KÜLTÜR KÖPRÜLERİ TEKİRDAĞDA
Yollarda Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri 28 30 Mart 2010 tarihleri arasında, projenin 22. durağı Tekirdağ'da sanatseverlerle buluşuyor!
23 Mart 2010 / 04:00
TURİZMİN SESİ
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen Kültür Köprüleri programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü'nün, Türkiye'nin 24 kentinde ve 8 Avrupa ülkesinde yürütmeye başladığı Avrupa Edebiyatı Türkiye'de Türk Edebiyatı Avrupa'da (European Literature Goes to Turkey Turkish Literature Goes to Europe) adlı geniş kapsamlı kültür projesi; 28 30 Mart 2010 tarihleri arasında, projenin 22. durağı Tekirdağ'da sanatseverlerle buluşuyor!
Tekirdağ'da gerçekleşecek etkinliklerde; İstanbul doğumlu yazar Petros Markaris ve Macar yazar Profesör Ágnes R. Várkonyi eserlerinden bölümler okuyarak gençlerle söyleşiler gerçekleştirecekler. Tiyatro eserleri ile film senaryoları da kaleme alan ve eserleri 14 yabancı dile çevrilen Markaris'in; başkahraman Komiser Kostas Caritos'un maceralarını konu alan polisiye romanları büyük beğeniyle takip ediliyor. Macarca ve tarih eğitimi alan Profesör Várkonyi ise; yazarlığa, yaşamını sürdürdüğü Budapeşte'de devam ediyor.
Avrupa Edebiyatı Türkiye'de Türk Edebiyatı Avrupa'da etkinlikleri kapsamında; tıp doktoru ve halk müziği sanatçısı Erdal Şalikoğlu ile Macar müzisyen Tamás Kobzos Kiss, 29 Mart 2010, Pazartesi günü saat 20:30'da verecekleri konserde Tekirdağlı müzikseverlerle buluşacaklar. Artvin doğumlu tıp doktoru Erdal Şalikoğlu, halk müziğine devam eden ilgisi nedeniyle; yurtiçinde ve çoğunlukla Macar müzisyenlerle, yurtdışında konserler veriyor. Geleneksel halk müziği ve Macar şairlerinin eski şarkılarına ilgi duyan Tamás Kobzos Kiss ise; düzenli olarak Ensemble Jánosi, Clemencic Consort Ensemble, Szabados György, Michel Montanaro ve Erdal Şalikoğlu'yla birlikte çalışıyor ve Óbuda Halk Müziği Okulu'nun yöneticiliğini yürütüyor.
Yollarda Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri başlığı altında gerçekleştirilecek etkinliklerde sanatçılara, projeye katılan yazarların kitaplarının incelenip okunabileceği, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış bir Gezici Kütüphane eşlik ediyor.
Açılışı; 29 Mart 2010, Pazartesi günü Petros Markaris'in saat 10:00'da Tekirdağ Anadolu Lisesi ve saat 14:00'te Namık Kemal Üniversitesi'nde, Ágnes R. Várkonyi'nin saat 18:00'de Tekirdağ Rakoczi Müzesi'ndeki okuma söyleşileri ve saat 20:30'da Tamas Kobzas Kiss ile Erdal Şalikoğlu'nun Valilik Kültür Merkezi'nde vereceği konserle gerçekleşecek Yollarda Kültür Haftası Etkinliklerine tüm Tekirdağlı sanatseverler ücretsiz olarak davetli
KÜLTÜR KÖPRÜLERİ PROGRAMI HAKKINDA
Kültür Köprüleri Programı, AB ile Türkiye arasında sivil toplum diyalogunu destekleme amaçlı bir girişimdir. Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun başlattığı program, AB'ye üye ülkelerin Türkiye'deki kültür ofisleri ve Türk ortaklarınca uygulanmaktadır. 6 milyon 'yu bulan Kültür Köprüleri Programı'nın amacı; kültürel paylaşım ve anlayışı temel alarak, AB'ye katılım sürecinde olan Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki önyargıları gidermeye yardımcı olmak ve kalıcı bir işbirliğine imza atmaktır. Program sayesinde, AB üyesi ülkeler ve Türkiye birbirlerinin kültürel değerlerini tanıyarak, kültürel ve sanatsal yenilikleri sınırlar ötesine taşıma fırsatını bulacak, böylece kültürlerarası diyaloga katkı sağlayacaklardır. Program kapsamında modern sanatların tüm dalları, müzik, sahne sanatları, plastik ve görsel sanatlar ve edebiyat yer almaktadır.
EUROPEAN LITERATURE GOES TO TURKEY - TURKİSH LITERATURE GOES TO EUROPE (AVRUPA EDEBİYATI TÜRKİYE'DE TÜRK EDEBİYATI AVRUPA'DA) PROJESİ HAKKINDA
Kültür Köprüleri programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü tarafından birçok kurumun işbirliği ile gerçekleştirilen Avrupa Edebiyatı Türkiye'de Türk Edebiyatı Avrupa'da (European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe) adlı proje; edebiyat ve kültür aracılığıyla insani değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini amaçlıyor.
5 Mayıs 2009 tarihinde Diyarbakır'da başlayan Türkiye turuna; 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 48 tanınmış çağdaş yazar konuk oluyor. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de Türkiye'nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluşuyor. Her kentte bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Projede, konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış, Mercedes Benz Türk A.Ş.'nin katkılarıyla sağlanan bir 'gezici kütüphane' eşlik ediyor.
Yollarda Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri adı altında düzenlenen hafta kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de yer alıyor. Avrupa'da güncel sanat alanındaki gelişmeler ve yeniliklerle tanışma olanağı sunan projenin Türkiye turu, 16 Nisan 2010 tarihinde İstanbul'da 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile son bulacak.
European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe projesinin 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 tanınmış Türk yazar, 7 AB ülkesi ve İsviçre'de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye'den başarılı müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen'de sanatseverlerle buluşacak. 25 Haziran 2010 tarihinde Brüksel'de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek gala ise, bir yıllık projenin doruk noktasını oluşturacak.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.