KYBELE ANTİK ROTAYI TAKİP EDECEK
Milattan önce 600 yılında Phokaialılar tarafından kurulan Fransa'nın Marsilya kentine antik rotayı takip ederek ulaşacak olan ve dönemin gemileri esas alınarak yaptırılan Kybele, 1700 millik ''rüzgarlı'' yolculuğunu sürdürüyor.
10 Temmuz 2009 / 17:14
TURİZMİN SESİ
360 Derece Tarih Araştırmaları Derneğince hazırlanan ''İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi'' kapsamında 8 Haziran 2009 tarihinde 20'si kürekçi, 3'ü yelkenci 25 mürettebatıyla İzmir'in Urla ilçesinden yelken açan Kybele, refakat gemisi Harem'le birlikte Yunanistan karasularını geride bırakarak, gezinin birinci ayında İtalya'ya ulaştı.
Haziran ayının son haftasını mevzuat ve hava muhalefeti nedeniyle gecikmeli geçiren Kybele'nin seyir defterine, son 15 gündür düşen notlar şöyle: ''22 Haziran: Kybele Korent kanalı çıkışında Korintos Limanı'na bağlandı. Gümrük işlemlerimiz 1.5 gün sürdü.
23 Haziran: Korent Kanalı'nı geçtikten sonra rüzgar sert esmeye başladı.
24 Haziran: Sabah Patra'ya doğru rota tutuldu ama rüzgar sert esiyor. Kuzeye çıkıp Aghii Pantes koyuna demirliyoruz. Rüzgar 2 gün sert esti.
25 Haziran: Cem'in doğum günü. Aghii Pantes'te kutladık.
28 Haziran: Rüzgar azalıyor. Rota Messalogni. Akşam üzeri limana varıyoruz. Yemek yeniyor ve hemen yatılıyor. Sabah erken yola devam edilecek. Rota Levkas Adası.
29-30 Haziran: Sabah 06.00'da vira ediyoruz. Hava bulutlu ve yağmurlu. Akşam üstü Levkas Marina'dayız. 2 gece buradayız.
ÇİZMENİN TOPUĞUNDAYIZ
1 Temmuz: Corfu Adası'na rota tutuyoruz. Yunanistan bölümünün son durağı. Akşam 18.00'de limana bağlanıyoruz. Yarınki seyrimizin planlarını yapıyoruz. Kolay değil, Adriyatik Denizi geçilecek. Yarın sabah rotamız İtalya'nın Leuca kasabası diyoruz ama Adriyatik'i geçeceğiz. Bakalım nasıl bir seyir olacak. Hava raporları iyi.
2 Temmuz: 15 saat süren yolculukta İtalya'dayız. Çizmenin topuğunda, Santa Maria de Leuca. Saat 21.15'te Leuca Marina mendireğinin içinde alargadayız. Marina dolu.
4 Temmuz: Rota Crotone Limanı
5 Temmuz: Messina Boğazı'nı geçiyoruz. Akşam Reggio Calabria'dayız.
6 Temmuz: Tropea Marina bizi çok güzel karşıladı. Akşam bize davet verdiler.
7 Temmuz: Yolculuğumuz bugün dahil 30 gün oldu.
9 Temmuz: Napoli'ye doğru devam ediyoruz.''
Kybele'nin kaptanı ve 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin önemli bir bölümü olan Yunanistan karasularını geride bıraktıklarını, antik geminin, İtalya'ya ulaştığını bildirdi.
Hava ve mevzuat engelleri nedeniyle planlanandan 1 haftayı aşkın bir gecikmenin bulunduğunu ifade eden Erkurt, ''Mesina'yı geçerken seren kırdık. Ama sorun giderildi. Rüzgarlı mevsime kaldık, sert havalar gelecek. Belki bu bizi biraz daha engelleyecek'' dedi.
Mürettebatın son derece uyumlu olduğunu bildiren Erkurt, Napoli ve diğer İtalyan kentlerinde projeye ilişkin sunumlar yapacaklarını belirtti.
Güzergah boyunca 400'den fazla kültürel, ekonomik ve sosyal faaliyetler gerçekleştirecek olan ekip, ''Fransa'da Türkiye Yılı Temmuz 2009-Mart 2010'' etkinliğine katılacak.
Kybele'nin ekibinde, Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal da yer alıyor.
KYBELE GEMİSİ
Tarihsel veri tabanı araştırmaları tamamlandıktan sonra Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından teknik çizimleri yapılan Kybele'nin standartlara uygunluğunu, Türk Loydu Vakfı denetledi.
İnşasında antik formlara sadık kalınan Kybele'nin 12 metre boyunda yelken direği, 7 metre boyunda 12.5 metre eninde kanvas keten kumaştan dikdörtgen yelkeni bulunuyor. 20 kürekli olarak imal edilen Kybele, sancak ve iskelede olmak üzere 2 dümene sahip.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.