalışı sırasında bir vatoz ve deniz yılanı gördüğünü ifade eden Keelty, "Kaş dalış için çok güzel bir yer" diye konuştu.
Kaş'ta uzun yıllardır dalış öğretmenliği yapan İpek Dinç, ilçenin özellikle son yıllarda Türkiye'nin en önemli dalış bölgelerinden bir haline geldiğine işaret etti. Dinç, Kaş'ın zengin dip yapısı, su altı canlılığı, sıcak ve ılıman su yapısı ile yurt içi ve yurt dışından birçok dalgıçın her yıl ziyaret ettiği bir yer olduğunu söyledi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.