MANAS DESTANINI TÜRKLERE OKUYACAKLAR
Kırgızistan'ın geleneksel halk müzik topluluğu El Şayırlar Kırgızistan Kültür Şöleni kapsamında Türkiye'ye geliyor
18 Haziran 2011 / 14:25
TURİZMİN SESİ
Manas Destanı dünyanın en uzun destanı olma özelliğini taşıyor. Kırgızistan coğrafyasında hayat bulan destan günümüzde hala sürüyor. Kırgızistanlı halk sanatçıları doğaçlama ve ezberleri ile Manas Destanı'na katkı yapıyor. Kırgızistan'ın geleneksel halk müzik topluluğu El Şayırlar Kırgızistan Kültür Şöleni kapsamında Türkiye'ye geliyor. Manas destanını şiir gibi anlatan grup destanı büyük halk kitleleri ile buluşturuyor. Grup Kırgız geleneksel enstrümanları çopo Çoor, Kıl Kıyak, Demir ooz komuz, Cıgaç ooz Komuz ile Türk hayranlarına seslenecek.
El Şayırlar Grup'u Türkiye'ye Van'da bulunan Kırgızların yerleşim yeri olan Ulupamir'de düzenlenecek olan Kırgız Şöleni kapsamında gelecek. Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından desteklenen 10. Ulupamir Kırgız Kültür Şöleni'nde sahne alacak grup 1 gün Türkiye'de kalacak. Grup Manas Destanı'ndan eserleri icra edecek. Geleneksel çalgıları ile Manas'ın destansı havasını icra edecek grup Kırgız Müzik estrmanlarından komuz ve dudak arasına konulan ağız kopuzu çalgılarını seslendirecek.
VAN'DA DEV KIRGIZ BULUŞMASI
Kırgız Kültür Şöleni, Asya Kıtası'ndan Türkiye'ye göç eden Kırgızların kültürlerinin örf ve adetlerini canlandırdıkları bir dostluk ve kültür programıdır. Her yıl etkinliğimiz Ulupamir Kırgız Kültür Şöleni adı altında Van'da Ulupamir Köyü'nde düzenlenmektedir. Her yıl gelenekselleşen kültür faaliyetimizin bu yıl Haziran ayında 10.'sunu düzenliyoruz.
KIRGIZLARIN KITALARARASI GÖÇ SERÜVENİ
Bundan tam 24 yıl önce 1982 yılında Pakistan'dan gelen Kırgız halkı Van ve Malatya bölgesine yerleştirildi. Daha sonra 1987 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından Van'ın Erciş ilçesine 27 km uzaklıkta bir köy inşa edilerek kalıcı yerleşimlerimiz sağlandı.
KIRGIZ HALKI İLE TÜRK HALKININ KAYNAŞMASI HEDEFLENİYOR
Etkinliğin amacı göç eden Kırgız halkımız ile bölgede yaşayan insanları kaynaştırmak ve Kırgız kültürümüzü tanıtmaktır. Şölen ile Asya'dan Türkiye'ye bir kültür köprüsü kuruluyor.
ETKİNLİK PROGRAMI
Ulu Pamir Kırgız Kültür Şöleni kapsamında kendi kültürlerimizi anlatan çeşitli geleneksel oyunlar sergilemekteyiz .Ulak oyunu, Aşık Oyunu, Geleneksel Kırgız Halk Oyunları, Halat Çekme, At Üstünde Güreş, Kuşak Güreşi, Kız Kumay, At Yarışları, At Koşturarak Yerden Para Kapma gibi oyunlar izleyicilere neşeli dakikalar yaşatıyor.
Her yıl Düzenlediğimiz kültür şöleninde sadece Kırgız sanatçılar tarafından konser verilmekteydi bu yıl 10.kültür şölenimizde Türk halkı tarafından sevilen ( AYNA ) Gurubundan Erkan Güleryüz TRT AVAZ'ın desteğiyle Kültür şölenimize renk katmaktadır. Bundan sonraki Kültür şölenlerimizde de Türkiye'de sevilen sanatçılarımızı Ulupamir Köyümüzde ağırlamaya devam edeceğiz.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.