22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

KRİZDE TÜRKİYE KARLI ÇIKABİLİR Mİ

Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm Bölümü tarafından düzenlenen“Kriz ortamında Türkiye kârlı çıkabilir mi?” panelinde konuşmacılar,rakiplerinin Türkiye'yi şimdilik tanıtımda geçtiğini dile getirdi

KRİZDE TÜRKİYE KARLI ÇIKABİLİR Mİ

09 Mayıs 2009 / 23:14

TURİZMİN SESİ
Panele, TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Ramada Plaza Genel Müdürü Savaş Kutkan ve Anı Tur İç Turizm Müdürü Nadir Uzun konuşmacı olarak katıldı.Konuşmacılar, panelin soru-cevap kısmında öğrencilerin “Türkiye, Akdeniz çanağındaki rakiplerinden hangi alanda geride?” sorusunu; fikir birliği içinde şöyle yanıtladılar:“Türkiye'nin rakipleri tanıtımı heryıl yenilenen ihalelerle yaz-boz tahtasına çevirmeyip, uzun vadeli olarak planlıyor. Ülke imajını doğru görsel ve ortak sloganla pekiştiriyorlar. İçten, akılda kalan ve etkileyici tanıtımlarla şimdilik bizi geçiyorlar.”

Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO), 2008'in son aylarında, 2009 yılında dünya turizminin sancılı büyüyeceğini açıkladığını belirten Köfteoğlu, “UNWTO uzmanları, bu yıl turizmde yüzde sıfır büyüme veya eksi yüzde 2 küçülme olacağını tahmin ediyor. Rakiplerde daralma yaşanırken, Türkiye göreceli olarak daha iyi bir durumda” dedi.

Türkiye'nin rakiplerinden avantajlı durumda olmasının üç nedeni olduğuna dikkat çeken Köfteoğlu bunları şöyle özetledi: “Daralan bütçeler tüketicileri ceplerini yakmayan tatili seçmeye zorladı. Bu noktada Türkiye, özellikle Batılı turistin karşısına fiyat-kalite dengesi açısından en uygun ülke olarak çıkıyor. Akdeniz sahillerinde yoğun olarak uygulanan herşey dahil sistemi, ailecek tatile çıkanların birinci tercihi oldu. Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlığı ise diğer avantajı oluştruyor.”

Savaş Kutkan ise krizin turizm sezonunun en düşük sezonunda başlamasından dolayı acı reçetenin hissedilmediğini belirterek, “Türkiye birçok kriz atlattı. Ancak, bu seferki bizden değil diğer ülkelerden kaynaklandığından biraz farklı” dedi.
Avrupa'da işsiz ordusunun arttığını bilerten Kutkan şöyle konuştu: “Özellikle bu bölgede harcamaların dikkatli yapılması gündeme geldi. Türkiye'nin Hindistan, Ortadoğu ve İran gibi yeni pazarlara açılması gerekiyor.”

Sektörün en büyük sorununun panikleyip firma kırma olduğuna dikkat çeken Kutkan, “2008'in altında fiyatlar verildi. 5 yıldızlılar 4 yıldız, 4 yıldızlılar 3 yıldız fiyatına pazarlanıyor. Birbirimizle rekabete geçtik tur operatörü karlı çıktı. Fiyatlarda 15-17 Avroluk düşüşler var. Sıkıntılarımızın bir kısmını kur farkından karşıladık. Ümitliyiz, ancak bunu destekleyen somut bir gelişme yok” dedi.

Turizmdeki 1 liranın Malatya'daki kayısı üreticisinden Rize'deki çay üreticisine kadar geniş bir kesime katkı sağladığını anımsatan Nadir Uzun, turizmin Antalya'dan ibaret olarak görülmemesi gerektiğini ve Türkiye'nin 7 bölgesinde turizmin her çeşidinin sunulabileceğini söyledi.

Mardin'de yaşanan katliamın basında veriliş şeklini eleştiren Uzun, “Haberin yansıtılış şekli, kültür kenti Mardin'in tüm güzelliklerini ayaklar altına alacak şekilde veriliyor” dedi. Uzun, kendisine yöneltilen “İnternet acentalar için tehdit mi? sorusunu da “Tehdit değil, sunduğu imkanları doğru kullanan acentalar bundan kazançlı çıkacaktır” diye yanıtladı.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.