22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

KAYAK KAZALARINDAN VE YARALANMALARINDAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

Kayak sezonunun açılmasıyla birlikte, maalesef kazalar ve sakatlıklar da başlıyor

Kayak kazalarından ve yaralanmalarından korunmanın yolları nelerdir?

25 Aralık 2018 Salı 12:40

TURİZMİN SESİ


Tecrübesiz kayakçılar için olduğu kadar, tecrübeli olanlar için de riskler aslında benzer oluyor. Hatta tecrübesiz olan kişiler, biraz daha dikkatli ve temkinlidirler. Kazalarda en sık rastlanılan nedenleri kayma tekniği veya ekipmanla ilgili yetersizlikler oluştururken; en çok sakatlanmaya uğrayan kısımlar diz, ayak bileği, omuz ve el bileği oluyor.  

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Therapy Sport Center’dan Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, şunları söyledi:“Kayak sporu, kişilerin her sene büyüyen oranlarda ilgisini çekiyor. Ancak bu keyifli sporu, güvenli bir şekilde yapmazsak, maalesef çok ciddi sonuçlara katlanılması gerekebilir. Eğlenmek ve bazen sınırlarımızı zorlamamız keyiflidir, ama sağlığımızı korumamız ilk hedefimiz olmalıdır. Çünkü kayak kazaları, hafif burkulmadan kırığa kadar uzanan değişik şiddetlerde meydana geliyor” dedi.  

Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, kayak kazaları ve sakatlıklarından korunmanın basit önlemleri olarak şunları açıkladı: 

1)Fiziksel olarak mutlaka kuvvetli olmalıyız, kayak sezonu öncesi bacak kaslarımızı kuvvetlendirmek, hem bizi pistte daha dengeli yapar, hem de olası kaza durumlarında ciddi sakatlıklardan bizi korur.

2)Hafif ısınma hareketleriyle kaslarımızı aktiviteye hazırlamalıyız. Kaslarımızın sıcak durumda olması, olası kas gerginliklerini ve yaralanmalarını engelleyecektir.

3)Susuz kalmamaya önem vermeliyiz. Susuzluk fiziksel kapasiteyi düşürdüğü gibi endurans üzerinde de ciddi kayba sebep olur. Bu yüzden hem kayağa başlamadan, hem de kayak sırasında yeteri kadar su içtiğimizden emin olmalıyız.

4)Sezona yeni başlıyorsak, mutlaka önce basit pistlerden başlamalı ve daha sonra zor olanlara geçmeliyiz. Aylarca verilen boşluk, hem teknik olarak, hem de kaslarımızın uyumunda eksikliklere neden olabilir. Basitten başlamak riski oldukça azaltır.

5)Lift kullanmasını iyi bilmek, sakatlıkları önlemekteki diğer önemli bir faktördür. Liftlerde oluşan kayak yaralanmalarının %90’a yakını, liftten inerken yada binerken oluşmaktadır ve dikkatli olmak bunu engeller.
6)Kullanılan ekipmanın sağlamlığı, kazaları oluşmadan önlemedeki diğer önemli bir faktördür. İster kendinizin olsun, isterse kiralayın, mutlaka güvenli olup olmadıklarını her kullanımdan önce mutlaka kontrol edin.

7)Kayak sırasında yaralanma riskine karşı, pistte sizi gören biri olduğundan emin olun. Yaralanmalarda ilk müdahale ne kadar erken olursa, sakatlık oluşma riski de o kadar düşük olacaktır. Bu yüzden pistlerde yalnız kalmamaya dikkat edin.

8)Nasıl dengeli bir şekilde kayacağımızı bilmek kadar, nasıl düşüleceğini bilmek de çok önemlidir. Kayak sırasında oluşan bağ yırtıklarının en önemli sebebi, düşmemeye çalışmaktır. Güvenli bir düşüş, dengesiz bir şekilde ayakta kalmaya çalışmaktan çok daha güvenlidir.

9)Sınırlarımızı ve teknik eksikliliklerimizi bilip, seviyemize en uygun zorlukta pist seçmek, hem bizlerin hem de pistte kayan diğer kayakçıların güvenliği için önemlidir. Kendimizi zorlamak keyifli olabilir, ancak sağlığımızı korumamız ve diğer insanlara tehlike oluşturmaktan sakınmamız gereklidir.
 
Tüm önlemlere karşı, yine de düştük ve yaralandık, peki yapılması en acil 3 şey nedir?
1)Eğer bir kanama yoksa, yaralanan kişiyi profesyonel yardım gelene kadar olabildiğince hareketsiz bırakmak gerekir. Bazen görünmeyen kırıklar veya bağ kopmaları, hareketle tamiri zor duruma gelebilirler.

2)En kısa sürede profesyonel yardım çağırmak gerekir. Artık tüm pistlerin ve otellerin acil yardım timleri var, o yüzden kayak öncesi acil müdahale numaralarını mutlaka telefonunuza kaydedin.  

3)Yaralanan kişinin susuz kalmasını engellemek gerekir. Vücutta oluşacak dehidratasyon, kişinin hem soğuk toleransını düşürecek, hem de kaslarında gerginliğe neden olacaktır. 
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.