22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

MAYIS AYI TRİVAGO OTEL FİYAT ENDEKSİ

600.000’den fazla otel fiyatının karşılaştırılmasına olanak sağlayan otel fiyatı karşılaştırma sitesi trivago, Mayıs ayının “trivago Otel Fiyat Endeksi Raporu”nu (tHPI) yayınladı

MAYIS AYI TRİVAGO OTEL FİYAT ENDEKSİ

28 Mayıs 2013 / 18:46


 www.trivago.com.tr  içerisindeki verilerden elde edilen listede 2013’ün Mayıs ayında Türkiye, bir gecelik çift kişilik standart oda fiyatları en çok yüksek 2. Avrupa ülkesi oldu. Mayıs 2012 ve Nisan 2013’e ait verilerin karşılaştırılması ile elde edilen raporda Türkiye Avrupa’da çift kişilik standart oda fiyatı en çok artan 2. olurken İstanbul da Avrupa’da oda fiyatları en çok yükselen en popüler 5. şehir oldu.  Mayıs ayı içerisinde Türkiye’deki otellerin bir gecelik çift kişilik standart oda fiyatının bir önceki aya göre %28 yükselmesiyle Türkiye’deki oda fiyatlarının ortalaması 169€ oldu. Avrupa’da otel fiyatlarının en çok arttığı ülke Çek Cumhuriyeti oldu. Fiyatların %33 yükseliş göstererek 144€ olduğu Monako’yu Türkiye’den sonra 3. olarak Macaristan takip etti. 

Avrupa’da standart çift kişilik odaların bir gecelik en düşük olduğu ülke Bulgaristan oldu. Oda fiyatlarının bir önceki aya göre %7 düşüş gösterdiği Bulgaristan, hem en çok düşüş gösteren hem de 56€ olan ortalama oda fiyatları ile oda fiyatları en düşük olan Avrupa şehri oldu. En beklenmedik düşüş Yunanistan’da gerçekleşti. Yaz mevsiminin yaklaşmasına rağmen Yunanistan’da oda fiyatları %1 düşerek ortalama 78€’da kaldı. 
 
İstanbul, Avrupa’nın En Çok Artış Gösteren 6. Şehri:
Nisan 2013 ve Mayıs 2013 verileri karşılaştırıldığında İstanbul, %29’luk fiyat artışı ile Cannes’dan sonra Avrupa’daki bir gecelik çift kişilik standart oda fiyatlarının en çok arttığı 6. şehir oldu. Mayıs ayında oda fiyatlarının en çok arttığı şehir olan Riga, %43’lük artış göstererek ortalama otel fiyatlarını 100€’ya yükseltti. Venedik ise Nisan ayında da olduğu gibi %38’lik artış göstererek ortalama oda fiyatlarını 158€’ya yükseltti. Böylece Venedik oda fiyatlarının en çok arttığı 2. Avrupa şehri oldu.
Mayıs ayında oda fiyatlarında en çok düşüş yaşayan şehir ise Münih oldu. Bir gecelik çift kişilik standart oda fiyatlarının %17’lik düşüş ile 131€ olduğu Münih’i %14’lik düşüş ile Milan takip etti. Mayıs ayında Avrupa genelindeki oda fiyatlarında artış olurken ortalama çift kişilik bir odanın en yüksek olduğu şehir 225€ ile Cenevre oldu.
 
Avrupa’nın En Popüler 50 Şehri:
İstanbul, Avrupa’nın oda fiyatları bakımından en pahalı şehirleri içerisinde bir basamak gerileyerek 6. oldu. Mayıs ayında önceki aylardan farklı olarak Cenevre, ortalama çift kişilik standart odaların en pahalı olduğu ikinci şehir olurken birinciliği fiyatların ortalama 281€ olduğu Venedik’e kaptırdı. Buna rağmen oda fiyatlarındaki %24’lük artış ile 278€olan ortalama fiyatları Cenevre’yi ikinci yaptı. Avrupa’nın oda fiyatlarının Nisan ayında en yüksek olduğu diğer şehirler de Londra, Paris, Stockholm ve Oslo oldu.Nisan ayında oda fiyatlarının en düşük olduğu şehirlerin başında 63€ ile Sofya geldi. 64€ ile Zaragoza’nın 2. en düşük fiyata sahip olduğu listede Varşova, Bükreş, Riga ve Malaga de en düşük şehirler arasında yer aldı.  
 
Türkiye’de Fiyatlar:
Avrupa ile paralel olarak Türkiye’de de çift kişilik standart odaların tek gecelik ücretlerde genel olarak artış oldu. Mayıs ayında Nisan ayına göre oda fiyatlarında en çok artış gösteren oteller yine Bodrum ve Antalya otelleri oldu. Hem otel fiyatlarının %51 oranında yükseldiği hem de oda fiyatlarının ortalama 253TL olması ile bu iki tatil bölgesindeki otellerdeki fiyat artışları Mayıs ayında ön plana çıktı. İstanbul da Türkiye’de sahil bölgeleri dışında oda fiyatlarının en pahalı olduğu şehir oldu. Nevşehir de bir önceki ayda olduğu gibi bu ay da ortalama 290TL olan oda fiyatları ile iç kesimlerdeki en pahalı tatil bölgesi oldu. Ayrıca İzmir’de oda fiyatları %8 artarak ortalama 220TL, Ankara’da %2 artarak 218TL ve Trabzon’da %14 artarak 230TL’ye ulaştı.Mayıs ayı içerisinde oda fiyatlarında en çok düşüş yaşayan şehir Düzce oldu. Oda fiyatlarının %38 düştüğü  Düzce’de çift kişilik oda fiyatlarının tek gecelik ortalama fiyatı 151TL oldu. Her ne kadar tatil beldelerinde oda fiyatları yükselse de İçmeler’de ve Ölü Deniz gibi yerlerde %27’ye varan düşüler gözlendi.
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.