25 Nisan 2025
  • İzmir22°C
  • İstanbul17°C
  • Antalya22°C
  • Ankara14°C

MARDİN’DE YAPILACAK AKTİVİTELER

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Mardin, tarihî ve kültürel mirası ile öne çıkan bir şehir. Mezopotamya'nın izlerini taşıyan şehir, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından ziyaret ediliyor

Mardin’de Yapılacak Aktiviteler

15 Nisan 2025 Salı 14:50

TURİZMİNSESİ


Farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan mimarisi ve çok kültürlü yapısıyla misafirlerine unutulmaz deneyimler sunuyor. Nisan-mayıs aylarında Mardin seyahati planlayarak tarih boyunca barış içinde yaşamış farklı inançların izlerini görebilir, yöresel lezzetleri tadabilir ve el sanatlarının inceliklerini keşfedebilirsiniz. Mezopotamya'nın bu büyülü şehrinde yapacağınız her aktivite, binlerce yıllık kültürel birikimin tanığı olmanızı sağlayacak.

1. Mardin Sokaklarında Gezin

Mardin'in dar ve gizemli sokakları, adeta açık hava müzesi hissi veriyor. Arnavut kaldırımlı bu sokaklarda gezerek her köşe başında ayrı bir tarihî yapı ile karşılaşabilirsiniz. Etkileyici taş işçiliğinin muhteşem örneklerini görebileceğiniz Mardin sokakları, hatıra fotoğrafları çekmek için de son derece ideal. Mezopotamya atmosferini yaşayabileceğiniz Mardin sokaklarında meşhur tarihî kapıları görebilir, yerli halk ile tanışarak sohbet edebilirsiniz. Özellikle Artuklu’daki 1. Cadde üzerindeki ara sokaklarda yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz. Böylece bir yanda günlük yaşamın canlılığını gözlemlerken diğer yanda zamana meydan okuyan mimarinin büyüsüne kapılabilirsiniz.

2. Eski Mardin Evleri’ni Keşfedin

Mardin'in simgesi haline gelen taş evler, Artuklu Dönemi’nden bu yana benzersiz mimarisiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Eski Mardin bölgesinde ve Midyat’ta yer alan, birbirinin manzarasını engellemeyecek şekilde tepeye doğru uzanan bu evler, sıcak iklime uygun olarak tasarlanmış avluları ile dikkat çeker. İç mimaride kullanılan taş oymacılığı, ahşap işçiliği ve Mardin'e özgü kemerli geçitler, evlerin karakteristik özellikleri arasında yer alır.Bugün bu evlerden bazıları, müze, otel veya restoran olarak hizmet veriyor. Bu konak tarzındaki butik otellerde konaklayarak bölgenin kültürel atmosferini en iyi şekilde deneyimleyebilirsiniz. Güncel fiyatlar hakkında bilgi almak için ENUYGUN'un otel sayfasında arama yapabilirsiniz. Örneğin Meryem Ana Kilisesi yakınlarındaki Mungan Konağı, 1.Cadde üzerindeki Mardin Bienali'ne ev sahipliği yaptı. Midyat’taki Devlet Konukevi’de Mardin evlerinin her detayını rahatça incelemenize imkân sağlıyor. Bunun gibi Mardin’de yer alan çok sayıda konak otelde manzara eşliğinde kahvaltı edebilir, müzeye dönüştürülmüşse ziyaret edebilirsiniz.

3. Kayseriyye Bedesteni’nde Alışveriş Yapın

Mardin'in tarihî çarşılarından biri olan Kayseriyye Bedesteni, 15. yüzyıldan kalma atmosferiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Geçmişi Artuklu Dönemi’ne kadar uzanan bu çarşı, kemerli taş yapısı ve karmaşık koridorlarıyla sadece bir alışveriş merkezi değil, aynı zamanda yaşayan bir tarihî bir yapı olarak öne çıkıyor. İçeride gezinirken yerel hediyelik eşyalardan alabilir, Mardin’e özgü baharatlara bakabilirsiniz. Bedesten içinde yerel ustalar tarafından üretilen telkari gümüş işlemeler, bakır eşyalar, Mardin sabunları ve organik badem şekeri gibi yöresel ürünleri bulabilirsiniz. Özellikle ikindi vakti çarşıya uğramak, yerel esnafla sohbet etmek için ideal. Alışveriş molalarında çarşı içindeki küçük kahvehanelerde mırra kahvesi içebilirsiniz.

4. Tarihî Camileri Ziyaret Edin

Mardin'in en önemli tarihî parçalarından olan camiler, şehrin silüetinde önemli bir yere sahip. Özellikle Mardin Ulu Camii, 12. yüzyıldan kalma minaresi ve taş işçiliğiyle göz kamaştırıyor. İç avlusundaki şadırvanın etrafında oturup, şehri uzaktan izleyebilir, manevi atmosferini deneyimleyebilirsiniz.Latifiye Camii ve Şehidiye Medresesi gibi yapılar ise taş süslemeleri ile dikkati çekiyor. Bu yapıları ziyaret ederken, hat sanatının zarif örnekleri ve mimari dehayı yakından görebilirsiniz. Özellikle ikindi vakti camilerin taş duvarlarına güneşin vurmasıyla ortaya çıkan ışık oyunları, büyüleyici bir görüntü ortaya çıkarıyor.

