23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

MARMARİS İÇİN 5’İ BİRYERDE PROJELERİ

Marmaris'in son yıllarda sıkıntısını çektiği turizmde daralma sorununu çözebilmek amacıyla ilçedeki tüm atanmış ve seçilmiş yöneticiler, ile birlikte hareket etmeye özen göstererek çözüm üretiyor

MARMARİS İÇİN 5’İ BİRYERDE PROJELERİ

30 Haziran 2010 / 16:28

TURİZMİN SESİ


Marmaris Ticaret Odası Şubat 2009 tarihinde göreve geldiğinden beri Marmaris'in son yıllarda sıkıntısını çektiği turizmde daralma sorununu çözebilmek amacıyla ilçedeki tüm atanmış ve seçilmiş yöneticiler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket etmeye özen göstererek çözümler üretmekte ve çözümlere yönelik yol haritaları tasarlamaktadır. Bu bağlamda aşağıdaki projeler öngörülmüştür. Bu projelerin bazıları başlatılmıştır, bazıları ise hazırlık aşamasındadır.

1. Meslek Eğitimi projeleri: Meslek eğitimi Marmaris'in olmazsa olmazıdır. Marmaris'te, sezon boyunca, gelen yüz binlerce yabancı misafire hizmet veren veya hizmet veren sektörlerde çalışan ara elemanlar mesleklerinin gerektirdiği niteliklere sahip değildir.''Ucuz turizm, ucuz işgücü, istikrarsız sektör'' üçlemesi sonucu ara elemanlar genelde sezonluk olmakta ve bilgi yoğunluğu aranmamaktadır. Ayrıca meslek eğitimi ihtiyacının meslek okulları veya turizm üniversitelerindeki öğrenciler tarafından çözülmesi nicelik açısından mümkün değildir.

Meslek eğitimi problemi ancak Marmaris'e sezonluk çalışmaya geleceklerin belli bir program(süre- branş) gereği eğitilmeleri, sertifikasyona bağlanmaları sonucu uzun vadede çözülebilecektir. Ayrıca bu eğitim seferberliği topyekûn olmalı ve tüm Marmarisli atanmış ve seçilmiş yöneticilerin ve kurumlarının mutabakatı alınmalıdır. Marmaris Ticaret Odası meslek eğitimi seferberliğinin başlatılabilmesi için MEB Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Marmaris Esnaf ve Sanatkârları Odası ile ortak bir protokol hazırlamaktadır. Bu protokole ayrıca GETOB, TURSAB, Şoförler Odası ve Deniz Ticaret Odası gibi meslek odalarının da paydaş olarak katılması planlanmaktadır. Meslek eğitimleri için Esnaf ve Sanatkârlar Odasının Marmaris'teki eğitim merkez binasının kullanılması düşünülmektedir. Marmaris'in turizminde güneş, kum, deniz haricinde var olan tarihi ve kültürel zenginliklerimizi bulup ortaya çıkarıp turizmde yeni nefes, yeni destinasyon olarak sunmak adına yapılmak istenenler, başlatılanlar, tasarlananlar;

2. AMOS antik yerleşkesi: Amos Marmaris Turunç'a 15 dakika mesafededir. Kumlubük öncesi denize hâkim bir tepede yer alan Amos 1000 kişilik bir amfi tiyatrosu ve etraf duvarları ile 2200 yıllık bir Karia medeniyettir. George Bean tarafından hazırlanan Karia konulu eserlerde, buranın stratejik öneme haiz bir liman kenti olduğu vurgulanmıştır. Nitekim Amos, Rodos Birliği'nin üç liman kentinden de biridir. Amos yıllardır kazılmayı daha doğrusu ilgi görmeyi beklemektedir. Marmaris Ticaret Odası Marmaris Müze Müdürlüğü ile temasa geçerek Amos'un turizme kazandırılması için sorumluluk almak istediğini belirtti. Sonucunda Turunç Belediyesi'nin de içinde bulunduğu bir protokol 22 Nisan 2010 tarihinde imzalanarak çevre temizliği konusun da gerekli iznin alınması sonrası 24 Mayıs 2010 tarihinde, masraflarının Marmaris Ticaret Odası tarafından karşılanacağı, çevre temizliği başlatıldı. Çevre düzenlemesine ilişkin projemiz Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun onayına sunuldu. 22 Haziran 2010 tarihinde yapılan toplantı sonucu onaylanmıştır. Umuyoruz turizm sezonu bitmeden çevre temizliği yapılmış Amos'ta, konser verdirebiliriz. Amos'un 2.aşaması olan kazılması daha uzun bir izin süreci gerektirmekte ve çok daha büyük yatırım gerektirmektedir. Bu ise ancak büyük yatırımcıları ve profesyonel ilgilileri bulmak ile olacaktır.

