22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

KAYIP MOZAİK DUVAR

Küratörlüğünü Anber Onar ve Emin Çizenel'in yaptığı Kayıp Duvar sergisi 19.00'da, Sidestreets'te izleyiciyle buluşacak

KAYIP MOZAİK DUVAR

24 Eylül 2010 / 07:36

TURİZMİN SESİ


6 Ekim saat 18.00'de Dr. Johann Pillai tarafından verilecek olan seminer ve kitap tanıtımının ardından, küratörlüğünü Anber Onar ve Emin Çizenel'in yaptığı Kayıp Duvar sergisi 19.00'da, Sidestreets'te izleyiciyle buluşacak Sidestreets tarafından yürütülen, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 1958 Brüksel Dünya Fuarı'nda yer almış, ödüllü mozaik duvarı hakkındaki kapsamlı araştırmanın sonuçları, şimdi, ilk kez bir sergi ve çok farklı bir kitapla gün ışığına çıkarılıyor.

Brüksel'de sergilendiği 1958'den bu yana, 227 metrekarelik mozaik duvarın gerçek anlamdaki bütünü, ne fotoğrafik olarak, ne de orijinal şekliyle hiç görülmedi. Mozaik duvardan, çok sayıda sanat tarihi ve mimarlık kitaplarında söz edilmesine, ve son 50 yılda, basında tartışılan bir konu olarak gündeme gelmesine karşın, tüm hikayenin keşfi ancak şimdi gerçekleşiyor. Duvarın büyük bir bölümü Kıbrıs'ta bulundu ve dijital olarak yeniden biraraya getirildi.

Duvarın Gizemli ve sürprizlerle dolu bu olağanüstü hikayesi, yalnızca sanatsal konumu ve sorunları ile değil, Türkiye ve Kıbrıs'taki sosyo-politik iklimler bağlamında, tarihin unutulan bir bölümüne yaşam veren, ve onları açığa çıkaran bir sergi ile kapsamlı bir kitap üzerinden, ilk kez Sidestreets'te anlatılıyor. Bu çalışmaya duyulan meraklı ilgi, geniş bir alana uzanıyor. Sidestreets'in bu araştırması, gelen çağırılar üzerine, çok yakın bir geçmişte Ankara ve İstanbul'da sunuldu. Seminerlerin sonunda, aralarında sanat tarihçiler, mimarlar, tarihçiler, Eyüboğlu ailesi üyeleri, ve daha birçok çevrelerden izleyiciler, şaşkınlık ve hayranlıklarını dile getirdiler. Oluşan bu ilgi ile, serginin yurtdışında da düzenlenmesi, kitapta anlatılan hikayenin bir belgesel film haline getirilmesi ve kitabın devamının yayınlanması gibi teklifler ortaya çıkmıştır.


www.sidestreets.org  
tel: 90 392 2293070
Sidestreets: Educational and Cultural Initiatives, 22 Mahkemeler Önü, Lefkoşa, K. Kıbrıs

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.