5. Kültür Turu Yapın

Mardin'de yapacağınız kültür turu, bir gün içinde farklı medeniyetlerin izlerini görmenize olanak tanıyor. Zinciriye Medresesi, Kasımiye Medresesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Kilisesi, Mardin Müzesi, geçmişi 5.yüzyıla kadar uzanan Dara Antik Kenti gibi  yerler şehrin çok kültürlü dokusunu keşfetmenizi sağlıyor. Mardin’in tarihî ve kültürel mirasını en iyi şekilde gezmek için yerel bir rehber ile seyahat etmenizi öneririz. Böylece, Kasımiye Medresesi'ndeki su kanalının hikayesi, Süryani kiliselerindeki semboller veya manastırlar hakkındaki hikayeler rehber eşliğinde çok daha anlamlı hale geliyor. Tur sırasında farklı inançların barış içinde yaşama kültürünü yakından hissedecek, Mezopotamya'nın kadim bilgeliğine tanıklık edeceksiniz.

6. Sıra Gecesine Katılın

Mardin’in en merak edilen eğlencelerinden biri de sıra gecesi. Otelde, konaklarda ya da restoranlarda yapılan sıra gecelerine katılarak şehrin kültürel zenginliğini deneyimleyebilirsiniz. İnsanların bir araya gelip sohbet ettiği, müzik dinlediği ve yöresel lezzetler eşliğinde keyifli vakit geçirdiği sıra geceleri turistler tarafından çok beğenilir. Şehirde çok sayıda mekan sıra gecesi düzenliyor. Bunun yanı sıra bazı oteller konaklama hizmetinin içine bu eğlenceyi dahil ediyor.Mardin'in tarihî konaklarında düzenlenen sıra gecelerinde, sadece müzik değil, aynı zamanda yerel hikayeler, maniler ve zaman zaman halk oyunları da sergileniyor. Çiğ köfte yapımı gösterisi ve mırra ikramı ile Mezopotamya kültürüne tanıklık edeceksiniz. Özellikle yüksek turizm sezonlarında Mardin’e seyahat edecekseniz sıra gecesinin önceden rezervasyonunu yaptırmayı unutmayın.

7. Lezzetli Mardin Yemeklerini Deneyin

Mardin mutfağı, bölgenin binlerce yıllık gastronomik birikiminin zengin bir yansıması diyebiliriz. Baharat çeşitliliği, et ve tahıl ağırlıklı tarifleri ve kendine özgü pişirme teknikleriyle Türkiye'nin en özgün mutfaklarından biri olarak ziyaretçilerini etkiliyor. Lezzetli bir hamut işi olan sembusek, kaburga dolması ve etli dolmalar başta olmak üzere içli köfte, peynirli helva ve Mardin çöreği sofralarda yerini alır.

8. Gurs Vadisi’nde Manzara Fotoğrafları Çekin

Mardin'in az bilinen doğal güzelliklerinden biri olan Gurs Vadisi, şehir merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alıyor. Fotoğraf tutkunlarına muhteşem manzaralar sunan vadi, derin kanyonları, mevsime göre değişen bitki örtüsü ve içinden geçen berrak deresiyle dikkat çekiyor. Özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde, vadideki kaya oluşumlarının ve tarihî kalıntıların üzerine vuran ışık muhteşem kareler yakalama fırsatı sunuyor.Gurs Vadisi’nde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Yürüyüş yaparken doğal güzellikleri fotoğraflayabilir, birbirinden güzel bitki türünü inceleyebilir ya da bölgeye özgü kuş türlerini gözlemleyebilirsiniz. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında vadi eşsiz bir güzelliğe sahip olur.

9. Beyaz Su’da Dinlenin

Midyat ilçesinde bulunan Beyaz Su, Mardin'in yoğun tarih ve kültür turlarından sonra dinlenmek için ideal bir yer. Adını berrak suyundan alan bu vadi, yemyeşil alanları, küçük şelaleleri ve mağaraları ile ziyaretçilere huzur dolu bir atmosfer vadediyor. Ağaçların gölgesinde piknik yapabilir, suyun sesini dinleyerek rahatlayabilir veya sadece temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz.Beyaz Su'daki küçük çay bahçelerinde dinlenebilir, bölgeye özgü otlarla hazırlanan gözlemeleri tadabilirsiniz. Özellikle hafta içi ziyaret ederseniz, kalabalıktan uzak, doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

10. Telkari Sanatını İnceleyin

Mardin'in en zarif el sanatlarından biri olan telkari, ince gümüş tellerin sabırla örülerek mücevher ve süs eşyalarına dönüştürüldüğü bir zanaat. Usta-çırak ilişkisiyle nesiller boyu aktarılan bu sanatı yakından görmek için Mardin çarşısındaki telkari atölyelerini ziyaret edebilirsiniz. Telkari ustaları, geleneksel Mezopotamya ve Süryani motiflerini modern tasarımlarla birleştirerek, her zevke hitap eden eserler üretir. Kolye, küpe, bilezik gibi takıların yanı sıra, aynalar, kutular ve hatta minyatür Mardin evleri gibi dekoratif objeler de bulabilirsiniz.

Mardin’de En İyi Konaklama Deneyimi

Mardin’e gittiğinizde hem bölgenin atmosferine uygun hem de konforlu bir konaklama deneyimi yaşamak için Eski Mardin bölgesinde konaklamanızı tavsiye ederiz. Tarihî konakların modern bir şekilde restore edilerek hizmet veren butik oteller, kültürel dokusu, taş işçiliğine dayanan mimarisi ve manzaraları ile dikkat çekiyor. Bahar aylarında yüksek turizm sezonuna giren Mardin’e giderken konaklama adımını mümkün olduğu kadar erken planlamanızı öneririz. Böylece istediğiniz otelde kalabilir, manzaralı bir oda tercih edebilirsiniz. Mardin’de konaklama ücretleri gecelik 2.000 - 5.000 TL arası değişiyor. (Not: Otel fiyatları için Enuygun.com'un Mardin Otelleri sayfasındaki 2025 Ağustos fiyatları baz alınmıştır.)

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yükleniyor...