22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

KURLARIN ARTIŞI TURİZMCİYE YARADI!

2011 yılı başından beri yükselişe geçen döviz kurları, birçok şirketi zarara uğratırken, turizmcinin yüzünü güldürdü

KURLARIN ARTIŞI TURİZMCİYE YARADI!

29 Eylül 2011 / 11:23

TURİZMİN SESİ


Antalya Kumluca'daki 5 yıldızlı tatil köyü Şah inn Paradise Genel Müdürü Yusuf Yücel, “Kurların artışı en çok turizmcilere yaradı. Fiyatlarımızı düşük tutsak da Euro üzerinden satış yaptığımız için turistlerden gelen döviz, ölü sezonu kurtardı. Ayrıca birçok turistik tesis Ramazan'da verdiği açığı, kur artışları sayesinde eylül ayında kapattı” dedi.

Türkiye'de Euro ve Doların yükselişi turizmcinin yüzünü güldürdü. 2011'in başından beri artış gösteren kurlar, birçok şirketi zarara uğratırken, turistik tesislere yaradı. Antalya Kumluca'da bulunan 5 yıldızlı tatil köyü Şah inn Paradise Genel Müdürü Yusuf Yücel, turistlerin genelde ölü sezonları tercih ettiğini, en çok nisan, mayıs, eylül, ekim ve kasım ayında Türkiye'ye geldiklerini söyledi. Yücel, “Türkiye'ye ilk yedi aylık dönemde gelen yabancı turist sayısında rekor yaşandığını söyleyerek, ilk defa yedi aylık dönemde ülkemize gelen yabancı turist sayısı 17,6 milyon kişi oldu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 bir artış anlamına geliyor. Turist demek döviz demek. Döviz kurlarının da yüksek olması bu anlamda turizimcilere yaradı” dedi.

RAMAZAN AÇIKLARI KAPANDI
Eylül ayından itibaren turistlerin sayısında artış olduğunu ifade eden Yücel, “Şu anda tesisimizde yüzde 70 oranında yabancı misafirimiz kalıyor. Diğer turistik tesislerde de durum hemen hemen aynı. Türkiye'deki Euro ve Doların yükselişi bu noktada turizmciyi kurtardı. Özellikle Ramazan ayında açık veren tesisler, bu açığı kurlar sayesinde eylül ayında kapattı. Her ne kadar fiyatlarımızı düşük tutsak da 'Euro' üzerinden satış yaptığımız için, yabancı paranın değer kazanması ölü sezonda yüzümüzü güldürdü” dedi. Döviz kurlarının yüksekliğinden olumlu olarak etkilenen sektörlerin başında turizmcilerin geldiğini belirten Yusuf Yücel, “Turistlerin en çok rağbet gösterdiği ölü sezon, Euro ve Doların yükselişinden dolayı bizim açımızdan canlandı. Özellikle Avrupa kaynaklı ekonomik sıkıntılara bağlı olarak yabancı paraya talep artmaya devam ederse, ülkemizde de kurlar yükselmeye devam eder. Bunun doğal sonucu olarak sektörümüzde sakin ve durgun bir dönem olarak geçen Ekim ve Kasım ayında yüzde 8-10 arası kura bağlı gelir artışı olur ” diye konuştu.

YERİNDE İHRACAT YAPIYORUZ
Yusuf Yücel, aslında yerinden ihracat yaptıklarını vurgulayarak, geçmiş yıllarda uygulanan ve çok başarılı sonuçlar veren "turizm hâsılat istisnası" uygulamasının sektörün talebi olduğunu vurguladı. Yücel, “Turizm işletmelerinin döviz girdilerinin belli bir oranının Kurumlar Vergisi matrahından istisna olarak düşülmesi şeklinde uygulanması ve buna benzer indirim ve istisnalar sektörün daha da hareketlenmesine neden olacak” ifadesini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.