22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

KOÇ ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından hazırlanan yaz okulu programları Türkiye'nin kültürel mirasının tanıtılmasına katkıda bulunuyor

KOÇ ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU

13 Ağustos 2011 / 10:20

TURİZMİN SESİ
Beş hafta süren; tarihçi, sosyolog, sanat tarihçisi ve arkeologlardan oluşan ekip tarafından verilen Kapadokya ve İstanbul programları dersleri Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirildi. Program, dünyanın her köşesinden katılımcılarla başarı ile tamamlandı.

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından İstanbul ve Kapadokya'nın ele alındığı; tarihçi, sosyolog, sanat tarihçisi ve arkeologlardan oluşan öğretim üyeleri tarafından verilen dersler beş hafta sürdü. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde düzenlenen İstanbul ve Kapadokya yaz programlarına 20 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi katıldı. Tarih öncesinden bu yana İstanbul'un tüm yönleri ile ele alındığı İstanbul Yaz Programı zengin bir tarihe sahip olan kenti uluslararası arenada daha iyi tanıtabilmek için, yurtdışından bu yönde gelen talepler değerlendirerek oluşturuldu. Misafir katılımcılarla birlikte yaklaşık 10 öğretim görevlisinin desteklediği bu programla İstanbul değişik perspektiflerden tanıtıldı. Koç Üniversitesi'nin uzman eğitim kadrosuyla birlikte yapılan eğitim gezileri sayesinde katılımcılar anlatılan tüm dersleri ve mekanları yerinde görme şansı elde ettiler.

Kapadokya Programı ise İç Anadolu'nun tarihi ve coğrafyasıyla en ilgi çekici yerlerinden biri olan bölgeyi kültürel mirası, Bizans ve Bizans sonrası dönemi ile mercek altına almayı amaçlıyor. Volkanik oluşumların yer aldığı bölgede bulunan taş oyması kiliseler, manastırlar, yerleşkeler, kaleler ve yeraltı şehirleri bölgeyi görülmeye ve araştırılmaya değer kılıyor. Koç Üniversitesi'nin bu önemli kültürel mirası uluslararası arenada daha iyi tanıtmak için oluşturduğu bu programda Pennsylvania Üniversitesi'nden dünya çapında ünlü bilim adamı Prof. Robert Ousterhout, Paris Üniversitesi'nden Tolga Uyar ve Koç Üniversitesi'nden Scott Redford ders verdi. Arazi gezisi esnasında yapılan derslerde katılımcılar alanında uzman eğitim kadrosundan ders alma ayrıcalığına sahip oldular.

Kapadokya'nın yüzey şekillerini tanıdılar
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) Direktörü Scott Redford ise düzenledikleri yaz programları ile ilgili olarak şunları söyledi: “ İstanbul ve Kapadokya gibi dünya mirasına ev sahipliği yapan; Türkiye'nin tarih zenginliğini ortaya koyan iki yaz programı gerçekleştirdik. Tüm dünya ülkelerinden katılımcıları ağırladığımız programlarda son derece zengin ve disiplinlerarası bir program uyguluyoruz. Düzenlediğimiz yaz okullarının özellikle yurtdışından gelecek lisansüstü öğrencilerine çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Katılımcılar sadece dersler ile değil mekânları yerinde inceleme fırsatı da buldular. Hedefimiz ise Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi olarak bu gibi programları düzenlemeye devam etmektir.”Pennsylvania Üniversitesi'nden Kapadokya Programı danışmanı ve öğretim üyesi olan Prof. Robert Ousterhout ise; “ Genel olarak program, bu yaz Türkiye, Avustralya, İtalya ve Amerika'dan katılan öğrenciler ile büyük bir başarı ile tamamlandı. Programın amacı yüksek lisans düzeyindeki öğrencileri Kapadokya'nın yüzey şekilleri ve anıtlarıyla ve Bizans eserleri üzerine yapılan araştırmalarla tanıştırmaktı. Programın sonunda öğrenciler buradaki literatürün büyüleyici yönlerini kavrayıp, yapılan araştırmaların ne kadar zorlu ve kısıtlı olduğunu öğrenmiş oldular” dedi.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.