14 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

KETOB’DAN ÖRNEK PROJE

Kemer Turizm Otelciler Birliği, bu ay itibariyle örnek bir projeye başladı. Projenin ilk toplantısı Orange Country Otelde, Kemer bölgesinde toplam kalite yönetimi uygulayan otellerin temsilcilerinin katılımıyla başladı

KETOB’DAN ÖRNEK PROJE

11 Kasım 2011 / 16:49

TURİZMİN SESİ


Ben de bu proje içerisinde bulunmaktan keyif duyarak toplam kalite yönetim uygulamalarının gerekliliği ile ilgili bir konuşma yaptım. Projenin amacı; Kemer'deki tüm tesislerin toplam kalite yönetimi uygulamasını sağlayarak, Kemer bölgesinin hizmet kalitesinin artırılması ve bölgenin pazarlamasında aktif olarak kullanılmasını sağlamak.

Toplam kalite yönetimini uygulayan tesislerin bölgenin önemli gücünü oluşturmaktadır. Ancak hep söylendiği gibi bir zincir ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür. Ketob'u bu açıdan tebrik etmek lazım, bölgede bu sistemi uygulayan işletmeler ne kadar önemliyse, uygulamayan işletmeler de en az onun kadar önemli. Çünkü sistemsiz işletmeler, sektöre önemli zararlar veriyor. Toplam kalite yönetimi ile ilgili çalışmalara henüz başlamamış tesislere, KETOB aracılığıyla, bu sistemi uygulayan işletmelerin vereceği destek, bilgi ve tecrübe paylaşımı bölgenin güçlenmesinde gerçekten önemli rol oynayacaktır. Turizm sektöründe kalite yönetim sistemi uygulamalarının işletmelere ve ülkemize olan katkısı tartışılmaz bir gerçektir. Yönetim sistemi uygulamaları ile çığır açan ülkelerin başında hepimizin bildiği gibi Japonya gelmektedir. Bu örneği biraz incelemenin yararlı olacağını düşünüyorum.

Düşünün Japonya, ikinci dünya savaşı sonunda yerle bir olmuş, atom bombalarıyla yıkılmış ve binlerce insanını kaybetmiş bir ülke. Japonya'nın bugünkü durumu ise bizleri hayrete düşürmekte ve kıskançlık duygularımızı harekete geçirmektedir. Her ne kadar bu başarı, Japonların geleneklerine bağlılıklarının bir sonucu olarak görünse de bunun tek başına yeterli olmadığı bir gerçektir.

Kalite yönetim sistemlerinin kurucusu sayılan Dr. Edwards DEMING Japonya ya davet edildiğinde onlara şöyle bir vaadde bulundu: Eğer beni dinlerseniz beş yıl içinde dünyayı yakalarsınız, eğer beni dinlemeye devam ederseniz dünya sizi yakalamak için çok uğraşır. Günümüz Japonya'sını gördüğümüzde ise Japonların DEMING' i izlediği ve dünyanın onları yakalamak için uğraştığı gerçeği karşımıza çıkmaktadır. Dr. Edwards Deming' e göre; İnsanlar bir sistem içinde çalışırlar. Bu sistem içinde yöneticinin görevi; tüm çalışanların katılım ve yardımı ile sistemi sürekli iyileştirmektir.

Yönetim sistemleri ilkelerini dilimiz döndüğü kadar anlatmaktayız. Japonya da olduğu gibi bir sonuca ulaşmak için ise; bu ilkelerin öğrenilmesi, sindirilmesi ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yönetim sistemleri uygulamalarından kısa sürede verim beklemek çok gerçekçi olmamaktadır. Toplam kalitenin başarıya ulaşmasının ilk şartı, bu konunun yönetim kurulu odasında konuşulmasıdır. Uzun vadede hedefler koyup bunların gereğini yerine getirmek ve başarısızlığın 15 yolundan uzak durmamız bizi başarıya ulaştıracaktır.

Şimdi neler yapmamız gerektiğine bakalım!!!!
1.Kalite yönetim sistemlerinin bir moda olduğunu düşünün. O da bütün modalar gibi gelip geçicidir. Bu yüzden ona bağlanmanın bir gerekçesi yoktur. Gerçekçi olun ve modanın geçmesini bekleyin.

2.Astlar adı üstünde “ast”tır. Yani sıradandır. Kalite yönetim sisteminin “katılımcılık” beklentisi aklınızı fazla karıştırmamalıdır. Sıradan olanların katılmaya hakkı yoktur.

3.İşleri ve işlerle ilgili süreçleri kesinlikle yazmayın. Yazılı her belge aleyhinize kullanılabilir. Her hatalı eylemi, işi cezalandırın. Cezalandırmak bir yöneticinin sahip olduğu en kutsal silahtır.

4.Astlarınızın işleri ile ilgili düşüncelerini ifade etmelerine imkân tanımayın. 45 dakikalık bir toplantının, en az 43 dakikasında siz konuşun. Kalan sürede de sizi dinleyenlere, sizi takdir etme ve onaylama şansı verin.

5. İletişimde bulunmayın. Çalışanlarla iletişimde bulunmak bir yöneticinin en ciddi zaaflarından biridir. Yönetici sadece emreder.

6.Eğitime beş kuruş bile harcamayın. Şirketiniz bir okul mu? Eğitim verdiğiniz kişiler sonra kaçıp giderler.

7.Başkalarından bir şey öğrenmeye açık olmayın. Başkaları size bir şey öğretecek kapasitede olamazlar. Öte yandan deneyimlerinizi ve bilgilerinizi başkaları ile paylaşmayın. Paylaşmak saf insanların bir davranışıdır ve bilginizi paylaştığınız kişi sizi koltuğunuzdan edebilir.

8.Misafirlerinize önem vermeyin.Bu yüzden, misafir hakkında bilgi toplamak, onları anlamaya çalışmak zaman israfıdır.

9.Unutmayın şirket bir savaş alanıdır ve savaşta zafere giden her yol mubahtır.

10.Sizin üstünüz daima haklıdır. Bunu bilerek davranın ve onun yanında da öyle konuşun. Üstünüze karşı kullanacağınız tek cümle “haklısınız efendim” olmalıdır.

11.Başka departmanlarla bilgi paylaşmayın, işbirliğine girişmeyin. Mümkünse onların işlerini zorlaştırın ki sizin değerinizi iyi öğrensinler.

12.Çevrenizdeki her işi yakından kontrol etmeye çalışın. Bazı işlerin iyi gitmemesi onu yapanların kötü niyetindendir. Oysa siz yakından kontrol ederek, hatta bizzat yaparak tüm işlerin iyi gitmesini sağlayabilirsiniz. Böyle yaparsanız astlarınız sizi kandırmaya çalışamayacaklardır.

13.Uzun vadeye hiç bakmayın. Kısa ve günlük olaylar, başarının temel belirleyicisidir.
14.Başkalarının uyması için kararlar alın ama siz uymayın. Sizin göreviniz karar almaktır. Kararlara uymaksa başkalarının.

15. Size getirilen problemleri derhal geri çevirin. Problemi yok sayın. Problemler onu size getirenlerin kişisel beceriksizliklerinden kaynaklanmaktadır. Bırakın, problemleri ile yaşasınlar ve böylece yaptıklarının cezasını çeksinler.

Kalite yönetim sistemi ilkelerinin sindirilerek uygulandığı günlerde buluşmak üzere….

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.