22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

KAYIP MOZAİKLER

Silifke Camikebir Mahallesi'nde bulunan ve literatürde 'Kayıp Mozaikler' olarak söz edilen 2 adet mozaik taban, yapılan kurtarma kazısı ile gün yüzüne çıkartıldı

KAYIP MOZAİKLER

09 Mayıs 2009 / 23:49

TURİZMİN SESİ


Silifke merkezinde belgelenmiş 5 adet mozaikli mekandan iki tanesinin çıkartıldığını belirten Silifke Kaymakamı Ahmet Beyoğlu, "Mozaikli alan, bugün Camikebir Mahallesi, Kilise Yeri mevkii olarak bilinen yerde bulunmaktadır. Kilise Yeri mevkiinde vaktiyle ortaya çıkarılmış mozaiklerden birinin üzerindeki toprak örtünün 1969 yılında açılarak fotoğraflandığı ve bir yayında kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu mozaik zeminin hemen yanında bulunan ikinci mozaik zeminin ise yine yayınlarda görüldüğü üzere 1906 yılında fotoğraflandığı anlaşılmaktadır. Fotoğrafta mozaiğin bir evin içinde yer aldığı anlaşılmaktadır" dedi.

Yayınlarda asma dal kıvrımları motifinin ortogonal desenler halinde içi hayvan ve insan figürleriyle dolgulu olarak zemin mozaiklerinde kullanılmasının 6. yüzyılda görüldüğünü kaydeden Kaymakam Beyoğlu, mozaiklerin Silifke halkının günlük hayatını da anlattığına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Bereketli topraklarda yaşayan o dönemin Silifkelilerinin yalnızca tahıl yetiştirmekle kalmayıp bağcılık yapıp şarap ürettikleri, bağ bozumu ve hasatta spor karşılaşmaları ve eğlenceler düzenleyerek verimli ürünü ve çalışmayı kutladıkları anlaşılmaktadır. Mozaik taban MS 425 civarına tarihlenmektedir.

Herhangi bir plan verecek yapı kalıntısı ele geçmemiştir. Kilikia bölgesindeki mozaik buluntuları içerisinde kayıp mozaikler olarak anılan I ve II No'lu mozaik taban kurtarma kazısı buluntuları olarak kaydedilmiştir. Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 28.04.2008 tarih ve 3737 sayılı kararı ile de mozaiklerin müzeye taşınması uygun bulunmuştur.

"Mozaiklerin Müzeye Taşınması, Konservasyon ve Restorasyonu ile Müzede Sergilenmesi" işi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ile gerçekleştirilecektir. İlk olarak mozaiklerin müzeye taşınması çalışmalarına başlanmıştır. 'Kayıp Mozaikler' artık gün yüzüne kavuşmuş ve müze ortamında insanların bilgisine sunulmuş olacaktır."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.