18 Aralık 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

KİRPİK DİBİ İLTİHABI

Kirpik dibi iltihabı, özellikle antidepresan ve kortizonlu ilaç kullanan hastaların göz sağlığını tehdit ediyor

KİRPİK DİBİ İLTİHABI

15 Nisan 2015 / 17:54

TURİZMİN SESİ

Avrupagöz Merkezi göz hastalıkları uzmanlarından Op. Dr. Hasan Oğuzhan, düzenli göz muayenesi ve hijyenin bu hastalıktan korunmanın temel formülü olduğuna dikkat çekti. Göz kapağının nemli ve yağlı yapısı, normal şartlarda zararsız birtakım bakterilerin bu ortamda yaşamasına olanak sağlıyor. Ancak antidepresan ve kortizon türü ilaç kullanan hastalarda göz kuruluğuna bağlı olarak kirpik dibi iltihabı (Blefaritin) oluşabiliyor. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon yayılarak ciddi göz rahatsızlıklarına ve kirpiklerin dökülmesine varan olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Blefaritin tedavisinde, bebek şampuanı ile kirpik diplerinin temizlenerek sıcak su ile durulanması, antibiyotikli ve kortizonlu damlalar, suni gözyaşı damlaları ve antibiyotikli haplar kullanılıyor.

Antidepresan ve kortizon türü ilaç kullanan hastalar dikkat!..
Avrupagöz Merkezi göz hastalıkları uzmanlarından Op. Dr. Hasan Oğuzhan,  antidepresan ve kortizon türü ilaç kullanan hastaların, kirpik dibi iltihabı riski altında olduğuna dikkat çekti. Hastalıktan korunmak için düzenli göz muayenesinden geçilmesinin önemli olduğunu ifade eden Oğuzhan,  “Özellikle yağlı cilde sahip kişilerde kirpik diplerinde gözyaşının üretilmesini sağlayan bezlerin ağızlarının tıkanması kaynaklı göz kapağında şişlikler oluşabiliyor. Düzenli kontroller ile hastalığa erken müdahele edilerek oluşabilecek kirpik dibi iltihabının önüne geçilebiliyor”dedi.
 
Normal şartlarda gözkapağının normal yapısının zararsız bazı bakterilerin yaşamasına olanak sağlayabildiğini belirten Op. Dr. Hasan Oğuzhan, “Bağışıklık sisteminin zayıflaması, kirpik dibindeki yağ hücrelerinin aşırı yağ salgılaması, sigara dumanı, bir takım ilaçlar, kimyasal maddeler, viral etkenler, antidepresan ve kortizon gibi bir takım alerjik maddeler , bu zararsız bakterilerin çoğalmasına ve kirpik dibi iltihabının gelişmesine neden olabiliyor” dedi.
 
Hastalar tedavi edilmezse kirpiklerini kaybedebiliyor!..
Kirpik dibi iltihabının daha çok ergenlik döneminde başladığına ve uzun yıllar devam edebileceğine değinen Op. Dr. Hasan Oğuzhan,  “Bu durum hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler.  Blefarit kronik bir problemdir. Tedavi edilmediğinde kirpiklerin içe dönmesine, kirpiklerde beyazlama, konjonktivit, korneada kuru noktalar, arpacık ve şalazyon denen sert yağ kistleri oluşabilir” dedi.Kirpik dibi iltihabının göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik, kirpik diplerinde kabuklanmaya neden olduğunu belirten Oğuzhan,  “  Bu kabuklar kalınlaştıkça oluşan çapaklar sabahları göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden olur. Tedavi edilmediği takdirde bu durum daha da kötüye gider ve gözün diğer bölümlerine de yayılarak daha ciddi sorunlara neden olur. Tedaviye başlanmazsa yayılan enfeksiyon kaynaklı kirpiklerin dökülebilir” dedi.
 
Kirpik dibi hastalığından korunmanın formülü: Düzenli muayene ve hijyen!...
Düzenli göz muayenesi ve hijyenin bu hastalıktan korunmanın temel formülü olduğunu belirten Avrupagöz Merkezi göz hastalıkları uzmanlarından Op. Dr. Hasan Oğuzhan,  “Dikkatli ve özenli davranılmadığı takdirde hafif vakaları bile tedavi etmek son derece güçleşebilir ve tedaviden sonra şikâyetler tekrar baş gösterebilir.  Bu nedenle hastaların kişisel hijyen ve kirpik diplerinin temizliğine özen göstermeleri  çok önemlidir. Aynı zamanda gözlerimizle sık sık temas halinde olan ellerimizin de temizliğine dikkat etmeliyiz. Her gece yatmadan önce bir pamuk yardımıyla kirpik diplerimizi bebek şampuanı ile temizlemeliyiz. Böylece gün boyu gözlerimize yapışan toz ve kirpiklerimizde kalan makyaj kalıntılarından kurtulmuş oluruz dedi. 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.