23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

MEDYA KARNESİ AÇIKLANDI

Türkiye'nin ilk medya takip firması olan Interpress'in düzenli olarak yaptığı, ulusal yayın yapan 28 kanalı içeren 'Televizyonun Medya Karnesi' başlıklı araştırma raporu açıklandı

MEDYA KARNESİ AÇIKLANDI

02 Haziran 2010 / 15:49

TURİZMİNSESİ


Geçtiğimiz Mayıs ayında kanalların toplam 15 bin 166 adet haber ve yazı ile medya da yer aldığı belirlendi. Ekonomiden spora, müzikten magazine, 45 farklı kategoride haberi çıkan 1069 program arasında, yazılı basında film ve dizilerden sonra en fazla haber sırasıyla spor, haber ve tartışma programları üzerine çıktı.

Kanalların lokomotifi yine yerli-yabancı film ile diziler
Interpress'in iki bine yakın ulusal, bölgesel, yerel gazete ile dergilerde televizyon kanallarında yayınlanan programların haber ve yazıların analiz sonuçlarının açıklandığı raporda, televizyonda geçen ay 410 adet yabancı ve yerli film yayınlandığı belirlendi. Gösterilen 346 yabancı film içinde 'Zorlu Yolculuk', 'Yarından Sonra' ve 'Şaşkınlar', yayınlanan 64 yerli filmler arasında ise, 'Acele Koca Aranıyor', 'Babam ve Oğlum' ile 'Güz Sancısı'nın haberleri kendi kategorilerinde listenin üst sıralarında yer aldı.

Toplam 4 bin 866 habere konu olan yerli diziler sıralamasının ilk sıralarında yine konusu kadar içinde yer alan duygusal sahneleri ve başrol oyuncularının özel hayatlarıyla gündemden düşmeyen 'Aşk-ı Memnu', hız kesmeyen temposunun yanı sıra toplum tarafından benimsenen farklı karakterleriyle 'Ezel' ile bir memur ailesinin gelir darlığı ve ahlak düşkünlüğü içerisinde zamanla parçalanmasını ustaca anlatan 'Yaprak Dökümü' yer aldı. Hakkında 398 haber çıkan yabancı diziler içinde ise, II. Dünya Savaşı'na farklı bir bakış açısıyla yaklaşan 'The Pasifik', özel bir hastanede bulaşıcı hastalıklar birimi başında bulunan sıra dışı bir doktorun yaşadıklarını aktaran 'House' ve aksiyon ile polisiyeyi birleştiren 'Prison Break' listenin ilk üç sırasını oluşturdu.

Kanallar en çok spor programı ve karşılaşma yayınladı
Takım sporlarında sezon şampiyonlarının belli olduğu Mayıs ayında, televizyon kanalların da futboldan basketbola, voleyboldan hentbola pek çok konuyu anlatan 84 program ve karşılaşma yayınlanırken, toplamda 997 adet haberle yazılı basında yer aldı. Televizyondaki ulusal kanallarda 26 adet çeşitli dallarda spor müsabakası yayınlanırken, spor tartışma programları içinde, Serhat Ulueren'in sunduğu; Ziya Şengül, Gökmen Özdenak, Sinan Engin ile Ahmet Çakar'ın katılımlarıyla gerçekleşen 'Telegol', Erdoğan Arıkan'ın yönettiği, Ömer Üründül ve Hakan Şükür'ün yorumlarıyla katıldığı 'Stadyum' ve Serhat Ulueren, Ahmet Çakar ve Reha Muhtar'ın konuk olduğu 'Son Kale' programı rakiplerini geride bırakarak listenin en üstünde yer aldılar. Ulusal kanalların ana haber bültenlerinin ardından yayınlanan ve günün spor haberlerinin aktarıldığı programlar arasında ise, Alp Özgen, Barış Kuyucu ve Nebil Evren'in dönüşümlü olarak sunduğu 'Spor Vizyon' Emre Tilev'in anlattığı 'Spor Gündemi' ile Değer Soysal'ın aktardığı, 'Spor Sayfası' ilk üç sırayı oluşturdular. Interpress'in araştırma raporunda, spor yorumlarının yapıldığı programlar içinde ilk sırada Güntekin Onay ile Rıdvan Dilmen'in yorumların yer aldığı 'Yüzde Yüz Futbol' bulunurken, Analiz programları içinde ise; Derya Oruçoğlu'nun sunumu ile gerçekleşen 'Spor Laboratuarı' listenin üstünde kendine yer buldu.

