24 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

KEBEN’DE NAR EKŞİSİ ÇALIŞMALARI

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı köylerde, bahçelerinde yetiştirdikleri narı kente götürerek perakende olarak satan kadınlar, tadı ekşi türde olanları da nar ekşisi olarak değerlendiriyor

KEBEN’DE NAR EKŞİSİ ÇALIŞMALARI

05 Kasım 2009 / 18:01

TURİZMİN SESİ
Başta Akdeniz yöresi olmak üzere ekim alanları her geçen yıl artan narın, taze meyve olarak tüketiminden arta kalanlar, başta çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren nar ekşisine dönüştürülüyor.

Göksu Vadisi köylerinden Keben'de nar ekşisi yapımına başlayan köylü kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Taze meyvesi geçen yıl 3 TL, bu yıl 1,5 TL'den satılan narın 15 kilosundan bir litre nar ekşisi elde ediliyor.

Nar üreticisi olan ve aynı zamanda Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanlığı görevini yürüten Mustafa Göktaş, taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra başta çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren narın yöre ekonomisine son yıllarda önemli katkı sağladığını bildirdi.

Nar ekşisinin sağlığa yararlarının saymakla bitmeyeceğine dikkati çeken Göktaş, "Nar ekşisinin sağlığa çok yönlü faydalarının halk arasında bilinmesi satışlarımıza olumlu katkı sağlıyor" dedi.

Nar ekşisi imali; narın dış kabuğunun yıkanarak toz ve çamurdan arındırılmasıyla başlıyor. 15 kilo nardan sadece bir kilo nar ekşisi elde ediliyor. Ortadan iki parçaya ayrılan nar, yaş kesilmiş ağaç sopalarla kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayrılır. Ayrılmış olan taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde bastırılarak suyu sıkılır.

Sıkılan nar suyu, büyük bir kaba konarak kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir ve soğutma işlemi ile şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır.

Bu arada, üretici kadınlar, kilosu 10-12 TL arasında satılan hakiki nar ekşisine, nişasta, limon tuzu ve glikoz katarak çoğaltanlara karşı dikkatli olunmasını da tavsiye ediyor.
Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.