23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

KAUNOS ANTİK KENTİ

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Kaunos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına yeniden başlandı

KAUNOS ANTİK KENTİ

26 Temmuz 2009 / 11:06

TURİZMİN SESİ


Kazı Başkanı Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Işık, yeniden başlanan kazı çalışmaları kapsamında bilimsel çalışmalara yönelik kazıların ve araştırmaların yanı sıra, arkeolojik park projesine yönelik uygulamalar, restorasyon, konservasyon ve onarım çalışmaları da yapacaklarını söyledi.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Işık, "Kazılarda Liman Agorası yürüme tabanı üzerine inebilecek temizleme çalışmalarımız olacak. Bu çalışmalardaki umudumuz antik çağda agorayı süsleyen anıtlardan bize kalan arkeolojik kalıntıları ortaya çıkartmak. 2008 dönemine kadar yapılan bu çalışmalarda tarihe ışık tutacak çok önemli bulgular elde edildi" diye konuştu.

Bu yıl arkeolojik park çalışmalarına ağırlık vermek istediklerini söyleyen Işık, "Kazı çalışmalarının dışında, son on yıldan beri olmazsa olmazlarımızdan biri arkeolojik park çalışmalarıdır" dedi. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Çizmeli Öğün ise Roma döneminin ticari faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bölgede çalışmalara başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Bazilika, Roma döneminde hem alışveriş alanı hem de hukuki, ticari ve adli yargı organlarının işlem gördüğü bina olarak bilinmektedir.

Liman agorasının hemen karşısındaki tamamen çalı çırpı ile kapalı olan yerin doğu kısmını bu sene açığa çıkardık. Bunda sonra buranın çizimini yaparak hem restorasyon hem de kazı çalışmalarımızı nasıl yönlendireceğimizi belirleyeceğiz. Aynı zamanda Kaunos'un genel olarak ticari aktivitesi konusunda ve limanla olan bağlantısının bilinmeyen noktalarını ortaya çıkaracağız."

3 bin yıllık tarihi olan Kaunos Antik Kenti'nde 1966 yılında başlayan arkeolojik araştırmalar ve kazı çalışmaları Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlığında, farklı bilim dallarından oluşan ekip ve teknik personel tarafından sürdürülüyor. Çalışmalar, öngörülen program çerçevesinde kazı, konservasyon ve restorasyon, onarım, deneysel arkeoloji, arkeolojik park çalışmaları ve düzenlemeler gibi farklı çalışma alanlarında gerçekleştiriliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.