KOZAN KALESİ YENİDEN KEŞFEDİLDİ
Tarih ve kültür turizmine açılım projelerinden olan Kozan Kalesi ve Manastır Çevre Düzenleme Projesi daha tamamlanmadan vatandaşların akın ettiği bir yer halini aldı.
29 Nisan 2009 / 14:20
TURİZMİN SESİ-FATİH ARDIÇ
Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Kozan'ın, şehir merkezinde ve şehre hakim bir bölgede bulunan Kozan Kalesi'nin tarih ve doğa turizmine kazandırılması için ulaşım yolunun genişletilmesi, ışıklandırılması ve çevre düzenleme amaçlı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylı projesinin ihalesi tamamlanarak yapım çalışmalarında sona yaklaşıldı.
Zengin bir tarih potansiyeli ve kentin sülieti olan Kozan Kalesi, bugüne kadar vatandaşların ilgisini çekmemiş ve yapılan çalışmalar sonrasında biranda cazibesi merkezi halini aldı. Kalede yapılan projenin uygulamaya geçmesi sonrasında uyuyan tarihin uyanması gerçekleştirilmiş olacak.
Kültürel ve doğal güzellikler bakımından oldukça zengin bir bölge olan Kozan'ı turizm açısından cazibe merkezi haline getirmek için yoğun çaba sarf eden Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Projenin ilk aşamasında Adana Valiliği İl Özel İdaresinin de katkılarıyla manastırdaki çamlık alan ile kale girişine kadar olan yolu kapsayan bölgede servis ünitesi, amfi, Arkeolojik park, barbeküleri ve oturma grupları olan piknik üniteleri ile muhtelif yerlerde seyir terasları yer aldığını ve kale yolunun Arnavut kaldırım modeli olan bazalt taşlarıyla döşeme işleminin tamamlandığını belirtti.
Özgan, Bugünden vatandaşlarımızın yoğun olarak gezmeye başladığı kalemizde İkinci aşamada yine yolun sonuna doğru yani kale kapısına yakın bir bölgede 300 kişinin aynı anda yeme içme ihtiyacını karşılayabileceği, düğün, merasim gibi özel günlerde de hizmet verebileceği ve 20 yataklı birde butik otelin bulunacağı bir sosyal tesis yapılacak dedi.
Kozan Kalesi ve çevre düzenlenmesi yapım işi tamamlandığında, dünyanın gözde mekânları arasında yer alması bekleniyor.
Çalışmaların halen devam ettiği ve sona yaklaşılan Kozan Kalesine binlerce insan gezmek için giderken, Kale eteklerinde Köz çayı içme imkanı da bulunmaktadır.
KOZAN (SİS) KALESİ TARİHÇESİ
Kale, kalkerden meydana gelen oldukça dik bir tepe üzerinde bulunmaktadır. 400 mt. rakımlı olan bu tepe ilçeye hakim bir konumdadır. Çukurova'nın en önemli kalelerinden biri. Kalenin alçak surları, Tarsus Kalesi örnek alınarak yapılmıştır. Günümüzde ise oldukça sağlam bir yapıdadır. Sis Kalesi'nin, çeşitli kaynaklarda, Asurlular tarafından yapıldığı ve sonradanda birçok el değiştirdiği belirtilmektedir. 700 yıla yakın bir süre bölgeye hâkim olan Hititler'in de bu kaleyi yapmış olabileceği düşünülebilir.
Yörenin en eski kalelerinden biri olan Kozan Kalesi, Dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını teşkil etmektedir. Kalenin, iki grup halinde inşa edilmiş 44 kule ve burcu bulunmaktadır. Güney kesimindeki tepede bir iç kale (Ahmedek) vardır. Kalede 20-30 basamak merdivenle inilen mahzenler ve gizli yollar mevcuttur. İç kale de dahil altı bölümden oluşmaktadır. Bütün bölümleri birbirine bağlayan kapılar vardır. Kalenin su ihtiyacı ise, büyük su sarnıçları sayesinde karşılanmakta idi.
Sis kalesi, kuzey ve güney olmak üze re iki ayrı kale grubundan oluşur. Bu bölümler bir sur ile birbirine bağlanmıştır. Kalede Asur, Roma ve Ermeni dillerin- de yazılmış bir kaç yazıt bulunmuştur. Bu yazıtlar kalenin, tarih çağlarından günü müze kadar çok sayıda el değiştirdiğini, ortaya koyar. Kozan Kalesinden Anavarza, Karasis ve Andıl kalelerinin görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca berrak bir havada Akdeniz 'in bile görülebileceği söylenmektedir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.