24 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

KUMSAL YASAĞI BAŞARIYA ULAŞTI

Yılda yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği 'Sedir adası kumsalında uygulanan yasak, başarıya ulaştı ve kumsaldaki kum oranında gözle görülür bir artış yaşandı

Kumsal Yasağı Başarıya Ulaştı

25 Haziran 2008 / 08:00

Yılda yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği 'Sedir adası kumsalında uygulanan yasak, başarıya ulaştı ve kumsaldaki kum oranında gözle görülür bir artış yaşandı


Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü, Sedir Adası'nı yılda yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade ederek, ''Sedir adası kumsalında uygulanan yasak, başarıya ulaştı ve kumsaldaki kum oranında gözle görülür bir artış yaşandı'' dedi.

Süslü, Sedir Adası'nda, çok özel jeolojik oluşumlar sonrasında meydana gelen altın sarısı kumların, bir dizi güvenlik önlemiyle korunduğunu anımsatarak, ''Sahilin girişindeki kulübelerde nöbet tutan görevliler, kumsala terlik ve havluyla girişe izin vermiyor.

Denizden çıkışta ise tatilciler, 2 farklı noktada duş alarak vücutlarındaki kumları temizliyorlar. Görevliler, vücudunda kum bulunan tatilcilerin temizlenmeden kumsaldan çıkmasına izin vermiyorlar'' dedi.

-KUMSAL YASAĞI BAŞARIYA ULAŞTI-

Adanın kuzey sahilinde çok özel jeolojik oluşumlar sonrasında meydana gelen ve uzmanların, ''kalker damlacığı'' olduğu tespitini yaptığı kumları korumak için bir süre önce ziyaretçilerin sahile girişini yasakladıklarını ve kumların bulunduğu bölümün şeritlerle çevrildiğini ifade eden Süslü, ''Gökova Bütünleşik Kıyı Projesi, kapsamında uygulanan yasak başarıya ulaştı ve kumsaldaki kum oranında gözle görülür bir artış yaşandı.

Uygulanan yasağın gerekçesini öğrenen turistler bize teşekkür ediyor, insanların bu uygulama sonrasında Sedir Adası'na ilgisi de arttı. Birçok çevreci kuruluş uyguladığımız koruma amaçlı yasak nedeniyle bize teşekkür ediyor'' diye konuştu.

-GÖKOVA BÜTÜNLEŞİK KIYI PROJESİ-

Süslü, Muğla Üniversitesi, Muğla Valiliği, Özel Çevre Koruma Kurumu ve Akyaka Belediyesi koordinasyonunda Avrupa Birliği'nden sağlanan yaklaşık bir milyon 400 bin avro ödenekle hayata geçirilmesi planlanan ''Gökova Bütünleşik Kıyı Projesi'' kapsamında Sedir Adası'nda başlatılan çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, ''İlk aşamada, 'Sedir Adası Koruma Amaçlı İmar Planı' hazırlanacak ve koruma kurulundan geçirilecek. Sedir Adası'nı yılda yaklaşık 100 bin kişi ziyaret ediyor. Sedir Adası'ndaki doğal ve tarihi güzellikleri korumaya kararlıyız'' dedi.

-KUMSALIN KUMLARINA YASAL KORUMA-

Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın adını taşıyan kumsalı ve altın sarısı kumlarıyla ünlenen Sedir Adası, turizm sezonunun başlaması ile Birlikte turistlerden yoğun ilgi görüyor. Alınan koruma amaçlı yasak kapsamında plajın girişine, ''plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınmaz, kum alındığının tespiti halinde 2863 sayılı yasa kapsamında yasal işlem uygulanacaktır'' ifadesinin Türkçe ve İngilizce olarak yer aldığı bir tabela dikildi.

Sedir Adası plajındaki altın sarısı kumların, Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius'un adada buluşmaları için Mısır'dan gemilerle getirildiğine, bu nedenle plaja ''Kleopatra'' adının verildiğine inanılıyor.

Uzmanlar ise adanın kuzey kıyısındaki kumların özel biçimde oluşan kalker damlacıkları olduğunu, Ege ve Akdeniz'de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası'nda görüldüğünü belirtiyor.

Kleopatra Plajı, altın sarısı kumu ve mavinin farklı tonlarını bir arada barındıran deniziyle ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.