22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

KUTSAL KELAMIN TANELERİ

Vatikan'da gerçekleştirilecek "Kutsal Kelam'ın Taneleri" isimli sergide üç Türk sanatçının eserleri yer alıyor

KUTSAL KELAMIN TANELERİ

06 Haziran 2013 / 09:33

TURİZMİN SESİ

06-23 Haziran 2013 tarihleri arasında Vatikan’da gerçekleştirilecek olan "Kutsal Kelam'ın Taneleri" isimli sergide üç Türk sanatçının eserleri yer alıyor. Yüzyıllar içinden süre gelen Türk Tezhip Sanatının çağdaş yorumlarının yer aldığı sergi, Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy'un himayesinde "Vatikan Palazzo Cancelleri-Cancelleri Sarayı”  sergi salonunda gerçekleştirilecek. "Gelenek Gelecektir" felsefesiyle kurallarına sıkı sıkıya bağlı olduğu Tezhip sanatına çağdaş bir yaklaşım getiren sanatçı MSGSÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münevver Üçer, yine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Kalemişi sanatının temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Kaya Üçer ve Yapraklar üzerine yaptığı tezhip ve minyatür çalışmalarıyla tanınan sanatçı  Reyhan İsen’in birbirinden değerli eserleri Vatikan’da sanatseverlerle buluşacak.

Sergi ile ilgili açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Münevver Üçer, 2009 ve 2011 yıllarında Floransa’da katıldıkları sanat bienallerinde kazandıkları ödüller, Avrupa sanat otoritelerinin geleneksel tezhip sanatımıza ilgisini artırdığını ve Vatikan Kültür Bakanlığı’ndan sergi daveti aldıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Üçer tezhip sanatıyla ilgili şunları söyledi: “Altınlamak anlamına gelen tezhip kelimesi, eski yazıların kenar süslemesi olarak yüzyıllar boyunca uygulanmış ve el yazması eserlerin süsleme unsuru olarak doğup gelişmiştir. Hüsn-i hattın elbisesi de diyebiliriz. Tezhibe yaklaşımımda sanat prensibimin ana fikrini; yüzyıllardır süregelen geleneksel kurallara sadık kalarak, çağdaş sanat kuramı içinde sanatı yeniden yorumlamak ve eserler vücuda getirmek oluşturuyor. Klasik kuralları korurken yenilikçi yaklaşımlarla evrenselliği yakalamanın, kültürümüzü her platformda temsil edeceğine inanıyorum. 16. yüzyılda ekol olmuş Kara Memi, Şahkulu; 18. yüzyılda Ali Üsküdari gibi üstad sanatçılarımızın yenilik ve arayış mantığının izlerinden gitmeye çalışıyorum. Çağdaş sanat anlayışıyla evrensel bir dil yakalamayı çok önemsiyorum.” diye konuştu.

 
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy himayesinde Vatikan Palazzo Cancelleri Sarayı Sergi Salonu'nda açılacak sergide, 3 Türk tezhip sanatçısının eserleri görülebilecek. Münevver Üçer, tezhip sanatının unsurlarından yola çıkarak bir ekip çalışmasıyla tezhip heykellerini vücuda getirerek, bu anlamda bir ilke imza attı. Tezhip çalışmalarında kağıt yüzey üzerine çalışan sanatçı, bu geleneksel malzemenin yanı sıra ahşap yüzey üzerinde altın ve su bazlı boyalarla yaptığı tezhip çalışmalarını bu sergide ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunacak. Sergide, sanatçının 20 eseri görülebilecek. Reyhan İsen'in Cumhurbaşkanlığı seralarında yetiştirilen bitkilerin yapraklarını kurutarak elde ettiği çalışma yüzeylerine yaptığı kendine has tezhip ve minyatür çalışmaları ise serginin bir diğer bölümünü oluşturuyor. Sanatçının, altın, su bazlı boyalar kullanılarak yapılan 7 eseri, aynı şekilde kağıt çalışma yüzeylerindeki uygulamalarıyla sanatseverlerle buluşacak. Sergide 3 eseri ile yer alacak Kaya Üçer ise yıllardır süre gelen kalemişi sanatının restorasyon ve tasarım uygulamalarının yorumlarını güncel konsept tasarımıyla Lale devrinin süsleme unsuru olan "eklektik" tarz bezemelerle ziyaretçilerin karşısında olacak. Altın varak uygulamaları, ahşap, tuval üstü çalışmaları ve kağıt yüzey değerlendirmeleriyle sanatçı, yenilikçi tarzını sanatseverlerin beğenisine sunacak. Sergi, 23 Haziran'a kadar ziyarete açık kalacak. 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.