3. Selimiye köyü açığındaki Kameriye adası üzerindeki bozuk Ortodoks kilisesi: Kameriye adası üzerindeki Ortodoks kilisesinin 1800lerde inşa edildiği öngörülmektedir. Kilisenin tarihine ve kullanılışına ilişkin bilgi ve belgeleri araştırmaktayız. Ancak şu anda kullanılmamakta ve yıkıntı halindedir. Marmaris Ticaret Odası, Marmaris'e gelen yüz binlerce misafirin ziyaret edebileceği, inanç turizmi olarak kullanılabilecek ve evlilik turizmi başlatılabilecek bir merkez olabilecek bu kiliseyi onarmak için gerekli dokümanları oluşturup 27.04.2010 tarih ve 85062 sayılı yazıyla Kültür ve Turizm Bakanlığımıza başvurmuştur. Başvurumuza istinaden, Bakanlık, 07.05.2010 tarihli ve 96973 sayılı yazısıyla İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden bahsi geçen Kameriye Adası'nın mahalline ilişkin inceleme yapılmasını istemiştir. Marmaris turizmine çok önemli bir katkı sağlayabilecek bu proje için gerekli izin alınabilirse alternatif turizm hareketini başlatabileceğimize inanıyoruz.

4. Osmaniye Köyü Bal ve Arıcılık Müzesi: Osmaniye, Marmaris köyleri arasında turizmden en az nasibini alan bir köydür. Marmaris çam balının en fazla oranlarda üretildiği Osmaniye köyünde çam balımızı turizme bilimsel olarak kazandırabilmek, misafirlerimize arıcılığın ve balcılığın dün ve bugün nasıl yapıldığını gösterebilmek, satış yapabilmek için Osmaniye muhtarımızla görüşülmüş, Kaymakamlığımızın bilgisi dâhilinde muhtarlığın onayı ve desteği alınmıştır. Muhtarlığa ait bir parselde muhtarlıkla ortak hizmet binası, arıcılık ve balcılık müzesi, Osmaniyeli kızların yerel ve otantik, özgün ürünlerini sergileyebilecekleri, eğitim alabilecekleri atölyeler ve toplantı salonlarını kapsayan bir proje çizilmiştir. Gerekli bürokrasinin tamamlanmasıyla Marmaris Ticaret Odasının finansmanıyla bu proje başlatılacak ve turizmde jeep safaricilerin, gemi turizmi ile gelenlerin ziyaret edebileceği bir merkez olacaktır. En önemlisi Marmaris çam balı, Muğla'nın ülkemiz balcılığındaki önemi ve ülkemizin dünya çam balı üretimindeki lider pozisyonu bilimsel olarak gelen misafirlere gösterilecektir.

5. İçmeler Marmaris'teki beldelerimizden biridir. İçmeler'de hep var olan şifalı suyun ıslah edilip, şifa turizmini başlatmak adına İçmeler Belediye Başkanlığı ile görüşmeler yapılmıştır ve devam etmektedir. Bu suyun aktığı yerin Marmaris Ticaret Odasına ihaleyle verilmesi, burada bir hizmet ve tedavi merkezi yapılması planlanmaktadır. Şifa turizmi ile kalkınan Avrupalı örnekler düşünüldüğünde İçmeler bünyesindeki bu potansiyelin turizmimize yeni bir açılım getirebileceği düşünülmektedir.

6. Marmaris Ticaret Odası, Marmaris'te sağlıklı turizm planlamasının yapılabilmesi, önümüzdeki 10 yılın haritasının çıkarılabilmesi için Marmaris'in stratejik analizinin ve master planının yapılmasını istemektedir. Bu konuda ortak hareket edilebilmesi için ve Marmaris'e bütünsel yaklaşılması amacıyla çalışmalar ve görüşmeler devam etmektedir. Özellikle Muğla ve ilçeleri için kümelenme çalışmaları dâhilinde hazırlanan / hazırlanacak olan programlar takip edilmektedir.
Ayrıca Marmaris Ticaret Odası, Marmaris'in etnografik envanterini ve Karya'dan günümüze Marmaris'in tarihini, kültürünü ve ticaretini ortaya çıkaracak bir yayın için kurul oluşturmuştur, bu kurul çalışmalarına başlamıştır.

Marmaris civarındaki köylerde sezon boyunca turistik etkinlikler ve müzik dinletileri yapmak için çalışmalarımız devam etmektedir.
Marmaris'te dalış turizmine yataklık edecek emekliye ayrılmış bir uçak veya gemi bulup bilimsel batırabilmek adına yazışmalarımız devam etmektedir.

Marmaris Ticaret Odası olarak Gökova'daki göbeğin güzelleştirilmesi, gelen misafirlerimize güzel bir görüntü verebilmek için gerekli yerlere başvurularımız oldu. Bu iyileştirmenin Marmaris Belediyeleri, meslek odaları tarafından beraberce yapılmasını arzu etmiş ve 2010 sezonuna daha güzel bir Gökova göbeği ile başlayabileceğimizi ummuştuk. Ancak bir türlü gerekli izni alamadık.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.