22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

KÜRE ERSİZLERDERE SAKLI BİR CENNET

Ersizlerdere'ye gelenlerin her geçen gün sayısı artmakta olup tur operatörleri tarafından yüzeysel görüş noktasından günü birlik tur düzenleme noktasına alınmıştır

KÜRE ERSİZLERDERE  SAKLI BİR CENNET

21 Temmuz 2012 / 10:49

TURİZMİN SESİ


Ersizler ve Ersizlerdere köyleri Kastamonu ili Küre ilçesine bağlı birbirlerine çok yakın iki kardeş köyümüzdür. İki köy ismini Birinci Dünya Savaşına Balkan Savaşlarına ve Kurtuluş Savaşına giden yiğitlerin şehit düşmesinden köyde savaşa gidecek cenaze namazı kılacak er kalmamasından dolayı Ersizler ve Ersizlerdere isimlerini almışlardır.
Küre İnebolu yolu üzerinde Küre'ye biri 8 diğeri 12 km uzaklıktadır. Ersizlerdere'nin Ankara'ya uzaklığı 317 km. Kastamonu il merkezine 64 km. Karadeniz'e 20 km mesafededir. Ortalama yükseltisi 850m.dir.

Ersizlerdere köyü dağlık, ormanlık, ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Kendi adını taşıyan Ersizlerdere kanyonu buradadır ve aynı zamanda merkez mahallesi de olan Dereköy'e adını veren dere köyün ortasından geçmektedir. Tarihi Ecevit çorbasını da harikulade bir doğal güzelliğe sahip olan Ersizlerdere köyündeki Emin ustanın yerinde içmenin tadına da doyum olmaz.

Ersizlerdere kanyonu Türkiye'nin en güzel on kanyonu arasında yer almaktadır. Ersizlerdere'ye gelenlerin her geçen gün sayısı artmakta olup tur operatörleri tarafından yüzeysel görüş noktasından günü birlik tur düzenleme noktasına alınmıştır. Ersizlerdere İstiklal yolu üzerinde önemli uğrak yerlerinden birisidir. Hafta sonlarının en önemli dinlenme mekânı olup Alpleri aratmayan doğal güzelliğe sahiptir. Eko turizmin yeni cenneti olarak kabul görmüştür. Kara cehennem Vadisi iki parçadan oluşmaktadır.

Birincisi 2 ,5 kilometre uzunluğunda Ersizler dere Kanyonu, ikincisi ise 3 kilometre uzunluğundaki Kara cehennem Boğazıdır. İlçeye 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Binlerce yıllık tarihe sahip Kara cehennem Boğazı ve Ersizlerdere Kanyonu suyun kayaları aşındırmasıyla oluşmuştur. Küre Dağları sınırları içersinde yer almaktadır. Küre Dağları Milli Parkı,100 kadar mağarayla ABD'deki Carlsband Cavers Milli Parkı'ndan sonra belgelenmiş en çok mağarayı barındıran milli park unvanına sahiptir. Bölgede 57'si endemik 930 bitki taksonu,150'nin üzerinde kuş türü,8 sürüngen 9 çift yaşamlı,146 omurgasız ve 49 memeli türü yaşıyor. En güzel on sonbahar manzaralarını da Ersizlerdere'de görmek mümkündür. Teçhizatı olan herkes doğa sporu, doğa yürüyüşü, fotoğraf çekimi, trekking dağcılık (alpinizm) yapabilir.

Ersizlerdere eko turizm potansiyeli yüksek bir bölgedir. Fotoğrafçılar, dağcılar, doğaseverler, macera severler yoğun ilgi göstermektedirler.D 765 Karayolu Ersizlerdere sınırları içinden geçerek devam etmesi ulaşımı kolay bir bölge haline gelmesini sağlamıştır.)Ersizlerdere'de bulunan mevcut kafeteryalar ve sahip olduğu doğal güzellikler bölgeyi hafta sonlarında dinlenme mekânı haline getirmiştir.Ersizlerdere kanyonu Kastamonu Valiliğinin hazırlattığı tanıtım kataloglarında gezip görülebilecek yerler arasında gösterilmiştir.

Bu bölgede marka olmuş en önemli beş noktadan biridir.Ersizlerdere'de üretilen ürünler tamamen organiktir. Ürün potansiyeli yüksektir. Ersizlerdere'de mevcut alabalık tesisleri bulunmaktadır.Tüm gps telefon sistemleri köyümüzde aktif olarak çalışmaktadır. Kastamonu için önemli turizm potansiyeline sahip olan Ersizlerdere yapılan yatırımın bölge için fırsata dönüşebilecek stratejik bir önemede sahiptir.Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Ersizlerdere'de doğanın tüm renklerini de görmek mümkündür.

Birçok kuş türünü de sınırları içersinde barındıran bir bölgedir.) Ersizlerdere'nin sahile yakın bir mesafede olması ve yolların düzgün ve iyileştirme çalışmalarının yapılması dez avantaja dönüşecek önemli bir imkândır.Küre dağları içersinde yer alan doğa harikası bir yer olarak gösterilen her geçen gün daha fazla ilgi gören bölgemizin logosu olabilecek kapasite ve güzelliğe sahiptir. Ersizlerdere Kastamonu'nun kalkınmasına öncülük görevi üstlenecek bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak potansiyele sahip örnek yerler arasında gösterilmektedir.)Ersizlerdere ünlü turizm internet siteleri tarafından eko turizmin yeni cenneti olarak gösterilmiştir.


Ersizlerdere'ye örnek proje Dernek Başkanı MUSTAFA ÇAĞIR'dan
ERSİZLERDERE EKOTURİZM DOĞAL YAŞAM MERKEZİ PROJESİ
Ersizlerdere köyüne 7500 metrekare arazi üzerine 22 adet ahşap bungalov tipi ev, kafeterya, hediyelik eşya, el sanatları, organik tarım ürünlerinin satışa sunulduğu satış yerleri yaparak örnek teşkil edecek (Ersizlerdere Eko turizm Doğal Yaşam Merkezi ismini taşıyan) köy pansiyonculuk doğal yaşam merkezi projesini hayata geçirmek istiyorum. Fakat konaklama amaçlı tesis yâda konak bulunmamaktadır. Amacım Ersizlerdere'de böyle bir projeyi hayata geçirerek konaklama sıkıntısını gidermek, bölgemizde üretilen ürünlerin satışına imkân sunmak, insanımızı üretime yöneltmek, istihdam sağlamak, göçü önlemek ve sürdürülebilir kalkınma sağlamaktır. Girişimde bulunduğumuz projemizin bölgemizin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını düşünüyor ve hayata geçirilmesi halinde Ersizlerdere'yi ülkemizin en gelişmiş eko turizm merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.