22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

LONDRA’DA TURK EDEBIYATI ESINTISI

The Book of Istanbul adında Istanbul öykü antolojisinin Ingiltere'de yayımı dolayısıyla Londra'da bir tanıtım etkinliği düzenlendi

LONDRA’DA TURK EDEBIYATI ESINTISI

13 Kasım 2010 / 07:41

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


Kitapta öyküleri bulunan yazarlardan Nedim Gürsel ve Türker Armaner'in de katıldığı etkinlikte, yazarlar öykülerinden birer bölüm okudu, daha sonra ziyaretçilerin soru cevaplarıyla katkıda bulunduğu bir söyleşi gerçekleştirildi. Türk ve Ingiliz edebiyatseverlerin ilgiyle izlediği etkinlik Waterloo'da bulunan Calder Book Theatre'da yapıldı. Nedim Gürsel 'Mahmurçiçeği', Türker Armaner de' Kuyu' adlı öykülerini Türkçe okurken, aynı anda Ingilizce çevirisi arka fonda Ingiliz okurlara sunuldu.

 

Okumaların ardından yapılan söyleşide, Nedim Gürsel ve Türker Armaner Türk öykücülüğü ve öykünün geleceği üzerine konuştular. Öykü yazarı olarak gittiği Fransa'da Fransız yayınevinin ısrarı üzerine zorlamayla roman yazmaya başladığını belirten Nedim Gürsel, 'Bugün artık öykülerimle değil, romanlarımla anılıyorum. Maalesef her ülkede olduğu gibi Fransa'da da öykü geri plana atıldı. Bu nedenle Ingiliz yayınevi Comma Press Türk öykülerini bastığı için mutluyum' diye konuştu.
Nedim Gürsel'in 'Son Tramvay' adlı kıtabını da 2011 yayın programı içine alan Comma Press'in editörü Jim Hinks, yeni keşfettikleri Türk edebiyatına devam ederek Türk yazarlarını yayımlamayı sürdüreceklerini belirtti.

The Book of Istanbul, Comma Press tarafından Jim Hinks ve Gül Turner'in editörlüğünde geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Antolojide 10 yazardan Istanbul'a dokunan 10 öykü yer alıyor. British Council'ın, Türk – Ingiliz kültürel işbirliğinin 70. yılı dolayısıyla yayımına ve tanıtımına özel bir destek sağladığı kitapta yer alan yazarlar ve öyküler şöyle:
Türker Armaner ( Kuyu), Murat Gülsoy ( Yazıyla Işaretlenmiş), Nedim Gürsel (Mahmurçiçegi) , Müge Iplikçi (Bir Soru), Karin Karakaşlı (Sevaçya: Istanbul Gözlerin Kara), Sema Kaygusuz (Birkaç Kişi), Gönül Kıvılcım (Erişememek), Mario Levi (Mösyö Moiz'i Ben Öldürmedim), Mehmet Zaman Saçlıoglu (Dörtyol) ve Özen Yula (Pars). Comma Press, yayımladıgı kitapların önemli edebiyat ödullerine aday gösterilmesiyle son iki yıldır dikkatleri üzerine çekti. Önceki gün David Constantine'nin Tea at the Midland adlı öyküsü BBC Ulusal Kısa Öykü Ödülü (BBC National Short Story Award ) finalistleri arasında yer aldı. David Constatine'nin öyküleri Metis Yayınevi tarafından önümüzdeki yıl Türk okurlarına sunulacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.