Kanalların haber programları basının ilgi odağı oluyor
Interpress'in Mayıs ayı 'Televizyonun Medya Karnesi' araştırma sonuçlarına göre kanallarda ana haber, sabah ve gece haberleri ile güncel haberlerin tartışılıp değerlendirildiği 57 program yayınlanırken, toplam 761 haber yazılı basında yer aldı. Ana haberler kategorisinde 'CNN Türk', 'Star TV' ve 'NTV' yazılı basında en çok habere konu olan kanallardı. Güncel haber ve konuların tartışıldığı programlar içinde ise; ülke gündemindeki çarpıcı konuları konuklarıyla değerlendiren usta gazeteci Uğur Dündar'ın hazırlayıp sunduğu 'Arena', öğlen haber kuşağında Hülya Hökenek'in sunduğu, yurtta ve dünyada meydana gelen olayları canlı bağlantılarla aktaran '45 dakika' ve Müjde Ar ile Önder Açıkbaş'ın, haftanın en dikkat çekici haberlerini konuklarıyla birlikte değerlendirdiği 'Güzel haberler' programları çıkan toplam haberde listenin üst sırasında kendilerine yer buldular.

Tartışma programları ilgi görmeye devam ediyor
Hazırlanan rapora göre, kanallarda yer alan 45 tartışma programı hakkında geçtiğimiz bir ay boyunca yazılı basında 413 haber yayınlandı. Geçtiğimiz ay tartışma programlarının ilk üç sırasını, gazeteci Ruhat Mengi'nin sunduğu 'Her Açıdan', gazeteci - yazar Balçiçek Pamir'in sunduğu 'Söz Sende' ve Ali Kırca'nın kendine has üslubu ile sunduğu, gündem yaratan 'Siyaset Meydanı' aldı.

'Saba Tümer ile Bu Gece' Sohbet Programlarının liderliğini sürdürdü
Televizyonda yayınlanan programlar arasında en çok ilgiyi çeken kategorilerden biri de sohbet programlarıydı. Mayıs ayında kanallar 31 sohbet programla basında 423 defa haberler oldular. Güler yüzlü sunucusu Saba Tümer'in birbirinden ünlü konukları ağırladığı 'Saba Tümer ile Bu Gece', Güneri Cıvaoğlu'nun gündemi tanınmış konuklarıyla değerlendirdiği 'Şeffaf Oda' ile Yüksel Aytuğ'un magazin dünyasının renkli konuklarıyla ilginç konuları konuştuğu 'Medyatik' programları bu dalın üst sıralarını oluşturdular.

Kadın programlarının yeni lideri 'Sabahın Sedası' oldu
Interpress'in yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz ay yayınlanan 11 kadın programı basında 394 kez haber oldu. Yeniden ekranlara dönen Seda Sayan'ın sunduğu, müzik ve eğlencenin yanı sıra toplumsal konuları değerlendiren, sağlıklı yaşam ve astroloji konularına da yer verilen 'Sabahın Sedası', deneyimli sunucu Defne Samyeli'nin sunduğu, haber magazin ve gündemdeki konuları seyirciyle paylaşan 'Defne Her şey Bambaşka' ile kadınlara özel tarifleri, püf noktaları ve keyifli sohbetleriyle Derya Baykal'ın sunduğu 'Deryalı Günler' programları bu kategorinin ilk sıralarını paylaştılar.

En az haber 'Otomobil, Konser ve İnternet Programları' üzerine çıktı
Yapılan incelemeye göre, televizyon kanalları içinde en az haber 'otomobil, konser ve sanal alemi' değerlendiren programlar üzerine çıktı. Kanalların yayınladığı bu üç kategoride sadece 4 program hakkında, bir ay boyunca basında toplam 5 haber çıktı.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.